Hundschampo med friserat innehåll

Hundschampo med friserat innehåll

Jag letar nytt hundschampo på ekohyllan

Det är lördag eftermiddag, molnen är grå och regnet ligger i luften. Perfekt väder att kolla runt lite på nätet efter nya ekologiska och naturliga schampon till hund. Jag tänker för mig själv att det måste ju finnas en hel del nya varumärken sedan jag för några år sedan kikade på detta. Och det visar sig stämma men det finns inte några som liksom sticker ut. Var är alla hundschampon med ett mer genuint innehåll, tänker jag? För jag hittar inte ett enda som inte innehåller industridesignade kemikalier som t ex tensider, emulgeringsmedel, förtjockningsmedel och stabiliseringsmedel. Samtidigt marknadsförs alla schampon som jag kikar på som antingen ekologiska eller naturliga.

Så jag sitter här och funderar och funderar och det slår mig ännu en gång att det är "hållbart" man verkar eftersträva. Struntsamma om de där kemikalierna är designade med tillrättalagda komponenter som var och en har plockats ur sitt naturliga sammanhang t ex från någon olja eller från något spannmål. Inom den hållbara industrin nyttjar man också redan bearbetat livsmedelsavfall som till exempel får utgöra näring till labbodlade mikroorganismer vid framställning av vissa kemikalier. Och det där avfallet behöver inte vara ekologiskt.

Hur som helst så är det hållbarhet man eftersträvar när man nu som oftast nyttjar t ex livsmedelsavfall för att tillverka kemikalier. Själva målet med en hållbar utveckling är ju en giftfri miljö och det är ju verkligen något att se fram emot, tycker jag. Om man bara kunde sluta upp med att tillsätta dessa nya industridesignade kemikalier och med hjälp av dem frisera schampoinnehållet som om det vore naturligt och samtidigt marknadsföra produkten som ekologisk, tänker jag. För jag kan inte sätta ett likhetstecken mellan sådana kemikalier och de som är lite mer genuina som till exempel kallpressade oljor och minimalt processade ingredienser som smör, salt, lera och ja, till och med förtvålade/försåpade oljor.

Och när jag nu sitter här och skriver om just hundschampo så kan jag ju lika bra passa på att nämna att enligt lagstiftningen så räknas pälsvårdsprodukter som kemiska produkter och är därför Kemikalieinspektionens område. Kemikalieinspektionen har ansvaret när det gäller effekterna på miljön och Läkemedelsverket har ansvaret då det rör sig om effekterna på människor.

En annan grej jag noterar nu när jag kollar runt på olika "eko"hundschampon är att vatten oftast är den första ingrediensen på inci-listan, men det är ju inget ovanligt för så ser det även ut när det gäller produkter till oss människor.

Naturligt hundschampo

WildWash är ett av många hundschampon som marknadsförs som just naturligt och så här ser innehållet ut i deras PET Puppy Love Shampoo. Jag har markerat de naturliga ingredienserna med blått.

  1. Aqua/Water/Eau
  2. Sodium Cocoamphoacetate (tensid)
  3. Disodium Lauryl Sulfosuccinate (tensid)
  4. Lauryl Glucoside (tensid)
  5. Cocamidopropyl Betaine (tensid)
  6. ***Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice
  7. Calendula Officinalis (Calendula) Flower Extract
  8. Avena Sativa (Oat) Kernel Extract
  9. Panax Ginseng Root Extract
  10. Glycerin (Vegetable)
  11. *Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Oil
  12. *Citrus Nobilis (Mandarin Red) Peel Oil
  13. *Pogostemon Cablin (Patchouli) Leaf Oil
  14. *Citrus Aurantium (Neroli) Flower Oil
  15. Coconut Fatty Acid (raffinerad oljefettsyra)
  16. Glycerol
  17. Glyceryl Oleate
  18. Coco Glucoside (tensid)
  19. Sorbitan Sesquicaprylate (förtjockningsmedel)
  20. Sodium Chloride (salt)
  21. Polyepsilon-lysine (antimikrobiellt ämne)
  22. Citric Acid
  23. Parfum* (läs nedan)
  24. Potassium Sorbate (konserveringsmedel)
  25. **Benzyl Alcohol
  26. Phenoxyethanol (konserveringsmedel)

