•  

  Tycker du om det du läser?

 • Bjud mig på en kopp kaffe

Färskt från labbet

Färskt från labbet

Färsk hudvård

Färsk hudvård är inne. Men vad betyder egentligen begreppet färskt? Här är några synonymer; alldeles ny, fräsch, nyligen gjord; nybakad, nyplockad, nyfångad.

Men inom hudvårdsbranschen är det dock annorlunda för här läggs inte de nyplockade blommorna direkt i burken utan de måste naturligtvis först bearbetas på ett eller annat sätt.

Vissa produkttillverkare använder bara enkla tekniker som t ex extrahering med hjälp av olja eller alkohol eller kallpressar materialet vid framställning av sina råvaror. Andra producenter (de flesta) vänder sig till labbet som designar en kosmetisk råvara för ett visst ändamål. Här förlitar man sig på istället på isolerade ämnen och fabriksframställda bakterier, jäst och enzymer som får kalasa på biomassa (t ex jordbruksavfall).

Frågan blir ju då, vad är mest färskt? Eller kanske man istället ska fråga; var sätter du din ribba för vad färsk hudvård bör innehålla? Och kan man verkligen kalla labbproducerade kemikalier för "färska"?

Vad menar produkttillverkare med "färskt"?

När jag läser på företagens respektive sidor så får jag intrycket av att man menar att färsk hudvård inte ska innehålla konserveringsmedel eller t ex stabiliseringsmedel. Eller som företaget Under Your Skin uttrycker saken "Vem hade köpt en limpa med bröd som håller i två år? " Företaget Skinomes grundare får i en intervju för Svd (2020) frågan om hur framtidens hudvård ser ut och och svaret löd; – Jag tror det kommer ske ett skifte liknande livsmedelsbranschen, att efterfrågan på färskproducerad hudvård ökar. Precis som med juice vill man hellre dricka en färskpressad än en rumstempererad från snabbmatshyllan. Nuoris grundare uttalar sig på ett liknande vis och menar att då för 10 år sedan när hon körde igång så ville ingen längre dricka juice från koncentrat utan man vill hellre dricka färsk juice. Hon menar att hon vill hellre tänka på hudvård som mat.

Men den här jämförelsen med livsmedel haltar eftersom kosmetiska produkter inte är livsmedel tänkta att ätas. Jag får intrycket av att man genom att dra dessa paralleller försöker försköna produktinnehållet. Men det kanske bara är jag som får den där känslan. Hur upplever du som konsument denna förklaringsmodell?

Skinome skriver att deras produkter är "... färskproducerade och innehåller varken konventionella konserveringsmedel, parfymer eller andra onödiga tillsatser."

Skinome - Färsk hudvård

... medan Nuoris fokus mer ligger på att tillverka "rena" produkter utan syntetiska kemikalier.

Nuori - Färsk hudvård

Under Your Skin uttrycker istället att de tillverkar "... högkvalitativa produkter utan onödiga kemikalier."

Under Your Skin - Färsk hudvård

Men vad är egentligen en onödig "tillsats"?

Producenter av så kallat färsk hudvård verkar gärna vilja jämställa sina produkter med mat, men man drar också gärna jämförelser med den konventionella kosmetikaindustrin. Naturligtvis handlar allting om vad man jämför med och hade man istället jämfört produktinnehållet med produkter som enbart innehåller kallpressade oljor och fetter, där fabrikanten skippar labbframställda molekyler och kemikalier tillverkade i bigpack så kanske saken hade ställts i ett annat ljus, tänker jag.

Omodernt men lika färskt?

Företagen ovan menar att produkterna ska förvaras i kylen samt att de har kort hållbarhet jämfört med traditionella hudvårdsprodukter. Det låter bra tycker jag och visst är det bra att vi slipper produkter som innehåller kemikalier som gör att de håller i "evighet".

