• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Färskpressad ekologisk juice – en bra förklädnad

Färskpressad ekojuice - en bra förklädnad

Juice Beauty - the organic solution

När jag läser ovanstående fras ser jag framför mig färskpressad juice, ekologisk sådan förstås. Och det är exakt det man vill att jag ska se. På FAQ-sidan blir jag informerad om att företaget använder över trettio färskpressade ekologiska juicekoncentrat som bas i sina produkter. WOW! Det var inte lite det. Men det är inte hela storyn. Tyvärr. Den där ekojuicen fungerar mest som en förklädnad, tycker jag.

Juice Beauty informerar i sin FAQ att produkterna tillverkas med certifierade ekologiska ingredienser och i detta upplyser man mig också om att många företag grönmålar sina produkter så att det ser ut som att hela deras sortiment faktiskt ser ekologiskt ut och så klämmer man till med att Juice Beauty sannerligen arbetar hårt och håller en hög standard. Ja, ja. De jobbar säkert hårt. Nåväl, lägg märke till orden "tillverkas med". Det kan ju lätt uppfattas som att produkterna enbart består av certifierade eko-kemikalier men det kan också betyda att produkterna innehåller andra ingredienser och inte enbart certifierade sådana.

Jag surfar runt på deras sida och kan ärligt säga att de gör sitt allra bästa i ett försök att få mig att tro att produkterna är genomekologiska (kan man säga så?). Och det börjar ju redan med deras slogan "the organic solution" och i nästa andetag presenterar man samarbetet med ekologiska jordbrukare vilket man menar fördjupar rötterna i ekoskönhet. Man skriver att man är pionjärer som tror på förändring utan att kompromissa och man menar att produkterna består av autentiska ekologiska formler och en patentskyddad bas av ekologiska juicer. Ja, dessa patent... Det spelar ju ingen roll om produkterna marknadsförs som ekologiska, ett patent är alltid ett patent, det vill säga en hemlig produktionsprocess.

Och naturligtvis kompromissar man. För produkterna innehåller ju både peptider och stamceller men också industriellt producerade kemikalier som till exempel cetearylglukosid, glukonolakton, natriumbensoat, sorbitanstearat, glycerylstearat, kaliumsorbat, kapryl / kaprintriglycerider, hydrolyserat linfröextrakt, natriumcitrat, citronsyra, kokoskaprylat / kapratsorbitanolivat, etylhexylpalmitat, xantangummi osv.

Vidare skriver man på sin FAQ-sida att man går bortom det som är naturligt och det tycks vara viktigt för dem att upplysa mig som konsument om att det inte finns något regelverk för just naturliga produkter samt att företag kan marknadsföra sådana trots att de bara innehåller några få naturliga ingredienser. Hmm... tänker jag. Visst det sistnämnda är ju helt korrekt men att det inte finns något regelverk för termen naturligt är direkt osant.

I november 2019 skriver CosmeticsDesign.com om ett lagförslag i vilket det ska definieras hur termerna "naturlig" och "naturligt härledd" ska användas på kosmetiska produkter i USA och det verkar som att sådana produkter måste bestå av minst 70 procent naturliga substanser, exkluderat vatten för att de ska få marknadsföras som just naturliga. Emellertid skrev man redan 2011 om hur NaTrue slog sig ihop med NSF International för att de skulle utveckla det första globala nationella regelverket för naturlig kosmetika. Men redan året innan lanserade COSMOS ett regelverk som var tänkt att "harmoniera" bättre internationellt vad gäller just naturlig (och ekologisk) kosmetika. Och långt dessförinnan, redan 2007 faktiskt, tyckte man på NaTrue att det var dags för ett bättre regelverk för kosmetika som flaggades som naturlig (och ekologisk). Så det stämmer helt enkelt inte att det inte finns något regelverk för naturliga produkter. Problemet är väl snarare att ingen tycks ha viljan att skapa ett regelverk i vilket enbart produkter med ett mer äkta innehåll passar in.

Vidare menar företaget Juice Beauty att termen ekologiskt sträcker sig långt utöver vad naturligt står för. Tja, det vete katten det. Det beror förstås på vad man menar. Naturligt kan ju faktiskt användas på kemikalier som är vad jag kallar för "industridesignade" för ett visst syfte men naturligt kan också betyda att nästintill ingen industriell bearbetning alls har gjorts på själva grödan, men naturligt kan även stå för att något är viltskördat, till exempel nötter eller örter.