Av 26 ingredienser hittar jag bara tio stycken som jag skulle vilja kalla för naturliga eller ja, det beror i och för sig på vad de där extrakten och aloeveran innehåller. Schampot består av industridesignade tensider och andra fabriksraffinerade kemikalier och detta har man då blandat ut med naturliga oljor och extrakt. Ovanstående innehållsförteckning rimmar väl inte sådär jättebra med företagets kärnvärden, tycker jag. WildWash skriver på sin sida att: "WildWash has been developed to satisfy a genuine need in the market for truly natural shampoos and cosmetics for pets."

Bara en kort reflektion - kika på nummer två i listan (Sodium Cocoamphoacetate) som sägs tillverkas av fettsyror från kokosolja. Låter väl naturligt eller? Ledsen men riktigt så enkelt är det inte. Enligt företaget ERASM så kondenseras fettsyraestern (som baserad på kokos och/eller palmolja) med kemikalien aminoetyletanolamin (AEEA) vid förhöjd temperatur och reducerat tryck. Gräver jag sedan lite djupare i frågan om hur AEEA tillverkas så visar det sig att det handlar om en reaktion mellan kemikalierna etylendiamin och etenoxid(1) (2)

Nåväl, processen slutar inte där. När detta är klart låter man den kemikalie som nu har bildats reagera med kaustisksoda och klorättiksyra som tillverkas genom att man bearbetar ättiksyra med klor. (3) Härligt va! Nej, tänkte väl det. Men vad är då ursprunget till kemikalierna etylendiamin och etenoxid? Ska jag våga fortsätta gräva? Ja det är klart jag vågar!

Jag gräver alltså vidare om etylendiamin och får veta att denna kemikalie tillverkas av antingen etylenglykol eller etylendiklorid tillsammans med ammoniak. Etenoxid då? Tja, processen beskrivs enligt Kemikalieinspektionen så här "... framställs ur eten (från petroleum) genom oxidation med luft eller syrgas." (4) (5) Vill jag verkligen gräva vidare? Jupp!

Så var kommer då etylenglykol från? Kemikalieinspektionen skriver att den vanligen framställs "... genom att reagera etenoxid med vatten under inverkan av en syrakatalysator." Etylendiklorid då? Ja den framställs genom att man bearbetar eten med klor (klorinering). Och så glömmer vi inte den där ammoniaken förstås som enligt Kemikalieinspektionen "... tillverkas främst ur syntesgas från petroleum." (6) (7) (8)

Detta är alltså ursprunget till den kemikalie som listas som nummer två i ett hundschampo som marknadsförs som naturligt.

Låt oss reflektera över kemikalie nummer 21 också bara för skojs skull - Polyepsilon-lysine. Enligt en tillverkare sker produktionen med hjälp av bioteknik som inkluderar bakterier. Bakterier är labbproducerade. I en minigenomgång (9) nämns att det i produktionsprocessen av Polyepsilon-lysine används glukos och att citronsyra  (från svartmögel) tydligen ger produktionen en skjuts. Bra att känna till i detta är att i produktionen av glukos används det till exempel enzymer från svamp eller bakterier. Ja, labbproducerade förstås. Härligt va?

Jag skulle kunna gå igenom varenda en av kemikalierna men du förstår säkert min poäng med ovanstående exempel.

By the way så frågade jag WildWash varför de skriver ut glycerin två gånger (nr: 10 och nr: 16) i innehållsförteckningen. Jo, glycerin och glycerol är samma sak. Tja, det är  en vecka sedan och jag börjar undra om de tänker svara.

Ekologiskt hundschampo

Ett annat exempel är hundschampon från WAP. Här är innehållet i deras produkt WAP: 6 Pälstvätt känslig och jag har markerat de naturliga ingredienserna med blått.

