• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Estelle & Thild och deras ekoideal

Estelle & Thild och deras ekoidealTaggad av nytt uppdrag

I dagarna fyllde företaget Darling Eco två år och i och med det så lottade man ut en innehållsgranskning av en hudvårdsprodukt som marknadsförs som ekologisk. Frågan om jag kunde tänka mig att ta mig an uppdraget langades över och naturligtvis halade jag in den med glatt mod.

Nåväl, ni som följer min blogg vet ju hur taggad jag blir av att få lov att försjunka i djupa grubblerier om hur kemikalier produceras. Det är så vederkvickande och det gör att jag själv håller mig alert inom ämnet.

Stort grattis till Darling Eco förresten! Agnes som driver företaget manar ivrigt på oss konsumenter att läsa innehållsförteckningen även om en produkt är ekocertifierad. Ja, det där kan jag ju till hundra procent relatera till, för varför skulle vi inte göra det? Darling Eco med Agnes i spetsen går i bräschen med ett produktsortiment som är mer äkta och det är så himla härligt att se!

Hur som helst så blev en vinnare utsedd och produkten som jag har fått äran att gå igenom är Estelle & Thilds Biocalm Soothing Moisture Day Cream. Så vad innehåller den då?

Innehåll

Aqua - vatten

Simmondsia chinensis seed oil* - Ekologisk jojobaolja.

Cetearyl alcohol - Kallas för fettalkohol. Ursprunget är fettsyror som egentligen inte är annat än ett industriellt manipulerat fett (raffinerat). Cetearyl Alcohol är en kombination av andra raffinerade fettalkoholer som Cetyl Alcohol och Stearyl Alcohol (Källa: CIR) Dessa alkoholer är var för sig producerade från fettsyror som stearinsyra och palmitinsyra (Stearic Acid och Palmitic Acid). Dessa fettsyror hittas i exempelvis kokosolja eller olika vegetabiliska oljor. Hur som helst så liknar produktionsprocessen för dessa alkoholer härdning (Källa: Shenet, PubChem). Nåväl, de där fettsyrorna måste ju först utvinnas innan de kan bli till en fettalkohol. För att få fram dessa fettsyror delar man således upp fetterna i sina beståndsdelar. Stearinsyra och palmitinsyra är alltså fettets beståndsdelar. Först därefter kan man producera de olika fettalkoholerna och sammanfoga dessa till Cetearyl Alcohol. (Källa: Shenet, PubChem) Jag funderar på var fettsyran till denna Cetearylalkohol kommer ifrån?

Glycerin - Det finns både naturligt glycerin som är en biprodukt vid tvåltillverkning och glycerin som har genomgått en industriell procedur där man manipulerat fettet med högt tryck, hög temperatur, neutralisering med syra, centrifugering och destillering. Ursprunget kan vara kokosolja eller palmfett. (Källa: Shenet) Denna kemikalie är helt enkelt ett raffinerat fett.

Butyrospermum parkii butter* - Ekologiskt sheasmör.

Prunus armeniaca kernel oil* - Ekologisk aprikoskärnolja.

Glyceryl stearate citrate – Glycerylstearatcitrat tillverkas av glycerin, fettsyror och citronsyra i en process som kallas för förestring* Fettsyran som i detta fall är stearinsyra låter man reagera med glycerin så att man får fram något som kallas för en glycerid. I processen har man även använt citronsyra. Men innan man ens kan påbörja produktionsprocessen för Glycerylstearatcitrat så måste både glycerinet, fettsyran och citronsyran finnas att tillgå. För att få fram stearinsyran (fettsyran) delar man inom storindustrin upp fettet i sina beståndsdelar. Stearinsyra är alltså en beståndsdel i fettet (Källa: Shenet, PubChem). Vissa tillverkare (t ex Dr. Straetmans) framställer Glycerylstearatcitrat från rapsolja istället för palmolja. Därför funderar jag på om detta glycerylstearatcitratet kommer från stora oljepalmsplantager eller inte? Citronsyran tillverkas för det mesta biotekniskt med hjälp av svartmögel. När jag ställde frågan om råvarorna till citronsyran behöver vara ekologisk, till de stora certifieringsorganen svarade NaTrue att de inte behöver vara ekologiska. De andra organisationerna valde att hålla tyst. Nåväl, för att svartmöglet ska kunna växa och bilda citronsyra, livnär sig sporerna på kolhydrater som stärkelse eller glukos. Men innan man kan dra nytta av den där stärkelsen eller glukosen, som kanske inte är ekologisk, så är det ju så att råvarorna på något vis har bearbetats. Ja, man måste först bearbeta det ena för att få fram det andra, som man sedan använder till det tredje... När sedan mögelsporerna har ätit färdigt av kolhydraterna så måste ju citronsyran som dessa har producerat utvinnas och enligt Kemikalieinspektionen görs detta med släckt kalk (kalciumhydroxid).

