•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Eteriska oljor

Eteriska oljor

Eteriska oljor

Jag fick en fråga om vad jag tycker om att produkter som säljs som ekologiska och naturliga ofta innehåller eteriska oljor, särskilt då det finns risker med sådana.

Eteriska oljor är komplexa och utgörs av doftämnen (naturliga beståndsdelar) av växter. Det handlar om aktiva ingredienser som har många olika användningsområden som till exempel parfym, rumsdoft, hudvård eller smaksättning i tandkräm. Eteriska oljor har effekt på hela vår kropp - från knopp till tå, även om de inte intas via munnen. De kan vara både irriterande, allergena, giftiga men också helt fantastiska.

Hudvårdsprodukter som säljs som naturliga och ekologiska innehåller för det mesta naturliga eteriska oljor. Naturligtvis för att produkterna är just naturliga och inte syntetiska. Personligen köper jag hellre produkter med ett helt naturligt innehåll för jag vill ju slippa allt vad industriellt massproducerade kemikalier heter.

Eteriska oljor kan vara både naturliga och syntetiska. Skillnaden mellan dessa så som jag har uppfattat saken (rätta mig om jag har fel) är att naturliga eteriska oljor innehåller alla de komponenter som behövs för att en eterisk olja ska verka på ett visst sätt, dvs helt naturligt. Syntetiska ämnen är sådana som gjorts helt på kemisk väg, d.v.s. utgångsämnet har aldrig varit i närheten av en växt utan tillverkas av petroleum- eller stenkolstjäreprodukter (syntetisk tillverkning).

Det finns risker både med naturliga eteriska oljor och syntetiska doftämnen. Det finns risker med allt. Många som har allergi reagerar på ämnen i eteriska oljor och väljer därför produkter som inte innehåller sådana. Är man allergisk så är det viktigt att läsa innehållsförteckningen, tycker jag. Men det är också viktigt att tillverkare informerar konsumenten om att produkterna innehåller allergena ämnen, oavsett om produkten innehåller syntetiska eller naturliga kemikalier. Viktigt att komma ihåg är att allt är kemikalier, även ämnen som är naturliga.

Att något är naturligt är inte detsamma som att något är giftfritt och att något är syntetiskt betyder inte heller att det är giftfritt. Allt kan bli till ett gift i för stor dos. Men för mig som konsument är det viktigt att välja bort syntetiska doftämnen och jag väljer naturliga produkter utifrån vetskapen att det naturliga innehåller värdefulla beståndsdelar som inte är bortprocessade eller beblandade med kemikalier som storindustrin har tagit patent på. Patent bidrar till att jag som konsument inte får veta något om produktionsprocessen.

Jag föredrar att få veta vad jag betalar för och därför är det naturligt för mig att ställa frågor och att ta reda på vad produkterna som jag ska köpa innehåller. Se gärna den här videon med Gabriela på Turkos som handlar om allergiframkallande ämnen i eteriska oljor. Hon förklarar det jättebra 🙂

Naturliga och ekologiska produkter kan även innehålla växtextrakt. Jag har skrivit lite om det här.

By the way, om man vill köpa bra eteriska oljor så är det förnuftigt att vända sig till hälsokostbutiker där personalen är kunnig i frågan. Själv hade jag ju till exempel valt bort presentbutiken nere på hörnet 😉

Läs gärna; What Are Essential Oils?

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.