  1. Aqua (water)
  2. Coco Glucoside (tensid)
  3. Cocamidopropyl betaine (tensid)
  4. Bis-Diglyceryl polyacyladipate-1 (mjukgörare)
  5. Vegetable Glycerine
  6. Cocos nuficiera (coconut) oil
  7. Xanthan gum (stabilisering/förtjockning)
  8. Maris Sal (salt)
  9. Sodium benzoate (konserveringsmedel)
  10. Potassium sorbate (konserveringsmedel)
  11. Argania spinosa kernel oil
  12. Avena Sativa Kernel Oil
  13. Rosa rubiginosa seed oil
  14. Fucus Vesiculosus Extract
  15. Calendula officinalis flower extract
  16. Chamomila recutita flower extract
  17. Helianthus annuus seed oil
  18. Tocopherol (E-vitamin)
  19. Lacid acid (fuktbindande/buffringsmedel)

Av 19 ingredienser hittar jag även här 10 som jag skulle vilja kalla för naturliga. I och för sig innehåller produkten några extrakt som det kan vara svårt att veta vad de innehåller exakt om man inte frågar. Efter vatten som är första ingrediensen så dyker det upp två tensider. Cocamidopropyl Betaine (nr: 3) kan dessutom innehålla föroreningar som exempelvis 3-dimetylaminopropylamin. Dessutom kan denna kemikalie ge allergi vid hudkontakt (10) Det här är ju lite märkligt eftersom produkten är till för "... för känslig och skadad hud...".

Som jag skrev ovan om att det är "hållbarhet" företagen siktar in sig på så är det just detta som också verkar vara kärnan i allt vad WAP gör. Vilket jag såklart tycker är superbra! Men WAP skriver att man inte kompromissar. Det skulle jag vilja säga beror helt och hållet på vilken måttstock man har. Använder jag min måttstock så håller jag inte med för visst skulle man ju kunna tillverka produkter med ett mer äkta innehåll. Eller vad säger ni?

Vidare kan jag läsa på WAP:s sida att produkterna aldrig innehåller några kemikalier och att alla ingredienser är 100 % ekologiska. Hmm... Viktigt att komma ihåg att alla produkter innehåller kemikalier annars skulle ju förpackningen vara tom 😉 Och att något sägs vara 100 % ekologiskt behöver inte betyda att något är sådär naturligt.

Jag tar mig en snabbtitt på Bis-Diglyceryl polyacyladipate-1, nummer 4 i innehållsförteckningen som WAP beskriver som ett naturligt veganskt alternativ till lanolin. Jovisst så kan man förvisso beskriva denna ingrediens, särskilt eftersom det kanske låter mindre lockande om jag skriver att det är en blandning av fettsyraestrar och att framställning sker genom uppvärmning av diglycerin, adipinsyra (karboxylsyra), isostearinsyra (fettsyra), 12-hydroxystearinsyra (fettsyra), n-octanoic acid (kaprylsyra) och n-decanoic acid (kaprinsyra) i närvaro av en katalysator. (11) Alla dessa fettsyror kommer från industriellt raffinerade oljor. Som sagt, det låter ju mindre tilltalande.

Naturligtvis är glycerinet (nr: 5) vegetabiliskt, det är ju trots allt en produkt som marknadsförs som ekologisk. Hur skulle det se ut om man då hade använt syntetiskt glycerin från råolja? Kom bara ihåg att glycerin kan tillverkas på många olika sätt och att glycerinet inte nödvändigtvis kommer från en naturlig förtvålningsprocess.

Sist ut i innehållsförteckningen ligger mjölksyra som beskrivs som naturlig. Jamen, den kan beskrivas som naturlig bara för att något certifieringsorgan har beslutat att om industrin använder redan bearbetat livsmedelsavfall (som inte behöver vara ekologiskt) och tillsätter labbproducerade mikroorganismer för att ur detta framställa till exempel mjölksyra som i detta fall, så är det naturligt. Själv funderar jag över hur det där livsmedelsavfallet är bearbetat innan det når fabriken där man tillverkar mjölksyran. Och varifrån kommer näringsämnena ifrån som man matar de där mikroorganismerna med?

