I Love Eco Essentials

ILEE-en illusion av ekolyx

I Love Eco Essentials

Fler och fler "eko"märken skymtar förbi i mitt Facebookflöde har jag märkt och det danska märket i Love Eco Essentials är bara ett av många. Men jag tänkte när jag såg detta att jag skulle vilja kika igenom innehållet bara för att namnet känns så lustigt lika ICAs märkning I Love Eco.

Produkterna ger ett lyxigt intryck vid första anblicken tycker jag och enligt deras story så hjälper jag till att hålla havet hälsosamt och fiskarna glada om jag köper deras produkter. Man påminner mig också om att produkterna är gjorda av 100 % naturliga och ekologiska ingredienser och de är unisex så man slipper ju faktiskt köpa en till mannen och en till frugan. Visst ser bilden som skymtade förbi i mitt fb-flöde härligt lyxig ut 🙂

i Love Eco Essentials

Men du som följer det jag skriver kanske redan nu börjar fundera på vad de menar med 100 % naturliga och ekologiska ingredienser? För det gör jag själv 🙂

Fria från PEG och GMO

Annat som jag tycker är lite lustigt är att trots att man berättar att produkterna är ekocertifierade så kan man inte låta bli att samtidigt berätta att de varken innehåller parabener, fenoxietanol, nanopartiklar, silikon, PEG eller syntetiska parfymer. I Love Eco Essentials är också noga med att poängtera att produkterna tillverkas utan användningen av gmo. Är inte detta lite lustigt så säg... Jag menar, helt ärligt vem tror att certifierade produkter innehåller sådana kemikalier?

I love eco essentials - utan PEG

Som sagt så kan man läsa på deras sida att alla ingredienser är certifierade av Ecocert Natural & Organic.

Innehållet i deras produkter

Aromatic Mist

Nå, ska vi ta oss en titt på innehållet i ett par av deras produkter då? Aromatic Mist innehåller följande kemikalier:

INCI: Aqua, Alcohol, Aroma, PPG-26-Buteth-26, Rosa Damascena (Rose) Flower Water*, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Mentha Piperita (peppermint) Oil*

*Ingredienser från ekologiskt jordbruk (2 st av 7 ingredienser)

94% av de totala ingredienserna är av naturligt ursprung.
5,5% av de totala ingredienserna kommer från ekologiskt jordbruk.

Men vänta nu! Jag läste ju alldeles nyss här att produkterna inte innehåller PEG. Hmm... Enligt EWG är PEG-40 hydrogenated castor oil ett polyetylenglykolderivat av ricinolja som kan vara förorenat med potentiellt giftiga föroreningar, såsom 1,4-dioxan. Så jag drog iväg en fråga till dem om detta verkligen inte är en PEG-kemikalie samt en fråga om hur tillverkningen ser ut.

Efter en sisådär tre veckor och efter påtryckning så dimper svaret ner i min mejlkorg. Man menar att man enbart hävdar att de kosmetiska produkterna är PEG-fria och att deras Aromatic Mist inte klassificeras som en kosmetisk produkt eftersom att dess huvudsakliga syfte är att fräscha upp omgivningen i rummet. Jag kanske missade detta på deras sida men jag hittar faktiskt ingenting om det. Jag tog ju också ovanstående skärmdump och i den texten nämner de ingenting om att det enbart är deras kosmetiska produkter som är PEG-fria. Ser du möjligtvis något om just detta på deras sida så hojta till.

Och vad i herrans namn är PPG-26-Buteth-26 för något? Och varför innehåller denna produkt en kemikalie som är en syntetisk polymer (enligt Cosmetics Info)? Hur tillverkas denna kemikalie? Naturligtvis fick företaget även dessa frågor men man valde att inte ge mig något svar alls.

