• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Fairtrade och kemikalier

Fairtrade och kemikalier

Fairtrade och kemikalier

Jag ställde några frågor till företagen CCS, Kicks och Fair Squared om hur de ser på miljöaspekten vid val av kemikalier i produkter som de marknadsför som Fairtrade. Men jag kontaktade även organisationen Fairtrade om hur de kan bortse från miljöaspekten när de godkänner produkter med kemikalier tillverkade av råolja. Jag menar att numera väljer ju många stora företag att frångå råmaterial från en ändlig resurs som råolja och istället börjar man se potential i oljor från växter.

På frågan om hur många ämnen i produkten Earth Shower oil som är Fairtradecertifierad och hur många procent av innehållet som utgörs av dessa ämnen svarar man på CCS att det handlar om socker och att andelen är 2 procent. Jag förtydligar, det räcker alltså med ett innehåll av 2 procent Fairtrademärkt socker för att produkten ska få bära en snygg Fairtrade-logotyp.

När CCS besvarar frågan om varför de nyttjar kemikalier med ursprung råolja istället för växtoljor så känns det som ett försvarstal. Man menar att man minsann har tillverkat hudvårdsprodukter och läkemedel i över 30 år och att deras målsättning är att sträva efter så bra ingredienser om möjligt. Man berättar vidare att CCS lyder under Läkemedelsverket och att man noggrant följer de omfattande regelverk och direktiv som finns uppsatta, avseende tillverkning av och innehåll i produkter av detta slag. Sen avslutar man med att av konkurrens- och sekretesskäl kommenterar man inte frågor rörande råmaterial och tillverkningsprocess i detalj och hänvisar mig till sin miljöpolicy som redovisas på ccshc.com. Jaha? Och punkt!

Jag kunde ju inte undgå att lägga märke till att CCS Earth Shower oil innehåller tensider och det tycker jag är lite märkligt med tanke på att man valt att döpa produkten till Shower oil (duscholja).  På CCS tar man lätt på det hela och meddelar mig att eftersom begreppet Shower Oil är ett bekant och vedertaget begrepp på marknaden och att produkten är mycket uppskattad av konsumenter så är det tråkigt om jag uppfattar produkten som en flytande tvål. På CCS menar man att Earth Shower Oil är en rengörande duscholja som då alltså innehåller tensider, men även oliv- och arganolja.

Från Kicks får jag ett långt svar där man beskriver att man t ex ur palmolja kan få ut många av de ingredienser som vi kan se på en INCI-deklaration. Man förklarar för mig att många ingredienser är isolerade och uttagna ur en råvara och att en del ingredienser är en sammanslagning av olika isolerade ämnen som då bildar ett nytt ämne. Ett klargörande är på sin plats här tycker jag - det är detta man i allmänt tal kallar för raffinering. Man säger att man ibland får specificerat exakt vilket vegetabiliskt ursprung en ingrediens har och ibland specificeras ämnet bara som vegetabiliskt och man menar att det varierar från säsong och tillgänglighet. Vilket lotto! Kicks hävdar att det finns väldigt få ämnen att köpa som är Fairtrade och att de köper allt som går.

Jag får inget direkt svar på min fråga varför de i sin produkt Skin Treat Virgin Olive Oil Body Lotion använder kemikalier med ursprung råolja istället för växtoljor, men jag kan konstatera att för att de ska få uppvisa en produkt med en Fairtrade-logo så räcker det med ett innehåll av 5 procent olivolja.

Fair Squared har jag inte fått något svar från. Fritt fram för egen tolkning här alltså.

Organisationen Fairtrade upplyser mig om att man idag kan köpa många råvaror från Fairtrade-certifierade producentorganisationer – kakao, sheasmör, växtbaserade oljor av olika slag, socker, honung och vanilj. Man menar att eftersom det säljs mer än fem miljarder kosmetikaprodukter bara i Europa så ger det en stor potential för förbättrade arbets- och levnadsvillkor för de som odlat dessa varor. Jag får också berättat för mig att Fairtrade-kriterierna idag omfattar allt fler produktkategorier så som sammansatta produkter (hudvårdsprodukter), men eftersom dito produkter innehåller vatten (?) så innebär det att andelen Fairtrade-ingredienser är lägre. På en sådan produkt finns en förtydligande text "Contains Fairtrade ingredients" samt att andelen sådana ingredienser anges på förpackningen.

När det gäller sammansatta produkter som skönhetsprodukter menar man att fokus ligger på att öppna upp nya marknader och öka producenters möjlighet att kunna sälja sina varor, men menar samtidigt att om man som konsument köper en Fairtrade-produkt som även är ekologisk eller KRAV-certifierad så ser innehållet annorlunda ut. Organisationen Fairtrade låter mig alltså förstå att man inte kan göra så mycket mer än att fokusera på att ”göra världen lite bättre ett steg i taget” eftersom det är där de kan göra mest nytta. Vidare nämner man som exempel att KRAV lägger fokus på andra områden som t ex tillsatser av olika slag och menar att tillsammans kan olika aktörer komma långt.

Avslutningsvis påpekar man att det ju är de växtbaserade ämnena i en Fairtrade-märkt produkt som är just Fairtrademärkta. Och då har vi ju fått förklaringen till varför hudvårdsprodukter som innehåller kemikalier med ursprung råolja faktiskt kan bära en Fairtrade-logotyp.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.