• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Ignorerad av Weleda – ett respektabelt företag

Ignorerad av Weleda – ett respektabelt företag

Weleda väljer att ignorera mina frågor

Jag trodde att jag skulle få svar på mina frågor om hur innehållet i Weledas Calendula Shampoo and Body Wash har producerats eftersom Weleda ju ändå kan sägas vara ett respektabelt företag som har funnits länge osv. Men där gick jag bet. Weleda väljer att ignorera mina frågor och trots att jag påpekar att jag inte har fått någon återkoppling så är det tystnad som råder.

För ett företag som använder fraser som "För en naturligt ren baby" och "Naturligt babyschampo" i marknadsföringen torde det väl inte vara något som helst problem att bena ut mina frågor om hur kemikalierna i produkten har framställts? Dessutom har de ju NaTrue bakom sig som tillika har certifierat produkten.

På sin hemsida ger Weleda en utförlig beskrivning av vad NaTrue står för, men jag reagerar speciellt på att man i samma text skriver "Genomsynlighet är en grundläggande princip för NaTrue – precis som för oss." Varför väljer man då att inte besvara mina frågor, tänker jag?

Jag läser vidare på deras hemsida där de skriver att "tre fjärdedelar av våra växtingredienser kommer från organisk eller biodynamisk odling och från certifierad vildplockning" och tänker att de då också skulle kunna tänkas ha en riktigt bra förklaring till varför de har valt att också använda tensider, istället för förtvålad olja? Jag menar att andra företag lyckas ju bevisligen med konststycket att producera både tvål och schampo utan industridesignade tensider så det torde ju vara simpelt för Weleda som faktiskt går ut med att "Alla produkter är baserade enbart på naturliga substanser".

Med tanke på ovanstående torde de ju även kunna tänkas ha en bra motivering till varför de har valt att blanda i ett biotekniskt framtaget ämne som xantangummi. Jag misstänker att det är för att få fasong på konsistensen. Likaså vad gäller mjölksyran som också den är biotekniskt framställd. Dessutom har man tillsatt glycerin som troligtvis inte är en biprodukt från tvåltillverkning. Glycerin köps oftast in som färdigraffinerad kemikalie. Har jag fel så får jag väl äta upp hatten.

Om Weleda jobbar aktivt för en bra miljö och bevarandet av ekologin? Naturligtvis gör de det, men det är inte sådana frågor jag lyfter på min blogg. Inlägget handlar om hur kemikalierna i nämnda produkt har producerats.

Hur uppfattar du som konsument Weledas ignorans? Vad tycker du om att de slår dövörat till?

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

4 Kommentarer

 1. Så himla bra inlägg här! Jag e precis som du, misstänksam o ifrågasätter! Vet att d fuskas o luras en hel del i den branschen. Har själv ställt frågor o inte fått svar många gånger. Tyvärr utnyttjar man alltför ofta d faktum att många inte har rätt kunskap o inte e direkt extremt pålästa. Jag tittar me kritiska ögon på mycket som slängs ner i sk ”naturlig el eko hudvård”. Bara för att basen e eko o schysst så betyder d ju inte att resten av, dvs alla ingredienser e naturliga. Aveda e grymt bra märke o kör hela konceptet med fullt naturligt o att värna miljön men dock rätt dyra. Oftast funkar d köra enkelt istället för ex antal olika hudvårdsprodukter. Jag kör me eko jojobaolja, kokosolja och sheasmör. Räcker gott o väl för att vårda huden på utsidan. Unnar mig kanske ibland Någon eko bodylotion me doft för att lyxa till d 🙂

  • Carina Lagerstedt Nilsson

   Tack ska du ha! Jag försöker att inte misstänkliggöra allt och alla, men däremot kan jag inte låta bli att ställa frågor. Det har med min personlighet att göra 🙂 Intressant om din erfarenhet gällande att du, precis som jag, inte heller har fått svar på dina frågor. Jag kan ofta få känslan av att tillverkaren inte har tillräckligt med kunskap själv och istället lutar sig mot olika ekocertifieringar. Det är ju smidigt och så slipper man själv leta upp information om det man säljer. Själv har jag ingen kunskap om Avedas produkter och deras innehåll, utan jag kör “au naturel” och precis som du använder jag oljor och smör.

 2. Tack för ett bra inlägg!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.