• Become a Patron!

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Hållbart, plantbaserat, certifierat men ingen transparens

Hållbart, plantbaserat, certifierat och patent

"Aktiva" ingredienser och patent

Apropå det där att företag väljer att enbart lista sina så kallat "aktiva" ingredienser. Ja, redan i november förra året (2019) skrev jag till exempel om hur Lavera Naturkosmetik's (UK) gör. Nu har jag noterat att Santé Naturkosmetik gör precis likadant.

Ingenstans på deras fina webbsida får jag som konsument någon information om produktionsprocessen för de andra ingredienserna som de använder i sina produkter. Det kan till exempel vara kemikalier som laurylglukosid (Lauryl Glucoside), cetylalkohol (Cetyl Alcohol), sorbitanolivat (Sorbitan Olivate), xylitol, natriumstearoylglutamat (Sodium Stearoyl Glutamate), trietylcitrat (Triethyl Citrate), natrium PCA (Sodium PCA), xantangummi (Xanthan Gum), sodiumlaktat (Sodium Lactate) m fl. Ja, you get the picture.

Fast om jag nu ska hålla mig till vad de kallar för "aktiva" ingredienser så dyker det helt plötsligt också upp en patenterad sammansättning under denna flik. Denna patentblandning består av ett extrakt av "enantia chlorantha" och oleanolsyra. Extraktet beskriver man för enkelhetens med orden "ett afrikanskt träd med antiinflammatoriska egenskaper" och oleanolsyran förenklas med orden "barkessens". Nåväl, extraktet kommer från en växt som tillhör växtfamiljen Annonaceae enligt Svensk Kulturväxtdatabas. Hur det extraheras framkommer dock inte. By the way så har jag skrivit om olika extrakt här.

Den där oleanolsyran är lite klurigare eftersom den beskrivs som en "essens" och essens beskrivs enligt Shenet som en "koncentrerad lösning" och Svensk MeSH beskriver oleanolsyra som "En pentacyklisk triterpen som förekommer allmänt i många plantor som fri syra eller aglykon för många saponiner." Jaha, det säger ju inget för en som inte är insatt i saken, tänker jag.

Enligt Shenet hör triterpener till terpener som är beståndsdelar i eteriska oljor. Triterpener beskrivs som "Fasta, ickeflyktiga massor som kokar vid över 300°. Vanligen luktlösa glukosider, d.v.s. bundna till socker i växterna, och kallas då saponiner. Ännu större molekyler."

Uppsala Universitet har i sin Linné on line en förklaring på vad ordet aglykon betyder: "Man använder ordet aglykon inom växtkemin för att beskriva den kemiska strukturen i en glykosid som inte är en sockermolekyl. Glykosider är nämligen kemiska substanser som består av en sockerdel och en icke-sockerdel (dvs aglykonen)."

Oleanolsyra är ett derivat, alltså något som är utvunnet ur något annat. Ett patent* beskriver till exempel en extraktionsprocess i vilken oleanolsyra utvinns ur torkat växtmaterial med hjälp av ett polärt lösningsmedel som sedan tas bort genom till exempel kylning, indunstning eller "andra tekniker", läser jag. Därefter renas oleanolsyran med olika tvätt-, och omkristallisationstekniker eller genom kromatografi. Jag funderar på vad "andra tekniker" innebär och hur olika tvättekniker ser ut i praktiken och det skulle ju vara intressant att få veta om det faktiskt är på detta vis som Laveras patentblandning utvinns. Men det får jag givetvis inte veta om jag inte frågar, ja kanske inte ens då eftersom det rör sig om ett patent.

Hur som helst så är INCI-namnet på ovanstående patentblandning följande:

Butylene Glycol – Enantia Chlorantha Bark
Extract – Oleanolic Acid

Och för dig som är nyfiken så produceras butylenglykol (Butylene Glycol) enligt PubChem antingen från formaldehyd och propen genom tryck och en katalysator eller genom katalytisk hydrogenering. Men butylenglykol kan också utvinnas som en biprodukt av etylacetat framställt från acetaldehyd. En producent tillverkar dock sin butylenglykol genom fermentering (jäsning) med hjälp av modifierade bakterier (e.coli). Och bakterier odlas som bekant biotekniskt.

Under Santé's flik med "aktiva" ingredienser hittar jag till exempel också veteprotein och silkesprotein och det har jag skrivit mer om här.

Trots detta påstår Santé att deras produkter är "Simply natural cosmetics without compromise.".

Själv står jag med hakan nere vid knäna och undrar så där förvånat vad de egentligen menar med det.

Man skriver att man tar ansvar för planeten och att produktionen sker med respekt för människor, djur och natur vilket ju är helt suveränt, men varför kan man då inte också passa på att vara liiite mer transparent? Istället får jag känslan av att de vill förpacka själva produktionen så snyggt som möjligt så att man slipper frågvisa konsumenter som mig.

Att produkterna inte är djurtestade, hållbara, plantbaserade och 100 % certifierade är väldigt hedervärt men det har ju faktiskt ingenting att göra med hur transparent man är.

 

* Process for extracting oleanolic acid from plant material US2003114708 (A1) ― 2003-06-19

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.