Men, enligt EWG PPG-26-Buteth-26 en polyoxipropylen, polyoxietyleneter av butylalkohol. Här sitter jag och vrickar tungan. Svåra ord, jag vet. Irriterande. Cosmetics Info förklarar det hela så här: "PPG Buteth-ingredienser är syntetiska polymerer framställda av små kemiska föreningar som kallas monomerer. PPG Buteths är gjorda av lika stora mängder etylenoxid- och propylenoxidmonomerer, och reaktionen initieras genom tillsats av butylalkohol. Det första numret i namnet anger det genomsnittliga antalet enheter propylenoxid, medan det andra numret anger det genomsnittliga antalet enheter etylenoxid."

Men så tänkte jag att när jag ändå sitter här och letar information att det ändå måste finnas någon information om att ovanstående kemikalie är naturlig eftersom den förekommer i produkter som marknadsförs som om de vore naturliga. Och då hittade jag en blandning som innehåller både PPG-26-Buteth-26 och PEG-40 hydrogenated castor oil.

Enligt en tillverkare* så är ursprunget både vegetabiliskt, syntetiskt och från mineral och blandningen tycks vara en blandning av nonjoniska tensider, både enligt nämnda tillverkare och ytterligare en annan*. Jag hittade även ett vitt pulver på AliBaba som marknadsförs som "Organic PPG-26-Buteth-26 Powder Cosmetic Raw Material". Från Kina förstås.

Så frågan är om det är ovanstående kemikalieblandning som I Love Eco Essential har valt att använda i sin produkt eller om det är ett vitt pulver från Kina? Vill vi ha detta i en sådan produkt?

Sen har vi ju Aroma förstås. Enligt databasen CosIng står ordet för "Flavours or aromatic compositions and their ingredients". Produkten innehåller eterisk olja av pepparmynta men eftersom den eteriska oljan står utsatt sist i inci-listan och termen Aroma står som tredje ingrediens så tänker jag att innehållet är något mer. Så jag frågade förstås I Love Eco Essential som svarade att den exakta sammansättningen och den tekniska processen är hemligstämplad information. Det är endast ECOCERT som har tillgång till denna information. Jaha! Då vet vi ju detta i alla fall. Jag gillar dock inte denna otransparenta ridå. Gör du?

Mineral Sunscreen - Beam Balm

Nu är det ju sommar och då kan det kanske vara intressant och kolla vad deras solskyddsprodukt Mineral Sunscreen - Beam Balm innehåller. Se nedan.

INCI: Aqua, Zinc Oxide, Dicaprylyl Carbonate, Isoamyl Laurate, Glycerin**, Sorbitan Olivate, Cera Alba (Beeswax)*, Lecithin, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Silica, Aroma/Fragrance (se ovan), Sorbitan Caprylate, Sodium Chloride, Hippophae Rhamnoides (Sea Buckthorn) Fruit Extract*, Cellulose, Palmitic Acid, Stearic Acid, Propanediol, Benzoic Acid, Ascorbyl Palmitate, Sodium Phytate, Tocopherol (Vitamin E), Potassium Hydroxide, Limonene***, Linalool***, Citral***

*Ingredienser från ekologiskt jordbruk (2 st av 23 ingredienser)
**Tillverkad med hjälp av ekologiska ingredienser (1 st av 23 ingredienser)
***Från naturliga eteriska oljor

99% Naturligt ursprung totalt
5% Ekologiskt totalt

När det gäller zinkoxid så kan partiklarna vara bestrukna för att de ska bli lättare att blanda med de andra kemikalierna i produkten, men också för att vi konsumenter ska slippa gå runt alldeles vita. Men vissa tillverkare använder obestrukna partiklar och enligt I Love Eco Essential så är deras just obestrukna. Men jag ville också veta vilket ursprung zinkoxiden har och det visade sig vara från mineraler. Bra där!

Hur som helst så består deras solskyddsprodukt av en salig blandning av industridesignade kemikalier som också kan tillverkas syntetiskt. Suck! Hopplöst kan tyckas för det vill vi väl alla slippa om vi köper produkter som står placerade på ekohyllan, eller? Naturligtvis finns det bättre solskyddsprodukter sett till hela produktinnehållet och vill du läsa mer om just solskydd så har jag skrivit mer om det här, här, här, här, här och här.

