• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

I Niveas grönmålade ekovärld

I Niveas grönmålade ekovärld

Sökord "Nivea ekologisk"

Nyfikenheten tog som vanligt över och jag kunde inte låta bli att googla sökorden "Nivea ekologisk". Fick som väntat träff på Niveas egna sidor men jag hade inte väntat mig att de hade två olika undersidor som får representera ekologiskt. Adresserna till deras två undersidor ser ut så här:

  • https://www.nivea.se/produkter/ansikte/ekologisk-ansiktskram
  • https://www.nivea.se/produkter/ansikte/ekologisk-hudvard

På sidan med länkadressen för ekologisk ansiktskräm möts jag av följande budskap:

Nivea ekologisk ansiktskräm

På sidan med länkadressen för ekologisk hudvård möts jag av följande budskap:

Nivea - ekologisk hudvård

Nivea ekologisk hudvård

Ekologisk ansiktskräm

Men vänta nu! Varför har man skapat en länkadress till ekologisk ansiktskräm om man sedan sätter textrubriken "NIVEA NATURLIG ANSIKTSKRÄM"? Känner mig en aning vilsen i detta. Men jag fortsätter läsa texten. Jag blir dock inte klokare för man blandar ord som naturlig och ekologisk hejvilt. Ta en titt på texten nedan och tala om för mig hur du uppfattar budskapet i den.

"Vill du prova att använda en mer naturlig och ekologisk återfuktande kräm? Ta en titt på våra Naurally Good ansiktskrämer som noggrant skapats med 99% naturliga ingredienser. Varje produkt är berikad med sin egen ekologiska och vårdande ingrediens som passar dina hudvårdsbehov, inklusive ekologisk kamomill, ekologisk Aloe Vera och ekologisk arganolja. Upptäck NIVEA Naturlig hudkräm idag."

Och ännu mer förvirrande blir det för på sidan om ekologisk ansiktskräm har man klämt in en text (förklaring?) om vad naturlig/ekologisk hudkräm innebär. I texten har man sedan försökt väva in termen ekologisk mellan raderna när texten egentligen mest handlar naturliga ingredienser. Om du vill veta vad termerna ekologisk och naturlig innebär så har jag gjort en liten sammanställning här.

Ekologisk hudvård

På sidan om ekologisk hudvård blir rubriken mer rätt tycker jag då man har skrivit "EKOLOGISKA HUDVÅRDSPRODUKTER". Men hur tänkte man sen? Inte förrän i sista meningen använder man ordet ekologisk medans man i övrigt använder ordet naturlig. Så himla vilseledande. Vad tycker du? Jag kan vara ännu mer petig och påpeka att det svenska ordet organiskt inte har någonting med det svenska ordet ekologiskt att göra. Ta en titt i Svenska Akademins Ordbok vetja 😉

Som sagt, jag tycker att texten nedan är vilseledande. Vad tycker du?

"Har du övervägt att börja med en mer naturlig hudvårdsrutin? NIVEA Naturally Good produkterna skapades med det naturliga i åtanke, innehållandes ingredienser såsom Kamomill, Arganolja, Aloe Vera, Avokadoolja, Kardborreextrakt, Grönt Te, m.fl. Vårt Naturally Good utbud består till 99% eller 98% av naturligt framtagna ingredienser för att framhäva din naturliga skönhet utan att glömma miljön. Våra produktförpackningar är nämligen skapad av återvunnen plast för att minska plastavfall. Upptäck vårt utbud av ekologisk hudvård och organiskt ursprung, såsom fuktkräm för ansiktet, ansiktsrengöring, body lotions och naturliga duschtvålar."

Produktinnehåll - ekologisk ansiktskräm

Nu ska det bli intressant att kika på produktinnehållet, tänker jag och väljer att klicka på produkten NATURALLY GOOD RADIANCE DAY CREAM som jag hittar på sidan med länkadressen ekologisk ansiktskräm. Jag skrollar och hittar rubriken "Fördelar". Jag tog en skärmdump av deras listade fördelar med denna kräm.

Fördelar - NATURALLY GOOD RADIANCE DAY CREAM

Med ekologisk aloe vera. Wow alltså! Och 99 % naturliga ingredienser. Spännande! Eller vad säger du? Det låter ju underbart. Men så skrollar jag ner lite och under rubriken "LÄS MER OM DENNA PRODUKT" hittar jag deras förklaring på vad de menar med naturliga ingredienser; "Ingredienser med ursprung från naturen som behållit mer än 50% av sin molekylstruktur (naturligt tillstånd) efter bearbetning, inklusive vatten."

Alltså 50 % av något som kunde ha varit 100 % - är det naturligt för dig? Men vänta nu, det är inklusive vattnet!

Fin burk dock med en etikett som lockar med gröna fräscha aloeverabitar. Plus att man har förstorat upp den där procenten (99 %) så att den knappas går att undvika med sin gröna bakgrund. Självklart anspelar NIVEA på mitt ekotänk med färgen grönt och det är förstås ett högst medvetet val. Se nedan skärmdump från deras webbsida.

