• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Hydrolyserat risprotein – hållbar kemikalie som utrotar fåglar?

Hydrolyserat risprotein

Hydrolyserat risprotein - hållbar kemikalie som utrotar fåglar?

Man resonerar som så att det är bättre att välja kemikalier som är hållbara istället för sådana som bidrar till giftiga utsläpp. Med sådana som är bättre för miljön menar man i allmänhet kemikalier som är producerade av olika växter och andra grödor som potatis, ris, sojabönor,  palm och vete. Kemikalier finns ju överallt och en kemikalieproduktion med ursprung olika sorters grödor torde ju då vara bättre än en produktion som bygger på råolja. Naturligtvis är det det. Nåväl, att producera kemikalier av ris låter väl hållbart och ansvarsfullt, men det är ändå lik förbannat en storindustri.

Det är sällan eller aldrig man möts av frågor om hur den nya gröna kemikalieproduktionen inverkar på vår miljö. Vilka konsekvenser får till exempel storskalig produktion av palm, sojabönor och vete? Kan vi i slutändan se fram emot monokulturer? Eller att stora odlingsområden försvinner till exempel där man odlar ris? Ja, jag blir bekymrad när jag  läser i Science Daily om en ”Catastrophic Loss of Cambodia’s Tropical Flooded Grasslands”. Vet du att intensiv kommersiell risodling inverkar så att stora områden gräsmarker försvinner. Ja, du läste rätt – kommersiell risodling. Då kan man väl tänka att det även handlar om ris som man använder när man producerar nya hållbara kemikalier? Man skriver att ”Dessa unika gräsmarker är hem för många hotade fåglar inklusive Bengal Florican som är världens mest sällsynta. Fågeln har minskat med 44 procent på sju år på grund av förstörelsen av dess livsmiljö. Andra fåglar som hotas på detta område omfattar storkar, ibisar och örnar.

Ett exempel på en kemikalie som produceras av ris är hydrolyserat risprotein (Hydrolyzed Rice Protein). Det där med proteiner i kosmetika har ju exploderat och jag tycker att man då kan fundera på om det där isärdelade riskornet (hydrolyserade) inverkar på vår hälsa likväl som proteiner från vete. Det är klart att man inte vill ha kemikalier som är allergiframkallande. Men att vi nu producerar fler, vad vi kallar för hållbara kemikalier, betyder naturligtvis inte att de inte är allergiframkallande. Ett sådant exempel är till exempel hydrolyserat veteprotein (Hydrolyzed wheat protein).

Ja, man utgår ifrån att de nya gröna kemikalierna är bättre än de konventionella. Allt är ju inte svart eller vitt och själv tänker jag att det inte enbart handlar om en kemikalies giftighet utan även om ovan beskrivna konsekvenser. Att man använder industriraffinerade kemikalier, med ursprung skogsskövling eller med ursprung kommersiell risodling och marknadsför dem som om de vore hållbara och naturliga anser jag är oetiskt – helt enkelt oärligt. Vad händer med allt som är småskaligt och lokalt? Ska vi bara låta storindustrierna växa helt ohejdat?

I detta kan man fundera över att försäljningen av naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter hela tiden ökar, och även om inköpen görs från ekohyllan så fortsätter vi konsumenter konsumera i överflöd. Storföretagen har hakat på den gröna och hållbara trenden, men i det långa loppet så vill vi konsumenter inte köpa industrikemikalier uppblandade med vatten för dyra pengar, eller hur? De små företagen som idag säljer produkter mer ett mer äkta innehåll är smarta och det är också sådana småföretag som banar väg för de stora.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.