• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Eteriska oljor

Eteriska oljor

Eteriska oljor

Jag fick en fråga om vad jag tycker om att produkter som säljs som ekologiska och naturliga ofta innehåller eteriska oljor, särskilt då det finns risker med sådana.

Eteriska oljor är komplexa och utgörs av doftämnen (naturliga beståndsdelar) av växter. Det handlar om aktiva ingredienser som har många olika användningsområden som till exempel *parfym, rumsdoft, hudvård eller smaksättning i tandkräm. Eteriska oljor har effekt på hela vår kropp - från knopp till tå, även om de inte intas via munnen. De kan vara både irriterande, allergena, giftiga men också helt fantastiska.

Hudvårdsprodukter som säljs som naturliga och ekologiska innehåller för det mesta naturliga eteriska oljor. Naturligtvis för att produkterna är just naturliga och inte syntetiska. Personligen köper jag hellre produkter med ett helt naturligt innehåll för jag vill ju slippa allt vad industriellt massproducerade kemikalier heter.

Eteriska oljor kan vara både naturliga och syntetiska. Skillnaden mellan dessa så som jag har uppfattat saken (rätta mig om jag har fel) är att naturliga eteriska oljor innehåller alla de komponenter som behövs för att en eterisk olja ska verka på ett visst sätt, dvs helt naturligt. Syntetiska ämnen är sådana som gjorts helt på kemisk väg, d.v.s. utgångsämnet har aldrig varit i närheten av en växt utan tillverkas av petroleum- eller stenkolstjäreprodukter (syntetisk tillverkning). Man kan också isolera ämnen ur just eteriska oljor för att framställa andra doftämnen.

Det finns risker både med naturliga eteriska oljor och syntetiska doftämnen. Det finns risker med allt. Många som har allergi reagerar på ämnen i eteriska oljor och väljer därför produkter som inte innehåller sådana. Är man allergisk så är det viktigt att läsa innehållsförteckningen, tycker jag. Men det är också viktigt att tillverkare informerar konsumenten om att produkterna innehåller allergena ämnen, oavsett om produkten innehåller syntetiska eller naturliga kemikalier. Viktigt att komma ihåg är att allt är kemikalier, även ämnen som är naturliga.

Att något är naturligt är inte detsamma som att något är giftfritt och att något är syntetiskt betyder inte heller att det är giftfritt. Allt kan bli till ett gift i för stor dos. Men för mig som konsument är det viktigt att välja bort syntetiska doftämnen och jag väljer naturliga produkter utifrån vetskapen att det naturliga innehåller värdefulla beståndsdelar som inte är bortprocessade eller beblandade med kemikalier som storindustrin har tagit patent på. Patent bidrar till att jag som konsument inte får veta något om produktionsprocessen.

Jag föredrar att få veta vad jag betalar för och därför är det naturligt för mig att ställa frågor och att ta reda på vad produkterna som jag ska köpa innehåller. Se gärna den här videon med Gabriela på Turkos som handlar om allergiframkallande ämnen i eteriska oljor. Hon förklarar det jättebra 🙂

*Parfym - Om du ser ordet parfym i innehållsförteckningen på den där naturliga/ekologiska hudvårdsprodukten, följt av ord som Citronellol, Linalool, Limonene, Citral, Geraniol, så handlar det oftast om naturliga beståndsdelar i naturliga eteriska oljor. Men kikar man på innehållsförteckningen på en produkt som utgörs av petrokemikalier/syntetiska kemikalier så kan ordet parfym referera till syntetiska ämnen.

Naturliga och ekologiska produkter kan även innehålla växtextrakt och vill man veta mer om detta så kan man läsa mer på Shenet.

By the way, om man vill köpa bra eteriska oljor så är det förnuftigt att vända sig till hälsokostbutiker där personalen är kunnig i frågan. Själv hade jag ju till exempel valt bort presentbutiken nere på hörnet 😉

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.