•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Indie’s visar vägen!

Indie's visar vägen

Indie's visar vägen!

Äntligen!

Nu på morgonen möttes jag av rubriken "Expert: Indie beauty has brought ‘integrity, authenticity and transparency’ to the fore". Det är just detta jag alltid har sagt - de små banar väg för de stora! Indie's visar vägen till det som är mer naturligt och mer äkta.

Och nog fasiken är de små indieföretagen mer autentiska än företag som till exempel Unilever (köpte Schmidt’s Naturals), Clorox (köpte Burt's Bees) och Colgate Palmolive (köpte Tom's of Maine). Dessa giganter köper gärna upp småföretag som är lite mer äkta, för att liksom skapa sig en nisch på ekohyllan. Ja, de måste ju självklart hänga med.

CEO'n för Indie Beauty Expo intervjuas i artikeln och hon menar att storföretagen har kunnat inspireras av indieföretagen med allt från förpackningsmaterial och marknadsföring. Hon menar att kosmetikaindustrin förorenar lika mycket som livsmedelsindustrin och att konsumenter har börjat tänka till och letar efter alternativ. Därför är det viktigt att på något vis skydda Indie-gemenskapen eftersom den största risken för dessa mindre aktörer är att de stora företagen med större budgetar och fler följare på sociala medier kopierar deras idéer. För det är definitivt en risk, menar hon.

Javisst är det så! De stora härmar de små samtidigt som de spär ut produktinnehållet med billigare industriellt producerade kemikalier. De stora bolagen brukar inte heller gilla transparens. Jo de säger att de gör det, men när man ställer lite mer närgångna frågor så lägger man benen på ryggen.

Men i detta tycks Jillian Wright (CEO'n) samtidigt mena att de stora företagen bör arbeta för att bli en större del av Indie-gemenskapen genom evenemang eller arbeta med organisationer som direkt stödjer indie's eftersom som hon säger “This will start the important conversations and begin bridging gaps.”

Jag känner inte att jag håller med om det där att blanda in storföretagen för jag tror att om vi gör det så kommer det att leda till att fler produkter på ekohyllan blir så kallat "Copycats". Jag ser ju redan nu hur billigare massproducerade kemikalier fyller dessa produkter. Ta till exempel en titt här hur det kan se ut när storföretagen försöker bli mer "ekologiska".

Ta förresten också en titt på videon nedan där chefen för IPCS visar hur företag kan tillverka en "naturlig" tvål med hjälp av industridesignade tensider som exempelvis Sodium Coco-sulfate* och emulgerande vax*. Som om dessa kemikalier är helt nödvändiga för att tillverka en vanlig tvål(!). Hur vore det om vi konsumerade mer kvalité istället för mer av allt?

*Sodium Coco-Sulfate (Natriumkokosulfat) tillverkas från kokosalkohol* (fettalkohol). I produktionen används svavelsyra och natriumhydroxid. Natriumkokosulfat kan även tillverkas syntetiskt. (Källor EWG, CIR, DeWolf)

*Kokosalkohol är en blandning av fettalkoholer* från kokosfettsyror med ursprung kokosolja.

*Fettalkoholer tillverkas genom tillsättning av vätgas under högt tryck och inverkan av en katalysator.

*Emulgerande vaxer kan till exempel vara Cetearylalkohol och Glycerylstearat men också Polysorbate 60.

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

2 Kommentarer

  1. Tack för dina fina inlägg Cina!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.