
Taggad av nytt uppdrag
I dagarna fyllde företaget Darling Eco två år och i och med det så lottade man ut en innehållsgranskning av en hudvårdsprodukt som marknadsförs som ekologisk. Frågan om jag kunde tänka mig att ta mig an uppdraget langades över och naturligtvis halade jag in den med glatt mod.
Nåväl, ni som följer min blogg vet ju hur taggad jag blir av att få lov att försjunka i djupa grubblerier om hur kemikalier produceras. Det är så vederkvickande och det gör att jag själv håller mig alert inom ämnet.
Stort grattis till Darling Eco förresten! Agnes som driver företaget manar ivrigt på oss konsumenter att läsa innehållsförteckningen även om en produkt är ekocertifierad. Ja, det där kan jag ju till hundra procent relatera till, för varför skulle vi inte göra det? Darling Eco med Agnes i spetsen går i bräschen med ett produktsortiment som är mer äkta och det är så himla härligt att se!
Hur som helst så blev en vinnare utsedd och produkten som jag har fått äran att gå igenom är Estelle & Thilds Biocalm Soothing Moisture Day Cream. Så vad innehåller den då?
- Aqua - vatten
- Simmondsia chinensis seed oil* - Ekologisk jojobaolja
- Cetearyl alcohol - Fettalkohol som tillverkas av oljefettsyror. Jag funderar på var fettsyran till denna Cetearylalkohol kommer ifrån?
- Glycerin - Det finns många sorters glycerin till exempel naturligt glycerin som är en biprodukt vid tvåltillverkning och glycerin som till exempel produceras biotekniskt. INCI-namnet berättar dock inte vilken produktionsprocess som har använts.
- Butyrospermum parkii butter* - Ekologiskt sheasmör
- Prunus armeniaca kernel oil* - Ekologisk aprikoskärnolja
- Glyceryl stearate citrate – Glycerylstearatcitrat tillverkas av glycerin, fettsyror (ex. stearinsyra) och citronsyra i en process som kallas för förestring*. Stearinsyra är en beståndsdel i fett. Vissa tillverkare (t ex Dr. Straetmans) framställer Glycerylstearatcitrat från rapsolja istället för palmolja. Därför funderar jag på om detta glycerylstearatcitratet kommer från oljepalmsplantager eller inte?
- Oat beta glucan – Betaglukaner är fibrer som finns i havre. I produktionen används enzymer* som produceras från mikroorganismer som i detta fallet är bakterier (Bacillus licheniformis*). (Källa: The Association of Manufacturers and Formulators of Enzyme Products (AMFEP) samt USDA). Här funderar jag på om havren är ekologisk eller konventionellt odlad? Ja, det får man bara veta om man frågar.
- Gluconolactone – Glukonolakton framställs från glukos (med hjälp av bakterier). Processen kan också beskrivas som mikrobiell jäsning av majs. Varifrån kommer då glukosen? Kanske är det så att man utgår från restavfall från livsmedelsindustrin? Ja, det får man bara veta om man frågar.
- Avena sativa kernel extract* - Ekologiskt havrekärnextrakt. Kan vara konserverat med till exempel kaliumsorbat och sorbinsyra. Pulverextraktet kan vara uppblandat med andra så kallade hjälpämnen. Då funderar jag på om detta extrakt är utan konserveringsmedel och hjälpämnen? Ja, det får man bara veta om man frågar.
- Sambucus nigra flower extract* - Ekologiskt fläderblomsextrakt. Kan vara en blandning av glycerin, vatten och konserveringsmedel. Kan vara konserverat med antingen natriumbensoat och kaliumsorbat eller fenoxyetanol. Då funderar jag på om detta extrakt är utan konserveringsmedel? Eller kanske innehåller extraktet enbart fläderblommor löst i ekologisk alkohol? Eller kanske att det är ett Co2-extrakt? Ja, detta får man bara veta om man frågar.
- Levulinic acid - Levulinsyra tillverkas från stärkelse eller biomassa. Ursprunget till biomassan kan t ex vara träavfall (Källa: ECMDB). Här frågar jag mig om stärkelsen kommer från konventionellt odlade grödor som t ex majs? Jag funderar även på om man använder några andra kemikalier eller till exempel mikroorganismer i processen? Ja, det får man bara veta om man frågar.