Produktetikett - NATURALLY GOOD RADIANCE DAY CREAM

Ska vi ta och syna innehållet då? Vad säger du om vatten (Aqua) som första ingrediens? Därefter följer glycerin (Glycerin) och industridesignat fett (Cetearyl Alcohol) och denaturerad alkohol (Alcohol Denat.*). Jojobaolja och mandelolja häremellan och en industridesignad mjukgörare till (Dicaprylyl Ether*). Och så lite sheasmör på det. Sen tryckte man i ytterligare ett par designade fetter (Glyceryl Stearate, Coco-Caprylate/Caprate). Först därefter kommer aloeveran och solrosolja. Men det är inte tillräckligt så man kör in lite extra industridesignat fett (Glyceryl Caprylate) och lite emulgeringsmedel (Sodium Stearoyl Glutamate) och så måste man ju förtjocka sörjan så då puttar man i lite xantangummi (Xanthan Gum). Naturligtvis måste man konservera detta och då tycker man att Levulinic Acid, Sodium Levulinate, Ethylhexylglycerin, p-Anisic Acid* verkar vara en bra kombo. För att skiten (ursäkta uttrycket) ska lukta gott bestämmer man sig sedan för att tillsätta parfym*.

Om du vill veta mer om aloe vera så har jag skrivit mer om det här.

Jag får intrycket att NIVEA vill sälja den här kemikaliesoppan som en ekologisk ansiktskräm.

Produktinnehåll - ekologisk hudvård

Jag går vidare och kollar produkterna som ligger under länkadressen ekologisk hudvård och väljer ut produkten NATURALLY GOOD CLEANSING TONER. Skrollar ner och hittar precis som innan rubriken "Fördelar". Kolla nedan den skärmdump som jag tog från deras webbsida och som visar på fördelar med just denna produkt. Fundera sedan på vad du tycker om dessa fördelar, men glöm inte bort att det handlar om ekologisk hudvård.

Fördelar - NATURALLY GOOD CLEANSING TONER

Produktetiketten känns precis lika lockande som på föregående produkt, med härliga gröna blad på vit bakgrund samt den där lysande gröna rutan med siffrorna 98 %. Den är viktig den 😉 Kolla nedan skärmdump som jag tog från deras webbsida.

Produktetikett - NATURALLY GOOD CLEANSING TONER

Skrollar jag lite längre ner på denna sidan så hittar jag samma info här som för föregående produkt, dvs NIVEAs förklaring på vad de menar med naturliga ingredienser; "Ingredienser med ursprung från naturen som behållit mer än 50% av sin molekylstruktur (naturligt tillstånd) efter bearbetning, inklusive vatten."

Alltså 50 % av något som kunde ha varit 100 % - är det naturligt för dig? Men vänta nu, det är inklusive vattnet!

Och nu till det spännande innehållet som förstås börjar med vatten (Aqua). Denaturerad alkohol (Alcohol Denat.*) och glycerin (Glycerin) därefter och sedan kommer det efterlängtade teextraktet (Camellia Sinensis Leaf Extract) Läs gärna mer om vad extrakt kan innehålla här. Som de flesta rengörande produkterna på ekohyllan så innehåller även denna en tensid istället för tvål (Decyl Glucoside). Man behövde även fuktighetsbevarande medel (Sodium Lactate) tyckte man och utöver detta bestämde man sig för att tillföra Levulinic Acid, Sodium Levulinate och lite mjölksyra (Lactic Acid). Men vad i helskotta ska man med citronsyra (Citric Acid) till? Och kunde man inte skippa natriumbensoatet (Sodium Benzoate)? Ska jag vara uppriktig så förstår jag varför man parfymerar den här mixen av industridesignade kemikalier.

Den här blandningen tycker alltså NIVEA hör till kategorin ekologisk hudvård. Vad tycker du?

Grönt är skönt

Ja, grönt är verkligen skönt men med denna typen av färgläggning lockar man miljontals konsumenter att köpa ännu fler kemikalier som är fabriksframställda. Men NIVEA är bara en av många många andra produkttillverkare som dränker sina produkter i skimrande färger och skönmålande ord. Och vatten ska vi ju inte tala om. Eller det kanske vi ska? Det kan inte räknas som annat än just grönmålning, tycker jag. I Niveas grönmålade ekovärld är det lätt att gå vilse för man förgyller etiketten och broderar ut texten med termerna ekologiskt och naturligt och vinklar allt som "Fördelar". Allt för att få dig att konsumera. För att få dig att tro att du behöver dessa produkter.

Och ingenstans (!) på deras sida kan jag hitta någon information om att deras produkter är certifierade som ekologiska. Kan du?

Bra att komma ihåg är att ekologiskt faktiskt inte alls behöver betyda naturligt. Men i min värld som konsument kopplar jag gärna samman dessa termer. Hur tänker du kring detta?

NIVEA tillverkas av det multinationella bolaget Beiersdorf som 2020 gjorde en vinst på 636 miljoner euro. Bara att fortsätta konsumera så att de tjänar ännu mer och kan producera ännu mer, eller? Njae, blir vår värld då så himla grön tro?

 

* Denaturerad alkohol (Alcohol Denat) kan enligt svar från en producent tillverkas med hjälp av kemikalierna Isopropyl alcohol (IPA), Denatonium benzoate (Bitrex), tert-Butanol (TBA) and Methyl ethyl ketone (MEK).

* Dicaprylyl Ether - enligt COSMOS råvarudatabas så tillverkas den här kemikalien till 99 % med hjälp av andra kemikalier.

* p-Anisic Acid kan enligt en kemikalieleverantör produceras genom kemisk syntes från naturlig anetol. En producent menar att p-Anisic Acid också kan tillverkas från p-methoxyacetophenone. Nämnda kemikalie tillverkas från Anisol.

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.