Men som konsument vill jag inte använda labbproducerade kemikalier och jag vill inte heller använda produkter som innehåller "naturidentiska" kemikalier. Varför ska jag göra det när jag t ex kan använda en olja eller annat fett som har alla sina naturliga komponenter intakta? För mig handlar det helt enkelt om att det känns mer naturligt att använda en kallpressad olja än något som bara har blivit till en enda liten molekyl som simmar i det blå på jakt efter sina kompisar.

Och precis som nämnda labbkonstruerade produkter torde ju en produkt som är tillverkad av naturliga kallpressade oljor, smör och vax också förvaras i kylen för längre hållbarhet. Ska dessa, lite mer omoderna (får man kalla dem så) och gammeldags produkter då också få lov att kallas för färska?

Nåväl, de företag jag har valt att nämna i det här blogginlägget har alla sin egen strategi och filosofi för vilket produktinnehåll man har valt att jobba med - gemensamt är att de tillverkar, som de uttrycker, färsk hudvård.

 • Skinome har t ex valt att använda aktiva ingredienser och tillverkar vad de kallar för "mikrobiomstärkande hudvård" och välkomnar mig till "... den färska revolutionen."
 • Nuori uttrycker att de jobbar med "de bästa naturliga ingredienserna". Man är väldigt noggrann med att peka på att man "bara ingredienser av 100 % naturligt ursprung" samtidigt som man tycks använda "... the latest generation of bioengineered actives...".
 • Under Your Skin tycks lägga sin kraft på att samtidigt som man berättar om att produkterna är både ekologiska och naturliga så är de också färska.

Vad innehåller produkterna?

Jag tänkte att jag kunde jämföra innehållet i en ansiktskräm från var och en av dessa tre företag. Inci-förteckningarna kommer från deras hemsidor och jag har fetmarkerat de ingredienser som jag anser är naturliga. Så vad innehåller deras produkter?

Skinome - Rich Emulsion

Aqua, Jojoba Esters, Squalane, Vegetable Oil, Glycerin, Hydrogenated Vegetable Oil, Stearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Lactobionic Acid, Urea, Phytosterol, Ceramide NP, Zinc PCA, Calcium PCA, Sodium Stearoyl Glutamate, Tocopherol, Sodium Polyacryloyldimethyl Taurate, Sodium Hydroxide


Innehåller en (1) naturlig ingrediens av 18 stycken. Resten är industriframtställda kemikalier.


Nuori - The One

Aqua (Water), Pentylene Glycol¹, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Squalane¹, Cetearyl Alcohol, Niacinamide (Vitamin B3), Coco-Caprylate/Caprate, Glyceryl Stearate, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Hydrogenated Vegetable Oil, Potassium Cetyl Phosphate, Bakuchiol, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Sodium Hyaluronate (Hyaluronic Acid), Ceramide NP, Pisum Sativum Peptide, Sodium Ascorbyl Phosphate (Vitamin C), Panthenol (Vitamin B5), Saccharide Isomerate, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Xanthan Gum, Sclerotium Gum, Sodium Citrate, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Sodium Gluconate, Citric Acid, Parfum (Fragrance)².

Att vissa av ingredienserna är markerade med en etta (¹) betyder att ursprunget för längesedan var en växt. En tvåa (2) betyder att det enbart rör sig om eteriska oljor.


Innehåller 3 naturliga ingredienser av 27 stycken. Borträknat är de eteriska oljorna som jag inte vet hur många de är eftersom de är inkluderade i termen Parfum. Resten är industriframställda kemikalier. Tänk på att extrakt kan innehålla andra kemikalier.


Under Your Skin - Detox Face Cream

Aqua/Water, Hydrogenated Ethylhexyl Olivate, Hydrogenated Olive Oil Unsaponifiables, Glyceryl Stearate Citrate, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Laurate, Pentylene Glycol, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Glycerin, Avena Sativa (Oat) Bran Extract, Caprylic/Capric Triglyceride, Helianthus Annuus Seed Oil, Glyceryl Glucoside, Polyglyceryl-3 Polyricinoleate, Tocopherol, Diutan Gum (Sphingomonas Ferment Extract), Phenethyl Alcohol, Sodium Phytate


Innehåller 4 naturliga ingredienser av 18 stycken. Resten är industriframställda kemikalier. Tänk på att extrakt kan innehålla andra kemikalier.