Oat beta glucan – Betaglukaner är fibrer som finns i havre. För att få fram dessa fibrer använder man sig inom storindustrin både av torrmetoden och våtmetoden. Först maler man och finfördelar havren (torrmetoden) som när man gör havremjöl. Därefter läggs havrekliet i vatten och så tillsätter man enzymer och bearbetar med värme för att få betaglukanerna att släppa från kliet. De där enzymerna* produceras från mikroorganismer som i detta fallet är bakterier (Bacillus licheniformis*). (Källa: The Association of Manufacturers and Formulators of Enzyme Products (AMFEP) samt USDA). Här funderar jag på om havren är ekologisk eller konventionellt odlad? Ja, det får man bara veta om man frågar.

Gluconolactone – Glukonolakton framställs utifrån glukos med hjälp av bakterier (Acetobacter suboxydans) (Källa: PubChem). Andra beskriver processen som mikrobiell jäsning av majs (Källa: MakingCosmetics). För att man ska kunna producera glukonolakton måste man således ha tillgång till glukos. Varifrån kommer då denna glukos? Kanske är det så att man utgår från restavfall från livsmedelsindustrin? Ja, det får man bara veta om man frågar.

Avena sativa kernel extract* - Ekologiskt havrekärnextrakt. Enligt CIR kan havrekärnextrakt produceras med hjälp av etanol, vatten och glycerin. Och enligt en tillverkares produktinformationsblad för just ekocertifierat Avena Sativa Kernel Extract så är deras konserverat med både kaliumsorbat och sorbinsyra, som båda framställs syntetiskt. Hur som helst verkar extraktet finnas till försäljning i både pulverform och som flytande variant. Pulverextraktet kan även det vara uppblandat med andra ämnen. Då funderar jag på om detta extrakt är utan konserveringsmedel? Ja, det får man bara veta om man frågar.

Sambucus nigra flower extract* - Ekologiskt fläderblomsextrakt. Enligt några tillverkare är deras extrakt en blandning av glycerin, vatten och konserveringsmedel och enligt andra producenter är extraktet konserverat med antingen natriumbensoat och kaliumsorbat eller fenoxyetanol. Dessa konserveringsmedel framställs syntetiskt. Då funderar jag på om detta extrakt är utan konserveringsmedel? Eller kanske innehåller extraktet enbart fläderblommor löst i ekologisk alkohol? Eller kanske att det är ett Co2-extrakt? Ja, detta får man bara veta om man frågar.

Levulinic acid - Levulinsyra är en biotekniskt framställd kemikalie med ursprung stärkelse eller biomassa framställd med hjälp av exempelvis svavelsyra*. (Källa: ECMDB) Om man utgår från biomassa så är ursprunget träavfall, men om man utgår från stärkelse, kommer då denna stärkelse från konventionellt odlade grödor som t ex majs? Troligtvis använder man inom ekologisk hudvård levulinsyra från just stärkelse och inte från träavfall. Jag funderar även på om man använder några andra kemikalier eller till exempel mikroorganismer i processen? Ja, det får man bara veta om man frågar.

Sodium levulinate - Detta är ett salt av levulinsyra (Se Levulinic Acid). (Källa: Truth in Aging, EWG, Parchem). Emellertid beskriver en svensk produkttillverkare ämnet som att man utgår ifrån sockerbetor eller sockerrör som får laka ur i vatten och därefter tillsätts saltsyra*. Nåväl, tittar man på tillverkaren Dr. Straetman's Sodium Levulinate så är det upplandat med vatten och konserveringsmedlet natriumbensoat. Natriumbensoat tillverkas för det mesta syntetiskt. Ett stort problem är att det inte går att hitta någon direkt information om produktionsprocessen för just sodium levulinate. Jag funderar till exempel på om grödorna kommer från restavfall från livsmedelsindustrin och om dessa då är ekologiska? Jag funderar på om man har tillsatt något i vattnet då man lakar ur grödorna? Jag funderar på om alla varianter av detta ämne är konserverade med syntetiska konserveringsmedel? Ja, det får man bara veta om man frågar.