I detta gör man mig uppmärksam på att i USA kan produktnamn innehålla ordet "ekologisk" trots att produkterna innehåller få eller ens inga ingredienser som faktiskt är ekologiska. Tyvärr har jag ju erfarenhet av att produktnamn (företagsnamn) som innehåller ordet "ekologisk" kan dölja många industriellt producerade kemikalier, där dess ursprung är så omgjort att det förvånar mig att de ens godkänns av certifieringsorganen. Juice Beauty's egen slogan "the organic solution" är ju ett exempel på vilseledande namn, tycker jag och jag får bestämt uppfattningen att texten är författad på ett sådan vis att jag som konsument ska se fördelarna med deras produktinnehåll.

I själva verket är det så att en ekologiskt godkänd råvara (kemikalie) inte ens behöver ha ett ursprung som är ekologiskt utan ursprunget behöver bara vara "naturligt" som till exempel biotekniskt odlade bakterier och svampar (ex. svartmögel). Ursprunget kan även vara andra industriellt utvunna ämnen som till exempel glukos, stärkelse, cellulosa eller industriellt isolerade fettsyror från någon olja med ursprung livsmedelsindustrin (läs långtbortistan) eller annat oekologiskt livsmedelsavfall. Några exempel på kemikalier som av certifieringsorgan anses vara "naturliga" och som används av Juice Beauty är xantangummi, gukonolakton, sorbitanstearat och sorbitanolivat, glycerylstearat, etylhexylpalmitat, kapryl / kaprintriglycerider och citronsyra.

Så var det det där med den färskpressade ekologiska juicen... Nu råkar jag känna till att man inom juiceindustrin använder enzymer som till exempel pektinaser (1) som bryter ner pektinet i juicen och dessa enzymer används till exempel för att produktionstiden ska bli kortare, för att ta bort grumligheten och för att förbättra färgen samt för att (blir inte förvånad) ge bättre avkastning (2). De där enzymerna ja, det kan produceras av såväl växter som bakterier, jäst och svamp - mikroorganismer som exempelvis Saccharomyces, Bacillus och Aspergillus etc producerar pektinasenzym (1). Jag vet inte vad det beror på men det är klart att jag undrar varför man inte nämner något om just detta. Eller kanske är det så enkelt att Juice Beauty's juicer inte produceras på detta sätt? Kanske att du som läsare känner dig taggad att fråga?

Hur som helst så i deras ingrediensförteckning hittas även ett hopkok beståendes av hydroxistearinsyra / linolensyra / oljesyra (hydroxystearic/linolenic/oleic polyglycerides). Men vad är egentligen glycerider? Enligt Svensk MeSH är det estrar av glycerol (glycerin) och enligt Shenet bildas just fettsyraestrar av fettsyror och alkoholen glycerin. Man har alltså blandat industriellt isolerade fettsyror med glycerin och har därmed tillverkat en industriellt modifierad olja som passar ens syfte. Med ett annat ord kallas detta för polymerisation. Ingen kallpressad olja där inte.

Men var kommer då dessa tre fettsyror ifrån? Vilka oljor är ursprunget och hur har fettsyrorna kommit till? En oleokemikalieproducent menar att hydroxistearinsyra (som också kallas för 12-hydroxistearinsyra) ofta kommer från ricinolja som bearbetas med hjälp av en blandning av perättiksyra och permaleinsyror i metylenklorid. Ur detta bildas en lakton av hydroxistearinsyra som sedan behandlas med alkalier (natrium-, eller kaliumhydroxid) och så poff blir detta till hydroxistearinsyra.

Linolensyran då? Linfröolja är den olja som innehåller mest tydligen, i alla fall enligt Shenet och PubChem (3) menar att framställning kan ske genom till exempel hydrolys*och förtvålning eller exempelvis genom vad som kallas för Twitchell-metoden i vilken man delar upp fettet med hjälp av någon katalysator.

Och slutligen den där oljesyran. Ja, enligt Shenet innehåller till exempel oliv- och mandelolja mest. PubChem (4) menar att oljesyra kan utvinnas genom till exempel hydrolys* av talg och olivolja men även från triolein som i sin tur framställs genom förestring av oljesyra. (5)

Ett sådant misch-masch hör alltså till Juice Beauty's autentiska ekologiska formler.

Sen har vi ju detta med konservering. Ja naturligtvis använder Juice Beauty konserveringsmedel och man är noggrann med att påpeka att de som används också används i mat. Måhända att de används i mat men det betyder ju inte att de är naturliga eller ens ekologiska och inte heller att de INTE produceras inom storindustrin med hjälp av andra industriella kemikalier med avlägset ursprung. Ta till exempel etylhexylglycerin vars ursprung är glycerin och 2-etylhexanol där den sistnämnda kemikalien enligt PubChem (6) kan tillverkas på olika vis - från propen (propylene) och syntesgas, från acetaldehyd eller butyraldehyd eller från fermenterad alkohol. Vilken teknik som används får jag som konsument inte veta något om. Det skulle jag troligtvis inte heller få om jag frågar.