Färskt från labbet

Jo, men så är det faktiskt! Både Skinome, Nuori och Under Your Skin jobbar med labbproducerade kemikalier. Här är några exempel:

Squalane, Glycerin, Lactobionic Acid, Ceramide NP, Zinc PCA, Calcium PCA, Sodium Stearoyl Glutamate, Pentylene Glycol, Niacinamide (Vitamin B3), Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Sodium Hyaluronate (Hyaluronic Acid), Pisum Sativum Peptide, Sodium Ascorbyl Phosphate (Vitamin C), Panthenol (Vitamin B5), Saccharide Isomerate, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Xanthan Gum, Sclerotium Gum, Sodium Citrate, Sodium Gluconate, Citric Acid, Glyceryl Stearate Citrate, Glyceryl Glucoside, Diutan Gum (Sphingomonas Ferment Extract). Puh!

Fast nu ljög jag sådär litegrann, för några av ovanstående kemikalier är ju bara halvt om halvt labb-producerade.

 • Zink PCA - blandning mellan zink och Pyrrolidone Carboxylic Acid (labbprodukt)
 • Calcium PCA - blandning mellan calcium och Pyrrolidone Carboxylic Acid (labbprodukt)
 • Sodium Stearoyl Glutamate - från stearinsyra (fettsyra) och glutaminsyra (labbprodukt)
 • Sodium Ascorbyl Phosphate - från askorbinsyra tillverkad från t ex glukos (labbprodukt) och Sodium Ascorbyl Phosphate
 • Panthenol - från pantotensyra (kan vara en labb-produkt) och 3-aminopropanol
 • Sodium Citrate - från citronsyra (labb-produkt) och alkalier
 • Sodium Gluconate - från glukonsyra (labb-produkt) och alkalier
 • Glyceryl Stearate Citrate - från glycerylstearat och citronsyra (labb-produkt)
 • Glyceryl Glucoside - från glycerin (kan vara en labb-produkt) och glukos (labb-produkt)

Alla bryr sig om miljön

Samtidigt som alla tre företagen använder vatten i sina produkter lägger de mycket fokus på just hållbar produktion. Under Your Skin skriver att de använder "...innovativa och klimatsmarta förpackningar och ingredienser - med målet att bli helt klimatneutrala." och Skinome skriver att de "... fokuserar på att hitta lösningar som minimerar den negativa inverkan på vår planet." och Nuori skriver att "... vi säkerställer minsta möjliga påverkan på vår planet.". På Nuoris kontor köper man inte in buteljerat vatten skriver man, utan man nöjer sig istället med kranvatten för det anser man är bättre. Det här fick mig att fundera över hur vattnet som används i deras produkter levereras? För de tar väl inte vattnet direkt från kranen i fabriken, tänker jag.

Nåväl, jag tvivlar inte en sekund på att dessa företag har kämpat hårt och att dera innovationsresa har varit lång och kanske också besvärlig, men så har det säkert också varit för andra företag. Och kanske är det till och med lite kämpigare att vara småföretagare som inte har någon backup från kändisar, tänker jag.

Att ha planeten och vårt klimat i åtanke vid tillverkning av hudvårdsprodukter är naturligtvis bra, men en kemikalieproduktion som baseras på grön kemi (labbproducerat) bygger samtidigt på en fortsatt industriell produktion.

Ja, jag vet att ovanstående företag tillverkar sina produkter i små batcher, men frågan är ju hur många produkter de säljer per månad/år? Jag har inte frågat, men det kanske du kan göra? Bara en parentes; Det finns massor av småföretagare i vårt land som tillverkar hudvårdsprodukter med ett mer äkta innehåll i väldigt mycket mindre batcher - produkter som inte innehåller massproducerade kemikalier - och jag är övertygad om att deras försäljningsvolymer är betydligt mindre 😉

Småskaligt vs. storkok

Ytterligare en fråga dyker upp; även om företagen själva tillverkar sina produkter i små batcher så använder man kemikalier som tillverkas i större mängder. Några exempel nedan från ECHA.

