
Juice Beauty - the organic solution
När jag läser ovanstående fras ser jag framför mig färskpressad juice, ekologisk sådan förstås. Och det är exakt det man vill att jag ska se. På FAQ-sidan blir jag informerad om att företaget använder över trettio färskpressade ekologiska juicekoncentrat som bas i sina produkter. WOW! Det var inte lite det. Men det är inte hela storyn. Tyvärr. Den där ekojuicen fungerar mest som en förklädnad, tycker jag.
I deras FAQ hittar jag information om att produkterna tillverkas med certifierade ekologiska ingredienser och i detta upplyser man mig också om att många företag grönmålar sina produkter så att det ser ut som att hela deras sortiment faktiskt ser ekologiskt ut och så klämmer man till med att Juice Beauty sannerligen arbetar hårt och håller en hög standard. Ja, ja. De jobbar säkert hårt (precis som alla andra och synnerhet alla småföretagare som tillverkar mer genuina produkter). Nåväl, lägg märke till orden "tillverkas med". Det kan ju lätt uppfattas som att produkterna enbart består av certifierade eko-kemikalier, men det kan också betyda att produkterna innehåller andra kemikalier och inte enbart certifierade sådana.
Jag surfar runt på deras sida och kan ärligt säga att de gör sitt allra bästa i ett försök att få mig att tro att produkterna är helt och hållet ekologiska och så naturliga det bara går. Och det börjar ju redan med deras slogan "the organic solution" och i nästa andetag presenterar man samarbetet med ekologiska jordbrukare vilket man menar fördjupar rötterna i ekoskönhet. Man skriver att produkterna består av autentiska ekologiska formler och en patentskyddad bas av ekologiska juicer. Ja, dessa patent... Det spelar ju ingen roll om produkterna marknadsförs som ekologiska, ett patent är alltid ett patent, det vill säga en hemlig produktionsprocess.
Jag får bestämt uppfattningen att texten är författad på ett sådan vis att jag som konsument enbart ska se fördelarna med deras produktinnehåll.
Juice Beauty's ingredienser
Juice Beauty skriver att de när de tillverkar produkterna börjar med en ekologisk juicebas (aloe, jojoba, druvkärnor, shea, infuserat med citrusjuice) och därefter lägger man till "kraftfulla ingredienser" för att produkterna ska vara effektiva och visa kliniska resultat. Vilka andra ingredienser är det då man lägger till? Här räknar man upp en hel del, bland annat polymerer som är härledda från växter, ekologiska fruktsyror, konserveringsmedel som används i mat, lösningsmedel som är härlett från växter, mjukgörare som är härledda från växter, emulgeringsmedel som är härlett från växter, växtbaserade ytaktiva ämnen.
Ja, förutom deras patenterade stamcellsextrakt så innehåller produkterna även andra industridesignade kemikalier. Här är 76 stycken utvalda. Orkar du inte läsa så är det bara att skrolla ner en bit 🙂 Här har jag skrivit mer om olika extrakt, även stamcellsextrakt.