Glyceryl caprylate - Glycerylkaprylat är en blandning av glycerin och kaprylsyra (Källa: EWG). Kaprylsyra är en fettsyra som kan komma från både kokos-, och palmolja. Se mer om glycerin ovan. Glycerylkaprylat tillverkas genom förestring* av glycerol med kaprylsyra. Industriellt delas oljan upp i dess beståndsdelar varav glycerin är en del och fettsyror som t ex kaprylsyra är en del (Källa: CIR). Därefter kombinerar man glycerin och fettsyran för att bilda glycerylkaprylat (Källa: Toms of Maine). Jag funderar på om detta glycerylkaprylat har sitt ursprung i industriellt restavfall? Ja, det får man bara veta om man frågar.

Tocopherol - E-vitamin. Jag utgår ifrån att detta är en naturlig variant. Naturligt E-vitamin utvinns från vegetabiliska oljor, främst sojabönor, raps och solrosoljor (Källa: GPS Dairy) Vid det sista steget i oljeraffineringen där man tar bort lukt och smak (deodorisering) isolerar man vitaminet. (Källa: USDA, VitaeNaturals, BotanySoap). Det är således en biprodukt av vegetabilisk oljeraffinering, men studier har gjorts på Co2-extraktion av vetegroddsolja för att få fram naturligt E-vitamin (Källa: PubMed) och USDA skriver följande "Pokorny (2007) reported that natural tocopherol concentrate may also be obtained from wheat or corn germ". Vidare skriver man att tokoferoler går att få både i oljeform och i pulverform. Om E-vitaminet är i pulverform så kan det innehålla tapiokastärkelse, akaciagummi, maltodextrin* eller kalciumkarbonat (Källa: USDA). Jag funderar på om E-vitaminet är utvunnet ur oljor från ekologiska grödor och om det sedan är löst i ekologisk solrosolja alternativt ekologisk sojaolja? Ja, det får man bara veta om man frågar.

Cetearyl olivate - Är en blandning av cetearylalkohol (se mer ovan) och fettsyror från olivolja (Källa: EWG). Fettsyror utvinns genom raffinering av oljor - industriellt delas oljan upp i dess beståndsdelar. De fria fettsyrorna bearbetas sedan vidare. Jag funderar på om olivoljan kommer från ekologisk odling? Ja, det får man bara veta om man frågar.

Sclerotium gum – Ämnet tillverkas biotekniskt med hjälp av svamporganismer (Sclerotium rolfsii) (Källa: CIR). I produktionsprocessen använder man ett glukosbaserat odlingsmedium (Källa: Aroma - leverantör av bl a eteriska oljor). Kanske kommer glukosen från sockerrör eller majsstärkelse? Hur är dessa grödor då odlade? Kanske är det också så att man använder t ex jästextrakt för att mata odlingen? Hur och med vad produceras då detta jästextrakt*? (Källa: PMC - Microbial production of scleroglucan and downstream processing). Jag funderar på varifrån glukosen kommer? Kommer den från grödor som är ekologiskt odlade? Ja, det får man bara veta om man frågar.

Xanthan gum - Tillverkas oftast utifrån glukos och mikroorganismer (bakterien Xanthomonas campestris*). Glukosen kan komma från t ex majs eller vete, men för att jäsning ska ske så krävs det näring. Man nämner också jästextrakt* samt maltextrakt. Därefter tillsätter man exempelvis Isopropylalkohol (Källa: Biopolymer International, Journal of Food and Nutrition Research, Elsevier Biotechnology Advances 18, Shenet). Isopropylalkohol som är en petrokemikalie tillverkas av krackningsgaser (propen) eller aceton (Källa: Shenet). Jag funderar på om man använder något mer ekologiskt istället för den där Isopropylalkoholen? Jag funderar på om den där majsen eller vetet kommer från ekologisk odling? Ja, det får man bara veta om man frågar.