Natriumbensoat som de också använder tillverkas från bensoesyra som i sin tur enligt PubChem (7) och Chemical Book (8) kan komma från toluen och bensen, men även från bensaldehyd, bensylalkohol och kanelsyra alternativt från bensoeharts. Emellertid kan bensoesyra också tillverkas genom fermentering av stärkelse eller cellulosa med hjälp av bakterier (mikroorganismer) (9). När bensoesyran är tillverkad och klar behandlar man den med till exempel natriumhydroxid.

I produkterna hittar man även kaliumsorbat vars ursprung är sorbinsyra som enligt PubChem (10) exempelvis kan komma från acetaldehyd eller produceras genom att låta keten och krotonaldehyd reagera. Jag läste dock någonstans att sorbinsyra även kan extraheras från rönnbär men hittar ingen information kring just detta så du som läser får mer än gärna upplysa mig om hur processen ser ut.

Som om inte ovanstående vore nog så använder Juice Beauty även fenoxietanol vilken man specifikt nämner kommer från salvia. Jag hittar dock ingenting om hur produktionsprocessen ser ut när ursprunget är salvia. Kanske att du som läser skulle kunna upplysa mig om detta? Vanligtvis framställs fenoxietanol från fenol och etylenoxid i alla fall enligt CIR (11).

Skulle man inte kunna tänka sig att jag som konsument skulle vilja bli liiite mer upplyst om dessa konserveringsmedel som ju trots allt används i mat?

I allt detta tycks man vara ivrig i att låta mig som konsument ta del av hur försäljningen tog fart efter att kändisar och media började prata om deras produkt GREEN APPLE® Peel. Man berömmer sig själv i det att produkterna är prisbelönta och att de uppfyller USA:s stränga eko-krav och stöds av solida miljövärden. I detta glömmer man inte bort att informera mig om att man minsann gör många inköp från lokala eko-jordbruk och att produktionen sker med hjälp av sol- och vindkraft. Och javisst ja, förpackningarna är hållbara och bläcket är gjort av soja. Så, jag tror att jag fick med allt. Eller förresten, jag glömde att man även gör en poäng av att man stöttar sina Breast Cancer Prevention Partners och EWG. Skitsamma hur kemikalierna som används produceras, eller?

Företaget Juice Beauty menar trots ovanstående att många andra företag grönmålar sina produkter men jag vågar påstå att Juice Beauty som använder ord som "färskpressad ekologisk juice" som en sorts förklädnad är ett typexempel på greenwashing.

 

*Hydrolys betyder att man sönderdelar något (klyvning, nerbrytning till mindre molekyler).

(1) Heena V, Lokesh K N, Jyoti S J. Pectinase: A Useful Tool in Fruit Processing Industries. Nutri Food Sci Int J. 2018; 5(5): 555673. DOI: 10.19080/NFSIJ.2018.05.555673 Källa: Food and Nutrition Sciences Impact Factor | Food Open Access Journals Hämtad 2019-09-17

(2) DSM, Fruit juice - Enzymes for fruit and vegetable processing https://www.dsm.com/markets/food-specialties/en/markets/beverage/fruit-juice.html Hämtad 2019-09-17

(3) National Center for Biotechnology Information. PubChem Database. Linoleic acid, CID=5280450, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Linoleic-acid (accessed on Jan. 1, 2020)

(4) National Center for Biotechnology Information. PubChem Database. Oleic acid, CID=445639, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Oleic-acid (accessed on Jan. 1, 2020)

(5) National Center for Biotechnology Information. PubChem Database. Triolein, CID=5497163, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Triolein (accessed on Jan. 1, 2020)

(6) National Center for Biotechnology Information. PubChem Database. 2-Ethylhexanol, CID=7720, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/2-Ethylhexanol (accessed on Jan. 1, 2020)

(7) National Center for Biotechnology Information. PubChem Database. Benzoic acid, CID=243, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Benzoic-acid (accessed on Jan. 1, 2020)

(8) Chemical Book, Benzoic Acid https://www.chemicalbook.com/ProductChemicalPropertiesCB8698780_EN.htm

(9) Noda S, Kitazono E, Tanaka T, Ogino C, Kondo A. Benzoic acid fermentation from starch and cellulose via a plant-like β-oxidation pathway in Streptomyces maritimus. Microb Cell Fact. 2012 Apr 30;11:49. doi: 10.1186/1475-2859-11-49. PMID: 22545774; PMCID: PMC3403852.

(10) National Center for Biotechnology Information. PubChem Database. Sorbic acid, CID=643460, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sorbic-acid (accessed on Jan. 1, 2020)

(11) CIR, Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol JACT 9(2):259-277, 1990

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.