- acetyl hexapeptide-8
- beta-glucan
- calcium gluconate
- caprylyl glycol
- caprylhydroxamic acid
- caprylic/capric triglyceride (växtbaserad)
- capryloyl glycerin/sebacic acid copolymer
- caprylyl glycol
- carbomer
- cellulose (växtbaserad)
- Ceramide NP (växtbaserad)
- cetearyl alcohol
- cetearyl glucoside
- cetearyl olivate (växtbaserad)
- cetrimonium chloride (växtbaserad)
- cetyl alcohol (växtbaserad)
- citric acid
- coco-caprylate/caprate (växtbaserad)
- coco-glucoside (växtbaserad)
- decyl glucoside (växtbaserad)
- dicaprylyl maleate
- ethylhexylglycerin (växtbaserad)
- ethylhexyl palmitate (växtbaserad)
- gluconolactone (växtbaserad)
- glycerin (växtbaserad)
- glyceryl caprylate (växtbaserad)
- glyceryl stearate (växtbaserad)
- glyceryl stearyl citrate (växtbaserad)
- hydrolyzed barley protein
- hydrolyzed soy protein
- hydroxyethylcellulose
- hydroxypropylcellulose (växtbaserad)
- hydroxypropyl starch phosphate
- isomalt
- lactic acid
- lecithin
- lysolecithin (växtbaserad)
- maltodextrin
- menthyl lactate
- microcrystalline cellulose (gommage beads) (växtbaserad)
- palmitoyl tetrapeptide-7
- palmitoyl tripeptide-5
- phytic acid (växtbaserad)
- polyhydroxystearic acid (växtbaserad)
- polyglyceryl-4 caprate (växtbaserad)
- polyglyceryl-3 cocoate (växtbaserad)
- polyglyceryl-6 caprylate (växtbaserad)
- polyglyceryl-10 laurate
- polyglyceryl-4 isostearate
- polyglyceryl-6 oleate (växtbaserad)
- polyglyceryl-6 ricinoleate (växtbaserad)
- potassium sorbate
- pullulan
- sclerotium gum
- sodium hyaluronate
- sodium benzoate
- sodium citrate
- sodium cocoyl glutamate
- sodium levulinate (växtbaserad)
- sodium methyl cocoyl taurate
- sorbitan olivate (växtbaserad)
- sodium phytate (växtbaserad)
- sodium PCA (växtbaserad)
- sorbitan stearate
- sodium stearoyl lactylate (växtbaserad)
- sodium surfactin (växtbaserad)
- sorbitan sesquioleate (växtbaserad)
- stearic acid (växtbaserad)
- stearyl alcohol
- sucrose polystearate (växtbaserad)
- squalane (växtbaserad)
- squalene (växtbaserad)
- tartaric acid
- tetrasodium glutamate diacetate
- triethyl citrate
- xanthan gum
Jag tror att det räcker där. Eller vill du att jag fortsätter 😉 Kom ihåg att bara för att något är växtbaserat så betyder det inte nödvändigtvis att det är naturligt.
Ett sådant misch-masch hör alltså till Juice Beauty's autentiska ekologiska formler. Skulle man inte kunna tänka sig att jag som konsument skulle få lov att bli liiite mer upplyst om allt det här? Ja, man kan ju fråga sig varför man har valt bort att inkludera ovanstående kemikalier på sidan där man redovisar sina ingredienser.
Färskpressad juice?
Så var det det där med den färskpressade ekologiska juicen... Nu råkar jag känna till att man inom juiceindustrin använder enzymer som till exempel pektinaser (1) som bryter ner pektinet i juicen och dessa enzymer används till exempel för att produktionstiden ska bli kortare, för att ta bort grumligheten och för att förbättra färgen samt för att (jag blir inte förvånad) ge bättre avkastning (2). De där enzymerna ja, det kan produceras av såväl växter som bakterier, jäst och svamp - mikroorganismer som exempelvis Saccharomyces, Bacillus och Aspergillus etc producerar pektinasenzym (1). Jag vet inte vad det beror på men det är klart att jag undrar varför man inte nämner något om just detta. Eller kanske är det så enkelt att Juice Beauty's juicer inte produceras på detta sätt? Kanske att du som läsare känner dig taggad att fråga?
Regelverk för naturliga produkter
Vidare skriver man på sin FAQ-sida att man går bortom det som är naturligt och det tycks vara viktigt för dem att upplysa mig som konsument om att det inte finns något regelverk för just naturliga produkter samt att företag kan marknadsföra sådana trots att de bara innehåller några få naturliga ingredienser. Hmm... tänker jag. Visst det sistnämnda är ju helt korrekt, men att det inte finns något regelverk för termen naturligt är direkt osant.
