Granskat

Ekologisk urholkning?

Är det verkligen så att ordet ekologiskt är på väg att urholkas? Ja kanske, med tanke på den storskaliga raffineringsapparat ekoindustrin har blivit. Man separerar grödorna - potatisen, vetet, riset eller majsen, till sina beståndsdelar och förändrar dem till oigenkännlighet. När det färdiga materialet till slut hamnar i hudvårdsprodukten där på ekohyllan är det inte längre så naturligt eller ekologiskt som man vill påskina. Läs mer om hur ekobranschen spårar ur.

Våga granska innehållet i ekoprodukter

Jag tycker att det är på tiden att vi börjar granska innehållet i produkter som marknadsförs som ekologiska och naturliga. Speciellt nu när storindustrin satsar på så kallade gröna kemikalier och multinationella kosmetikaföretag har börjat "segla på ekovågen". Själv blev jag riktigt rejält besviken när jag som nyföretagare upptäckte att produktinnehållet mer sällan än ofta stämde överens med vad tillverkaren hävdade. Då, 2006 fanns det inte så många hudvårdsprodukter som på riktigt kunde sägas vara eko. Nu är det annorlunda - en tuffare marknad med skenande grönmålning. Och det är just på grund av det sistnämnda som jag granskar innehållet i produkter.

Andra granskar också

Jag är inte ensam om att granska produkter som marknadsförs som ekologiska eller naturliga. Läs mer under Andra granskar

Vad väljer du?

Hudvårdsprodukter som marknadsförs som ekologiska eller naturliga innehåller ofta ämnen som varken kan sägas vara det ena eller det andra. Tensider, sötningsmedel, förtjockningsmedel, mjukgörare, fuktgivare och emulgeringsmedel är några av de många massproducerade industriella ingredienser som hud- och kroppsvårdsprodukter på ekohyllan innehåller. Att de är godkända eller till och med är ekocertifierade säger i princip ingenting om själva produktionsprocessen som sker i fabriken. Därför har jag granskat några av dessa industriframställda substitutkemikalier och jämfört med sådana som kan ses som mer naturliga varianter. Läs mer under Vad väljer du?

Relaterat innehåll från bloggen