- Sodium levulinate - Detta är ett salt av levulinsyra (se ovan Levulinic acid). Sodium Levulinate kan innehålla konserveringsmedlet natriumbensoat (t ex Dr. Straetmans). Jag funderar på om det ursprungliga råmaterialet (grödorna) kommer från restavfall från livsmedelsindustrin och om dessa då är ekologiska? Jag funderar på om man har tillsatt något i vattnet då man lakar ur grödorna? Jag funderar på om alla varianter av detta ämne är konserverade med syntetiska konserveringsmedel? Ja, det får man bara veta om man frågar.
- Glyceryl caprylate - Glycerylkaprylat är en blandning av glycerin och kaprylsyra (fettsyra) som kan komma från till exempel kokos-, och palmolja. Se mer om glycerin ovan. Glycerylkaprylat tillverkas genom förestring*. Jag funderar på om detta glycerylkaprylat har sitt ursprung i industriellt restavfall? Ja, det får man bara veta om man frågar.
- Tocopherol - E-vitamin. Jag utgår ifrån att detta är en naturlig variant. Naturligt E-vitamin är alltid en biprodukt av vegetabilisk oljeraffinering men studier har gjorts på Co2-extraktion av vetegroddsolja för att få fram naturligt E-vitamin (Källa: PubMed och USDA). Tokoferoler finns också i pulverform och kan då innehålla hjälpämnen som t ex maltodextrin (Källa: USDA). Jag funderar på om E-vitaminet är utvunnet ur oljor från ekologiska grödor och om det sedan är löst i ekologisk solrosolja alternativt ekologisk sojaolja? Ja, det får man bara veta om man frågar.
- Cetearyl olivate - Är en blandning av cetearylalkohol (se ovan) och fettsyror från olivolja. Jag funderar på om olivoljan kommer från ekologisk odling? Ja, det får man bara veta om man frågar.
- Sclerotium gum – Ämnet tillverkas biotekniskt med hjälp av svamporganismer (Sclerotium rolfsii) och glukos. Kanske är det också så att man använder t ex jästextrakt för att mata odlingen? Hur och med vad produceras då detta jästextrakt*? Jag funderar på varifrån glukosen kommer? Kommer den från grödor som är ekologiskt odlade? Ja, det får man bara veta om man frågar.
- Xanthan gum - Tillverkas oftast från glukos och mikroorganismer. Glukosen kan komma från t ex majs eller vete, men för att jäsning ska ske så krävs det näring t ex jästextrakt* eller maltextrakt. Därefter tillsätts exempelvis Isopropylalkohol. Jag funderar på om den där majsen eller vetet kommer från ekologisk odling? Ja, det får man bara veta om man frågar.
- Maltodextrin – Framställs med hjälp av bioteknik till exempel med hjälp av enzymer*. En tillverkare (Novozymes) beskriver en produktion där noggrant utvalda mikroorganismer tillåts växa i slutna kärl som är fulla med en näringslösning. Jag funderar över vad denna näringslösning innehåller? Jag funderar också på om den där majsen kommer från ekologisk odling? Ja, det får man bara veta om man frågar.
- Sorbitan olivate – Detta är en kombination av fettsyror från olivolja och sorbitol. Jag funderar på om det ursprungliga råmaterialet (grödorna) kommer från ekologisk odling? Ja, det får man bara veta om man frågar.
- Sodium gluconate – Detta är ett salt av glukonsyra. Innan man kan tillverka natriumglukonat måste man ha tillgång till glukonsyra (gluconic acid) som produceras genom jäsning. Glukonsyra kan produceras med hjälp av mikroorganismer av svartmögel (Aspergillus Niger) eller bakterier (Gluconobacter Oxydans). Enligt patent kan någon form av näringslösning tillsättas (Källa: Recent Patents on Biotechnology 2007 - Gluconic Acid Production, United States International Trade Commission - Investigation Nos. 701-TA-590 and 731-TA-1397-98). Jag funderar på om den där ursprungliga grödan kommer från ekologisk odling? Ja, det får man bara veta om man frågar.
