•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Hudvård behöver inte vara komplicerad eller dyr – 7 ovanliga tips

Hudvård behöver inte vara komplicerad eller dyr - 7 ovanliga tips

Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka och jag

Förra året kontaktade Andrea Endres mig och frågade om jag ville gästa Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka. Jag tackade ja med en stor portion nervositet eftersom jag är så introvert som man kan vara. Men med hjälp av Andreas lugn och vägledning tog jag mig igenom det. Det här var första gången jag gjorde något sådant så det var kanske inte så konstigt att jag nästan fick en hjärtattack när det var dags för min intervju - särskilt efter att ha sett de andra intervjuerna med personer som jag ser väldigt mycket upp till och hur lugna de verkade vara 🙂

Men hur som helst så vill jag berätta att jag är så otroligt tacksam för Andreas invit och att jag tack vare detta har insett att vi har så väldigt mycket gemensamt! Så därför kan jag inte låta bli att dela vad Andrea har skrivit på sin blogg här på min blogg. Och det finns så mycket mer att hämta på hennes sida ❤️

Knepet är att förstå huden

Kosmetikaindustrin kan vara överväldigande för många människor, med ett till synes oändligt utbud av hudvårdsprodukter och påståenden om vad som fungerar bäst för din hud. Men sanningen är att det inte behöver vara komplicerat eller dyrt att ta hand om din hud.

Knepet är att förstå huden. Gör du det, slipper du felköp och märkliga hudreaktioner, flaskor som samlar damm i badrummet och framförallt kan du ignorera förförande marknadsföringskampanjer utan att känna FOMO.

Istället kan din hudvård bli ett viktigt steg på resan mot självkärlek, självkännedom och holistiskt välbefinnande.

7 tips som hjälper dig navigera i skönhetsprodukternas förvirrande värld

Hur navigerar du hudvårdsjunglen och hittar de bästa produkterna för din hud? Här är några tips:

1) Nyckeln är först och främst att förstå hur huden fungerar
(vilket är varför Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka finns). Det går snett för hudens hälsa när vi stör hudens naturliga funktioner och skyddsbarriär vilket enkelt är skett med löddrande rengöring, syror och peelings. En fungerande hud behöver inte mycket vård.

2) Produktbanta
Ge din hud en paus. En bra hudvårdsrutin ska supportera din huds naturliga funktioner inte störa eller ersätta dem. Att hudvårdsbanta ger dig en chans att överhuvudtaget lära känna din sanna hud och upptäcka dess bastillstånd. Därifrån sedan kan du lättare välja rätt hudvård. Less is more!

3) Fokusera på grunderna
Börja med en enkel bas: rengöring, fukt, skydd. Dessa tre steg kan vara så enkla som att använda en växtolja och ett hydrolat. Såsmåningom kan du lägga till olika oljeblandningar, eteriska oljor, örter, lermasker, matmasker eller färdiga produkter.

4) Låt dig inte påverkas av jippon
Kosmetikindustrin är full av marknadsföringsgimmicks och modeord, så det är viktigt att göra din research och inte låta sig påverkas av flashiga förpackningar eller påståenden som verkar för bra för att vara sanna. När du vet hur huden fungerar och vad den behöver, faller du inte för produkthetsen.

5) Läs innehållsförteckningen aka INCI
Alternativt kan du vända dig till någon som har kunskap och du kan lita på (Tips: Botany for AllRekoKollenNordic Natural Beauty AwardsOrganics by Sara). Vill du få en bättre inblick i hur en hudvårdsprodukt blir sammansatt, kan du anmäla dig till denna spännande gratis kurs ’Organic Skincare Formulation’.

6) Sköt om din kost
Glöm inte att huden har två sidor, den vi ser utanpå och den andra (in)sidan som är hopflätad med resten av kroppen. Huden byggs av den mat du äter och kan inte bli bättre än kvalitén av dessa byggstenar. Ät en balanserad kost rik på frukt, grönsaker och hälsosamma fetter och håll dig hydrerad genom att dricka vatten och äta en vattenrik kost.

7) Ge huden tid och tålamod
Allas hud är olika och påverkas av säsong, menstruationscykeln, mental hälsa, kost, mediciner med mera. Lär känna din hud och ge den tid och utrymme att utöva sina medfödda funktioner som är kodade för att sköta om kroppens största organ – huden alldeles utmärkt.

Lita på att kroppen konstant söker efter att harmonisera och fungera optimalt. Kroppen jobbar hårt för att bibehålla homeostas. Är vi hela tiden och petar och skrubbar och grejar med huden, får vi aldrig reda på hur huden fungerar utan alla dessa störningar och har ingen chans att välja rätt hudvårdsrutiner som faktiskt stödjer huden i sina olika cykler. Ha tålamod, ge kroppen tid att komma i fas.

Kom ihåg att hudvård handlar om mer än att bara se bra ut. Huden är en viktig del av din allmänna hälsa och faktiskt en fantastiskt kommunikatör.

Att lära känna din hud är att lära känna dig själv och en viktig del på resan till ett stark självförtroende, självkännedom och självtillit. Litar du på dig själv, känner du till din kropp och hud, tror du på dina kunskaper och intuition, så kommer det vara lätt som en plätt att navigera skönhetsjunglen.

Tack Andrea för din kloka råd!

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.