För en tydligare bild så skulle man kunna jämföra tillverkningsvolymen för kallpressade smör och oljor som används av småskaliga företag med ovanstående kemikalier som tillverkas i bigpack. Se nedan för info från ECHA.

När du kikar i listan ovan så håll i åtanke att naturliga kemikalier oftast bara är kallpressade alt. har extraherats naturligt med hjälp av t ex Co2 eller med någon alkohol. I Sverige finns det t ex företag som tillverkar hudvård som innehåller extrakt av egenodlade blommor, olja från svenskodlade grödor som t ex raps och kåda som är viltskördad i svenska skogar. Dessutom är det vanligt att t ex kakaosmör och sheasmör är inhandlat från små kooperativ där sociala, ekonomiska och miljömässiga krav ställs. Det är en förbaskad skillnad mot de industritillverkade kemikalier som de företag jag har granskat i detta blogginlägg använder.

Förutom företag som Skinome, Nuori och Under Your Skin så finns det massor av andra företag världen över som också tillverkar hudvårdsprodukter i så kallat "små batcher" och som samtidigt använder kemikalier som produceras i bigpack. Det blir ju en herrans massa kemikalier som gynnar storskalig produktion. Vad är då poängen kan man tycka? Som jag ser det behöver vi istället fokusera på "degrowth" - fler men mindre lokala företag och småskalig produktion där fokus ligger på kallpressat och naturliga extrakt istället för ett industriellt storkok.

Slutord

Med tanke på ovanstående så känns det lite lustigt att Skinomes grundare varnar för att använda olivolja och botaniska extrakt och istället rekommenderar oss att använda ceramider och squalene (tillverkat inom storindustrin), Hmm... Vilken tur att jag sekunden efter läste Sara Nombergs fina inlägg om varför vi ska använda just oljor.

En annan detalj är att produkterna ovan innehåller glycerin som har en hållbarhet på 1-2 år enligt en grossist.

Produkterna innehåller även "Vegetable Oil" och "Hydrogenated Vegetable Oil". Det låter naturligt men är bara en annan term för Olusolja. "Hydrogenated" betyder härdad. Olusolja har en mycket lång hållbarhet, i alla fall enligt kemikalieplattformen SpecialChem och enligt en tillverkare har härdad olusolja en hållbarhet på 2 år.

Fler exempel är "Jojoba Esters" som enligt en leverantör har en hållbarhetstid på 3 år och "Caprylic/Capric Triglycerides" som enligt samma leverantör har en hållbarhetstid på 4 år samt "Ceramide NP" som enligt kemikalieplattformen SpecialChem har en hållbarhetstid på 2 år.

Slutligen har "Xanthan Gum" en hållbarhetstid på 5 år enligt denna leverantör och "Glyceryl Stearate Citrate" har enligt kemikalieplattformen SpecialChem en hållbarhetstid på 3 år.

Men vänta nu! Skinome skriver ju att deras tillverkning sker "... i mindre volymer och produkterna har kortare hållbarhet... Bra hudvård är en färskvara.", Nuoris filosofi är "Fight for Fresh" och Under Your skin som ställer sig frågande till om vi vill äta bröd som är 2 år gammalt använder själv kemikalier som har en väldigt lång hållbarhetstid. Oops!

Jag funderar över om man kanske skulle ha sålt in produkterna på ett annat vis och helt enkelt skippat adjektivet "Färsk". Vad tycker du?

Psst.. Vill du slippa alla fabriksdesignade kemikalier i hudvårdsprodukter? Då rekommenderar jag dig att använda RekoKollen - för ett mer äkta och genuint produktinnehåll. Här kan du läsa om kriterierna för att en produkt ska kunna listas i appen.

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.