- Citric acid - Citronsyra tillverkas för det mesta biotekniskt med hjälp av svartmögel. Enligt föreningen Äkta Vara används svavelsyra* i processen. Jag dubbelkollade med certifieringsorganet NaTrue vad gäller behandling med svavelsyra, men fick svaret att det är konfidentiell information.
- Sodium benzoate - Konserveringsmedlet natriumbensoat är ett salt av bensoesyra. Bensoesyra kan tillverkas med hjälp av toluen men i en studie från 2012 testade man bensoesyraproduktion från stärkelse med hjälp av bioteknik och det finns också bensoesyra som marknadsförs som naturlig (Källa: Advanced Biotech). Dessvärre har jag inte hittat någon information om hur just den som marknadsförs som naturlig produceras. Har du kunskap om detta så hör gärna av dig.
- Potassium sorbate - Konserveringsmedel (kaliumsorbat). Detta är ett salt av sorbinsyra. Emellertid måste man först ha tillgång till sorbinsyra (Sorbic Acid).
- Sorbic acid - Konserveringsmedel (sorbinsyra). Toluen och keten (petrokemikalier) verkar vara ett par kemikalier som används i produktionsprocessen. Dessvärre har jag inte hittat någon information om man även kan tillverka sorbinsyra med hjälp av bioteknik. Har du kunskap om detta så hör gärna av dig.
Min kommentar
Av 25 ingredienser hittade jag endast två stackars ekologiska oljor, ett ensamt ekologiskt trädsmör och två ekologiska extrakt. Fast de där extrakten kan vara lite luriga eftersom man inte kan veta ifall de är konserverade eller om de är uppblandade med andra hjälpkemikalier. Om man inte frågar förstås. Sånt framgår inte av INCI-namnet. Resten av innehållet utgörs av industridesignade fetter och biotekniskt framställda kemikalier (producerade med hjälp av mikroorganismer som enzymer, bakterier och svampar) som man inte får veta ursprunget till.
Man skriver att hela 99 procent av produktens innehåll har naturligt ursprung. Men den där termen "naturligt" är inte enkel att tolka för var ska gränsen för naturligt och onaturligt dras? Och vem bestämmer var gränsen ska dras? Jag menar att vatten också är naturligt och produkten innehåller ju faktiskt mest vatten, åtminstone om man kikar på innehållsförteckningen. Som det är just nu så är det certifieringsorganen som sätter gränsen för vad som ska anses vara naturligt. Problemet med dessa är att deras gränsdragning för vad som är naturligt kanske inte överensstämmer med vad jag som konsument anser är naturligt.
Och till exempel så blir de där industridesignade fetterna inte naturligare i mina ögon bara för att de kommer från raps-, eller kokosolja istället för från palmolja eftersom man först måste isolera oljans fettsyror och sedan industriellt pussla ihop dem med varandra med hjälp av andra industriellt raffinerade kemikalier. Sådana fettsyror finns inte att få tag på i naturen.
Och produkten blir inte mer naturlig bara för att den innehåller industriellt isolerade ämnen som finns i vete, havre eller majs, för tyvärr har man modifierat och manipulerat dessa spannmål till oigenkännlighet och kanske också blandat ut dem med andra raffinerade kemikalier. Sådana fabriksframställda kemikalier finns inte att plocka i naturen.
Sen har vi ju den där citronsyran som jag tycker att man borde skippa helt faktiskt. Detta med tanke på att 99 procent av all citronsyra produceras med hjälp av svartmögel och restavfall från livsmedelsindustrin, ett avfall som inte ens behöver komma från ekologiska grödor.
Man skriver att 19 procent av produkten är från ekologiskt jordbruk. Det här måste man ju reagera på tycker jag! 19 %? Hur kan man ekocertifiera en produkt med ett så futtigt ekoinnehåll? Jag kan inte låta bli att fundera över varför man så obesvärat kan stå bakom en produkt som inte har ett mer äkta innehåll än så, jag menar att den ju faktiskt marknadsförs som ekologisk och står placerad på ekohyllan.
Det här är alltså Estelle & Thilds ekoideal och det är många som delar deras filosofi om vad ekohudvård ska innehålla, men jag är inte en av dem. Jag har högre krav än så.