Sist men inte minst vill jag nämna Cellulosa som kan komma från exempelvis trämassa och bomull men som även kan produceras från olika växtfibrer som till exempel majs, sojabönor, bagass, havre-, och risskal, vetehalm, sockerbetsmassa (jordbruksbiomassa och industriavfall) men kan även fås från alger (marin biomassa) och bakterier (mikrobiell cellulosa). Just nu arbetar jag med research av just cellulosa till KemikalieKollen, men jag skickade hur som helst iväg en fråga till I Love Eco Essentials om hur deras cellulosa tillverkas.

Man svarar att cellulosan är naturlig och att den inte är ett derivat och att den inte har blivit kemiskt modifierad. Cellulosan är för övrigt baserad på barrskogsbruk (gran) säger man. Hmm... Baserad på, tänkte jag och funderade på vad de menade med detta. Just därför var jag tvungen att ställa några följdfrågor om hur cellulosan extraheras från träet och jag passade också på att fråga om det används några kemikalier i processen.

Det visade sig att man i produktionen använder utspädd syra och därefter tvättas, neutraliseras, torkas och klassificeras cellulosan i partikelstorlek. Jag gissar på att syran som används är natriumhydroxid. Men på min fråga om hur cellulosan extraheras ur träet får jag ett märkligt svar; "Cellulose pulp is used for extraction of the cellulose from wood".

Hmm... Det låter konstigt att man skulle använda "cellulosamassa för extraktion av cellulosa från trä" och jag tror att den som svarade mig har fått något om bakfoten. Men, men jag får ju förlita mig på att det de skriver är korrekt. Så därför tar jag dem på orden och tänker att cellulosamassa kan ju t ex vara pappersmassa. Så därför frågade jag dem om det möjligtvis handlar om pappersmassa som har tillverkats genom sulfatmassaprocessen. Jag passade också på att fråga om massan kanske kommer från sågspån. Men se det var varken det ena eller det andra.

Så om jag nu förstår saken rätt så kommer cellulosamassan som "som används för extraktion av cellulosan från trä" varken från sågspån eller pappersindustrin. Jag drog naturligtvis iväg ytterligare ett mejl och påpekade att jag fortfarande inte hade fått något svar på hur cellulosamassan "som används för extraktion av cellulosan från trä" är utvunnen. Det är nu 10 dagar sedan och frågan är om jag alls kommer få något mer svar. Suck!

Andra klurigheter

För att göra det enkelt för oss konsumenter så skriver många produkttillverkare ut nedanstående information på sina produkter.

94% av de totala ingredienserna är av naturligt ursprung.
5,5% av de totala ingredienserna kommer från ekologiskt jordbruk.

Men jag tycker att detta är lurigt och klurigt värre. För de flesta kemikalier som hittas i ekoprodukter har faktiskt ett naturligt ursprung, men det betyder inte alls att de är naturliga när de är färdigdesignade. Detsamma gäller för kemikalier som kommer från ekologiskt jordbruk. Oftast handlar det om kemikalier som är designade för att fylla ett visst syfte. Så när du ser ovanstående rader på den lyxiga ekoförpackningen så fundera en runda till.

Även om jag slipper köpa en produkt till mig och en annan till min make eftersom produktserien är unisex så är det värt att fundera på vad deras påstående 100 % naturliga och ekologiska ingredienser egentligen betyder. Jag har försökt bena ut de olika begreppen här. Visst är det en härligt lyxig illusion de förmedlar 🙂 Skönmåleri, eller vad säger du som läser detta?

 

*Res Pharma / UL Prospector

*Sensient Technologies

Nya produkter från skogsråvara - SkogsSverige

Tycker du om det du läser? Då kan du bjuda mig på en kopp kaffe. Då ger du mig en chans att kunna avsätta lite mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.