• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Faith In Nature – Coconut Body Lotion

Faith In Nature - Coconut Body Lotion

Försäljningsargumentet ”… använder endast naturliga ingredienser i sina produkter” kan jag läsa hos en svensk webbshop. Det handlar om märket Faith in Nature. Jag kan inte hjälpa det, men jag blir triggad när jag läser något sådant som att produkten helt och hållet består av naturliga ingredienser för jag vet hur vanligt det är inom den här branschen att slänga sig med ord som ”naturligt”.

För säkerhets skull läste jag lite på Faith in Nature’s webbplats, men det gjorde mig inte alls klokare. Snarare kände jag mig ännu mer vilseledd. Under produkterna kan man klicka på länken om ingredienserna och då hamnar man på en sida där företaget enbart listar de naturliga växterna som man använder. Det finns alltså ingen som helst information om de industriframställda kemikalierna som tycks ta stor plats i deras produkter.

Hur som helst så bestämde jag mig för att kika närmare på innehållet i en bodylotion för att se om deras marknadsföring verkligen stämmer.

Så här ser innehållet i Coconut Body Lotion ut

Aqua, Caprylic/capric triglyceride*, Glycerin*, Cocos nucifera oil**, Cetearyl olivate*, Cetearyl wheat straw glycosides*, Sorbitan olivate*, Cetearyl alcohol*, Helianthus annuus seed oil**, Tocopherol*, Parfum *, Stearic acid*, Glyceryl stearate*, Xanthan gum*, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Citric acid*, Benzyl alcoholº. * = vegetabiliskt ursprung, ** = ekologisk, º = från eteriska oljor.

Hur många naturliga ämnen innehåller produkten?

 1. Vatten
 2. Kokosolja
 3. Solrosolja

Produkten innehåller många kemikalier med en (1) efterföljande stjärna. Dessa ämnen har ett vegetabiliskt ursprung. Självklart bättre med vegetabiliskt ursprung än sprunget ur råolja. Men att något är vegetabiliskt betyder inte att det är särskilt naturligt. Det betyder enbart att startmaterialet kommer från växter eller andra grödor istället för från råolja. Dessutom är sådana kemikalier oftast raffinerade på ett eller annat vis.

Två små stjärnor efter kemikalienamnet betyder att ämnet är ekologiskt. Om man då kikar en extra gång på innehållet så ser man att det i praktiken innebär att produkten endast innehåller två ekologiska ingredienser.

Hur många ekologiska ingredienser innehåller produkten?

 1. Cocos nucifera oil (kokosolja)
 2. Helianthus annuus seed oil (solrosolja)

Och mer än så behövs ju inte eftersom den inte heller presenteras som just ekologisk utan som naturlig.

Så tillbaka till marknadsföringsknepet ”… använder endast naturliga ingredienser i sina produkter”. 3 av 17 ingredienser är naturliga och resten ja, fabriksdesignade kemikalier skulle jag vilja säga. Med ett par undantag för E-vitaminet (Tocopherol) och parfymen (eteriska oljor).

Sist men inte minst har vi det där med vatten. Enligt ett system som man kallar för INCI-systemet så måste ingredienserna listas så att den kemikalie som produkten innehåller mest av är den som listas först (överst i listan). Sen följer kemikalienamnen i fallande ordning, det vill säga att det ämne som listas sist är det som produkten innehåller minst av. Tyvärr kan man ju inte undgå att vattnet är listat som första ingrediens i Faith in Nature’s bodylotion och det betyder just ingenting annat än att produkten innehåller mest vatten.

Här kan du läsa mer om vad som gäller vid marknadsföring.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.