Förklaringar
*Förestring - Förfarande för omvandling av en syra till ett alkyl- eller arylderivat. Oftast är det frågan om en reaktion mellan en syra och en alkohol, med spår av någon mineralsyra som katalysator, eller reaktion mellan en syraklorid och en alkohol. Förestring kan även åstadkommas genom enzymatisk verkan. (Källa: Svenska Mesh)
*Bacillus licheniformis - Dessa bakterier är av en art som förekommer i jord och finns ofta på fågelfjädrar. Vissa stammar orsakar matförgiftning, medan andra stammar producerar antisvamp-, och antibakteriella medel och fungerar som probiotika. Denna art kan också producera enzymer för industriella tillämpningar. (Källa: Svenska Mesh).
*Enzymproduktion - "... enzymes are usually produced in cultures of living cells". (Källa: Creative Enzymes som är en producent) "... the majority of industrial enzymes are produced by microorganisms..." (Källa: Novozymes)
*Xanthomonas campestris - Aeroba bakterier som är patogena för växter. (Källa: Svenska Mesh)
*Jästextrakt - Enligt European Association for Specialty Yeast Products så sker produktionsprocessen av jästextrakt med hjälp av autolys, dvs att cellerna i jästen bryts ner av sig själva. De skriver att processen sker i en tank med vattenlösning. Man skriver dock inte vad denna lösning innehåller, mer än vattnet då såklart. Resultatet blir en vätska som centrifugeras för att man ska få bort jästcellens väggar. Slutligen koncentreras ämnet. Och enligt Nordic Food Lab kan jäst bli till jästextrakt också genom enzymatisk behandling med enzymer "utifrån" (exogena enzymer). Ja, då kanske det är dags att fundera på varifrån enzymerna kommer, tänker jag. AMFEP, en branschorganisation för enzymtillverkare förklarar att enzymer, precis som jäst, tillverkas med hjälp av mikroorganismer som får jäsa.
*Svavelsyra - Enligt Kemikalieinspektionen "... en tjockflytande, tung, färglös vätska". Det är kanske dags att begrunda hur svavelsyra blir till. "Svavelsyra framställdes förr ur järnsulfid med blykammarmetoden, vilken gav 78% syra, s.k. gloversyra. Numera används kontaktmetoden som med hjälp av platina eller vanadin-katalysatorer och syre överför SO2 (svaveldioxid) till SO3 (svaveltrioxid). Svaveldioxiden produceras genom rostning av rent svavel, en råvara som blivit den helt dominerande eftersom den uppkommer vid den ständigt ökande reningen av petroleumprodukter från svavel."
Extrakt - Finns i olika varianter, allt från pulver till flytande. Många konserveras eller innehåller bärare (hjälpkemikalier) som t ex maltodextrin, även sådana som är ekologiska. Vill man vara säker på om extraktet är helt utan hjälpkemikalier eller t ex bara innehåller alkohol så måste man fråga tillverkaren. Man kan läsa mer om extrakt på Shenet.
Tycker du om det du läser? Då kan du bjuda mig på en kopp kaffe eller bli en Patreon. Då ger du mig en chans att kunna avsätta lite mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan.
Tack snälla för ditt engagemang, din entusiasm och för att du oförskräckt ifrågasätter skönhetsindustrin!
Tusen tack för pepp 🙂
Herregud vilken bea sida! Snopen jag blev som nyligen bytte hudprodukter till just Estelle & thild. Har du ngr favorithudvårdsprod? Eller finns det inga?
Mvh Camilla
Tusen tack! Ja, det är nog just det man blir, snopen alltså. Jag använder inga speciella faktiskt, men ibland använder jag olivolja och kokosolja. Jo, visst finns det hudvårdsprodukter som har ett mer äkta innehåll, men det kan vara lite knepigt att hitta dem. Det är just därför som jag har skapat min app RekoKollen. Ta en kik där vetja 🙂 http://www.rekokollen.se
Du är helt otrolig Carina! 🙂
Tusen tack Anne 🙂 Men hade det inte varit för företagare som dig så hade vi inte sett skymten av hudvårdsprodukter med ett mer äkta innehåll!