När man börja fundera över vad ursprunget egentligen är och hur detta något är bearbetat så kan man faktiskt få sig en tankeställare, tänker jag. Det här tankesättet har gjort mig mycket mer medveten om vad för något och vilken sorts produktion (läs storindustrin) det egentligen är jag stöttar med mina pengar. Så jag uppmanar dig att ta dig en extra titt på hundschampot som marknadsförs som naturligt eller ekologiskt och fundera en extra runda på vad det är du betalar för. Och nä, det är inte fel att göra detta även om det handlar om "eko"produkter.

*Läkemedelsverket berättar för mig att "När kravet på ingrediensförteckning på kosmetiska produkter infördes i gamla kosmetikadirektivet, bestämdes det att förekomsten av parfymämne skulle deklareras genom ordet ”parfum” i ingrediensförteckningen. Anledningen var att industrin menade att parfymblandningarna var för sammansatta och komplexa och att det skulle innebära oproportionerligt långa ingrediensförteckningar om samtliga ämnen i en parfym-mix skulle deklareras på samma sätt som övriga ingredienser. Det blev därför en kompromiss att använda ordet ”parfum” för att indikera att det fanns parfymämnen i produkten och således kunde den parfymallergiske konsumenten helt undvika parfymer genom att välja bort produkter med ordet ”parfum” i ingrediensförteckningen."

Man berättar vidare för mig gällande eteriska oljor "Om syftet eller funktionen med de eteriska oljorna (oavsett om det är en eller flera) i en produkt är för att tillföra en doft då ska ordet ”parfum” skrivas i ingrediensförteckningen. Om man själv blandar olika eteriska oljor då ska man deklarera de enskilda eteriska oljorna för sig själv, med dess INCI-namn. För sammansatta råvaror gäller att de enskilda komponenterna i sammansättningen ska anges var och en för sig i ingrediensförteckningen. "

 

(1) Cosmetics Info, Sodium Cocoamphoacetate https://www.cosmeticsinfo.org/ingredient/sodium-cocoamphoacetate

(2) National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Summary for CID 8112, N-(2-Hydroxyethyl)ethylenediamine. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/N-_2-Hydroxyethyl_ethylenediamine. Accessed Sept. 11, 2020.

(3) National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Summary for CID 300, Chloroacetic acid. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Chloroacetic-acid. Accessed Sept. 11, 2020.

(4) National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Summary for CID 3301, Ethylenediamine. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Ethylenediamine. Accessed Sept. 11, 2020.

(5) Kemikalieinspektionen, Oxiran (etenoxid) https://webapps.kemi.se/flodesanalyser/AmnesInfo.aspx?amne=oxiran

(6) Kemikalieinspektionen, 1,2-Etandiol https://webapps.kemi.se/flodesanalyser/AmnesInfo.aspx?amne=12etandiol

(7) National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Summary for CID 11, 1,2-Dichloroethane. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/1_2-Dichloroethane. Accessed Sept. 11, 2020.

(8) Kemikalieinspektionen, Ammoniak https://webapps.kemi.se/flodesanalyser/AmnesInfo.aspx?amne=ammoniak

(9) A natural preservative ε-poly-L-lysine: fermentative production and applications in food industry, Chheda, A.H. and Vernekar, M.R, Department of Biotechnology and Bioinformatics, D.Y.Patil University, Sector 15, Plot No. 50, CBD Belapur, Navi Mumbai, Maharashtra, India

(10) EWG, Cocamidopropyl Betaine https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/701520-COCAMIDOPROPYL_BETAINE/#

(11) CIR, Safety Assesment of Bis-Diglyceryl polyacyladipate-2 and Bis-Diglyceryl polyacyladipate-1 as Used in Cosmetics, IJT 32(Suppl. 3):56-64, 2013

Tycker du om det du läser? Då kan du bjuda mig på en kopp kaffe. Då ger du mig en chans att kunna avsätta lite mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.