Maltodextrin – Framställs med hjälp av bioteknik - man lakar ur t ex majs i vatten, tvättar, centrifugerar och isolerar stärkelse. Därefter bryter man ner stärkelsen med antingen syror eller enzymer* (Alfaamylaser som är producerade av speciella bakterier) och filtrerar och spraytorkar ämnet. (Källa: Dansukker, Grain Processing Corporation). En tillverkare (Novozymes) beskriver sin produktion där noggrant utvalda mikroorganismer tillåts växa i slutna kärl som är fulla med en näringslösning. Jag funderar över vad denna näringslösning innehåller? Jag funderar också på om den där majsen kommer från ekologisk odling? Ja, det får man bara veta om man frågar.

Sorbitan olivate – Detta är en kombination av fettsyror från olivolja och sorbitol (Källa: EWG). Industriellt delas olivoljan upp i dess beståndsdelar (raffinering) så att man får fram fettsyrorna som olivoljan består av. Sorbitol i sin tur framställs av stärkelse (från spannmål eller rötter) (Källa: International Starch Institute)) vilken man industriellt delar upp i mindre molekyler (spjälkning) så att man får fram glukos. I denna process används syra eller enzymer* (Källa: Dansukker). Därefter använder man en metod som kallas för katalytisk hydrering för att förvandla dessa molekyler till just sorbitol (Källa: Shenet). Men först måste det finnas stärkelse att tillgå och jag funderar över om råmaterialet (grödorna) kommer från ekologisk odling? Ja, det får man bara veta om man frågar.

Sodium gluconate – Detta är ett salt av glukonsyra (Källa: Jungbunzlauer, Äkta Vara). Ursprunget är troligtvis glukos utvunnet ur majs. Men innan man kan tillverka natriumglukonat måste man ha tillgång till glukonsyra (gluconic acid) som produceras genom jäsning. Glukonsyra kan produceras med hjälp av mikroorganismer av svartmögel (Aspergillus Niger) (Källa: PubChem) eller bakterier (Gluconobacter Oxydans), därefter följer centrifugering, filtrering, rening och torkning. Såklart måste man också tillsätta någon form av näringslösning (Källa: Recent Patents on Biotechnology 2007 - Gluconic Acid Production). Troligtvis använder man natriumhydroxid i produktionsprocessen för natriumglukonat. (Källa: United States International Trade Commission - Investigation Nos. 701-TA-590 and 731-TA-1397-98). Jag funderar också på om den där eventuella majsen kommer från ekologisk odling? Ja, det får man bara veta om man frågar.

Citric acid - Citronsyra tillverkas för det mesta biotekniskt med hjälp av svartmögel. När jag ställde frågan om råvaran till citronsyran behöver vara ekologisk, till de stora certifieringsorganen svarade NaTrue att de inte behöver vara ekologiska. De andra organisationerna valde att hålla tyst. Nåväl, för att svartmöglet ska kunna växa och bilda citronsyra, livnär sig sporerna på kolhydrater som stärkelse eller glukos. Men innan man kan dra nytta av den där stärkelsen och glukosen, som kanske inte är ekologisk, så har de naturligtvis bearbetats. Ja, man måste först bearbeta det ena för att få fram det andra, som man sedan använder till det tredje... När sedan mögelsporerna har ätit färdigt av kolhydraterna så måste ju citronsyran som dessa har producerat utvinnas och enligt Kemikalieinspektionen görs detta med släckt kalk (kalciumhydroxid). Jag ställde frågan om kalciumhydroxid används i processen samt om hur den produceras till certifieringsorganen, men de valde att lämna frågan obesvarad. Och nej det slutar inte där, för vid det här laget har man bara lyckats få fram ett salt av citronsyran, ett så kallat citrat. Enligt föreningen Äkta Vara så omvandlas detta salt sedan tillbaka till citronsyra genom behandling med svavelsyra*. Naturligtvis måste svavelsyran också någon gång produceras. Jag dubbelkollade med NaTrue vad gäller behandling med svavelsyra, men återigen svarade de så här: "The finer details of the production processes are confidential to the manufacturer so we are unable to provide more detailed information on the process."

Sodium benzoate - Konserveringsmedlet natriumbensoat är ett salt av bensoesyra. Vissa beskriver en tillverkningsprocess som sker med kaustiksoda och toluen (petrokemikalie) och för att få fram själva saltet natriumbensoat så låter man bensoesyra reagera med exempelvis natriumhydroxid (Källa: Shenet, CIR, PubChem). Emellertid behöver man tillgång till bensoesyra (benzoic acid) för att kunna tillverka natriumbensoat. Enligt vissa källor produceras bensoesyra med hjälp av toluen. (Källa: WHO - Benzoic acid and sodium benzoate, Shenet, Äkta Vara), men i en studie från 2012 testade man bensoesyraproduktion från stärkelse med hjälp av bioteknik och det finns också bensoesyra som marknadsförs som naturlig (Källa: Advanced Biotech). Dessvärre har jag inte hittat någon information om hur just den som marknadsförs som naturlig produceras. Har du kunskap om detta så hör gärna av dig.