I november 2019 skriver CosmeticsDesign.com om ett lagförslag i vilket det ska definieras hur termerna "naturlig" och "naturligt härledd" ska användas på kosmetiska produkter i USA och det verkar som att sådana produkter måste bestå av minst 70 procent naturliga substanser, exkluderat vatten för att de ska få marknadsföras som just naturliga. Emellertid skrev man redan 2011 om hur NATRUE slog sig ihop med NSF International för att de skulle utveckla det första globala nationella regelverket för naturlig kosmetika. Men redan året innan lanserade COSMOS ett regelverk som var tänkt att "harmoniera" bättre internationellt vad gäller just naturlig (och ekologisk) kosmetika. Och långt dessförinnan, redan 2007 faktiskt, tyckte man på NATRUE att det var dags för ett bättre regelverk för kosmetika som flaggades som naturlig (och ekologisk). Så det stämmer helt enkelt inte att det inte finns något regelverk för naturliga produkter. Problemet är väl snarare att ingen tycks ha viljan att skapa ett regelverk i vilket enbart produkter med ett mer äkta innehåll passar in.
Vidare menar företaget Juice Beauty att termen ekologiskt sträcker sig långt utöver vad naturligt står för. Tja, det vete katten det. Det beror förstås på vad man menar. Naturligt kan ju faktiskt användas på kemikalier som är vad jag kallar för "industridesignade" för ett visst syfte, men naturligt kan också betyda att nästintill ingen industriell bearbetning alls har gjorts på själva grödan samt för att något är viltskördat, till exempel nötter eller örter.
Vilseledande varumärkesnamn
I detta gör man mig uppmärksam på att i USA kan varumärkesnamn innehålla ordet "ekologisk" trots att produkterna innehåller få eller ens inga ingredienser som faktiskt är ekologiska. Tyvärr har jag ju erfarenhet av varumärken som grönmålar sitt varumärke med naturligt klingande varumärkesnamn, där innehållet av fabriksraffinerade kemikalier döljs på ett smart sätt. Juice Beauty's eget namn är ju ett typexempel på hur ett vilseledande namn kan se ut, detta med tanke på alla ovan uppradade industridesignade kemikalier som produkterna faktiskt innehåller utöver juice. Och deras slogan "the organic solution" anspelar på att deras produktblandningar är de enda som faktiskt räknas.
Avslutande tankar
I allt detta tycks man vara ivrig i att låta mig som konsument ta del av hur försäljningen tog fart efter att kändisar och media började prata om deras produkt GREEN APPLE® Peel. Man berömmer sig själv i det att produkterna är prisbelönta och att de uppfyller USA:s stränga eko-krav och stöds av solida miljövärden. I detta glömmer man inte bort att informera mig om att man minsann gör många inköp från lokala eko-jordbruk och att produktionen sker med hjälp av sol- och vindkraft. Och javisst ja, förpackningarna är hållbara och bläcket är gjort av soja. Så, jag tror att jag fick med allt. Eller förresten, jag glömde att man även gör en poäng av att man stöttar sina Breast Cancer Prevention Partners och EWG. Skitsamma hur kemikalierna som används produceras, eller?
Företaget Juice Beauty menar trots ovanstående att många andra företag grönmålar sina produkter, men jag vågar påstå att Juice Beauty som informerar mig om att de använder "färskpressad ekologisk juice", har ett varumärkesnamn som "Juice Beauty" vilket andas naturlighet och vars slogan är "the organic solution" är ett typexempel på greenwashing. Vad tycker du?
(1) Heena V, Lokesh K N, Jyoti S J. Pectinase: A Useful Tool in Fruit Processing Industries. Nutri Food Sci Int J. 2018; 5(5): 555673. DOI: 10.19080/NFSIJ.2018.05.555673 Källa: Food and Nutrition Sciences Impact Factor | Food Open Access Journals Hämtad 2019-09-17
(2) DSM, Fruit juice - Enzymes for fruit and vegetable processing https://www.dsm.com/markets/food-specialties/en/markets/beverage/fruit-juice.html Hämtad 2019-09-17
Tycker du om det du läser? Då kan du bjuda mig på en kopp kaffe. Då ger du mig en chans att kunna avsätta lite mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan.