• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Giftfritt och grönt

Giftfritt och gröntGiftfritt och grönt

Vad säger egentligen termerna giftfritt och grönt dig som konsument om vi talar om kemikalier? Betyder dessa termer att du som konsument får veta hur dessa kemikalier produceras? Får du som medveten konsument veta vad det är du betalar för?

Att något är giftfritt är bra tycker jag, men som alltid tänker jag att det inte har någon betydelse om en endaste kemikalie är testad som giftfri, för i min värld är det summan av kardemumman som räknas. Att något är grönt må vara hänt och det finns ju till och med certifieringar för grönt och skönt. Men ingen talar om för mig hur detta gröna och sköna tillverkas. Alltså får jag inte veta vad jag lägger mina pengar på.

Termerna giftfritt och grönt säger mig alltså ingenting egentligen. Och vilket företag skulle egentligen vilja sälja giftiga och ogröna produkter med tanke på att vi konsumenter blir mer och mer medvetna, tänker jag?

Det jag som konsument kan vara helt säker på är att produkter som marknadsförs som giftfria och gröna faktiskt innehåller kemikalier. Kemikalier som kan vara kallpressade oljor eller kemikalier som kan produceras genom att man först extraherar oljan, delar upp den i dess beståndsdelar (fettsyror) och där man sedan låter dessa fettsyror reagera med någon annan fabriksframställd kemikalie som också är raffinerad, enbart i tron att denna nya sammansatta kemikalie är bättre än en olja som innehåller alla sina beståndsdelar. Hur tänkte man här?

Pengar spelar alldeles säkert in och så länge vi tror att det vi smörjer på huden kan dölja de skavanker som faktiskt kommer inifrån för att efter en viss tid ploppa upp lite varstans på kroppen, så kan fabrikören sälja vad helst han vill. Bara det är giftfritt och grönt.

Hur vore det om vi tog reda på vad vi lägger våra pengar på? Hur lång är produktionskedjan för den där ekologiska hudvårdsprodukten som innehåller peptider och proteiner? Hur många raffineringsprocesser genomgår den där mjukgörande kemikalien vars ursprung för längesedan var en helt naturlig olja, men där man blandat denna naturliga oljas minikomponenter med andra industriellt framställda kemikalier med annat ursprung? Och vad i helsike är detta ursprung?

Eller är det enbart giftfritt och grönt som gäller om man köper produkter från ekohyllan? Är det inte simpla framställningsprocesser vi som rotar runt på den där hyllan söker?

För min del är saken glasklar. Men jag undrar om du också vill veta vad du betalar för - egentligen? Hur många industriellt manipulerade fettsyror, proteiner, peptider och jäsningsprodukter som produceras av biotekniskt odlade mikroorganismer som svampar och bakterier som måste matas med ex. sojapeptoner och köttpeptoner som också är industriellt framställda, men även tensider och fettalkoholer nöjer vi oss med? För jag tänker att kemikalierna faktiskt blir fler och fler. De blir också mer avancerade och "industriella" i brist på ett bättre ord.

I min värld slår dessa industriella kemikalier aldrig de mer naturliga både vad gäller det naturliga, det giftfria och det gröna. Så enkelt är det.

Ps. Det är kanske dags att fundera över hur mycket vatten som används även i produkter som står placerade på ekohyllan, med tanke på att dessa produkter också måste konserveras. Naturligtvis med industriellt producerade konserveringsmedel som jag inte får veta hur de framställs.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.