Potassium sorbate - Konserveringsmedel (kaliumsorbat). Detta är ett salt av sorbinsyra (Källa: Äkta Vara, Shenet, Sorbic International PLC, Chemical Book), vilket man får fram med hjälp av natriumhydroxid. Emellertid måste man först ha tillgång till sorbinsyra (Sorbic Acid).

Sorbic acid - Konserveringsmedel (sorbinsyra). Toluen och keten (petrokemikalier) verkar vara ett par kemikalier som används i produktionsprocessen (Källa: PubChem, CIR, Chemical Book). Dessvärre har jag inte hittat någon information om man även kan tillverka sorbinsyra med hjälp av bioteknik. Har du kunskap om detta så hör gärna av dig.

Kommentar

Av 25 ingredienser hittade jag endast två stackars ekologiska oljor, ett ensamt ekologiskt trädsmör och två ekologiska extrakt. Fast de där extrakten kan vara lite luriga eftersom man inte kan veta ifall de är konserverade eller om de är uppblandade med andra hjälpkemikalier. Om man inte frågar förstås. Sånt framgår inte av INCI-namnet. Resten av innehållet utgörs av industriellt manipulerade fetter och biotekniskt framställda kemikalier (producerade med hjälp av mikroorganismer som enzymer, bakterier och svampar) som man inte får veta ursprunget till. Dessutom innehåller produkten konserveringsmedel som förmodligen är tillverkade av petrokemikalier. Förmodligen alltså. Det där kan man inte veta om man inte frågar.

Man skriver att hela 99 procent av produktens innehåll har naturligt ursprung. Då vill jag bara påpeka att även råolja (petroleum) faktiskt är sprungen av jorden. Nåväl, det var en parentes och inte så allvarligt menad. Men den där termen "naturligt" är inte enkel att tolka, för var ska gränsen för naturligt och onaturligt dras? Och vem bestämmer var gränsen ska dras? Jag menar att vatten också är naturligt och produkten innehåller ju faktiskt mest vatten, åtminstone om man kikar på innehållsförteckningen. Som det är just nu så är det certifieringsorganen som sätter gränsen för vad som ska anses vara naturligt. Problemet med dessa är att deras gränsdragning för vad som är naturligt kanske inte överensstämmer med vad jag som konsument anser är naturligt.

Och till exempel så blir de där industridesignade fetterna inte naturligare bara för att de kommer från raps-, eller kokosolja istället för från palmolja eftersom man först måste isolera oljans fettsyror och sedan industriellt pussla ihop dem med varandra med hjälp av andra industriellt raffinerade kemikalier. Sådana fettsyror finns inte att få tag på i naturen. Och produkten blir inte mer naturlig bara för att den innehåller industriellt isolerade ämnen som finns i vete, havre eller majs, för tyvärr har man modifierat och manipulerat dessa spannmål till oigenkännlighet och kanske också blandat ut dem med andra raffinerade kemikalier. Sådana fabriksframställda ämnen finns inte att plocka i naturen. Sen har vi ju den där citronsyran som jag tycker att man borde skippa helt faktiskt. Detta med tanke på att 99 procent av all citronsyra produceras med hjälp av svartmögel och restavfall från livsmedelsindustrin, ett avfall som inte ens behöver komma från ekologiska grödor.

Man skriver att 19 procent av produkten är från ekologiskt jordbruk. Det här måste man ju reagera på tycker jag! 19 %? Hur kan man ekocertifiera en produkt med så få ekologiska ingredienser? Jag kan inte låta bli att fundera över varför man så obesvärat kan stå bakom en produkt som inte har ett mer äkta innehåll än så, jag menar att den ju faktiskt marknadsförs som ekologisk och står placerad på ekohyllan.

Det här är alltså Estelle & Thilds ekoideal och det är många som delar deras filosofi om vad ekohudvård ska innehålla, men jag är inte en av dem. Jag har högre krav än så.

Förklaringar

*Förestring - Förfarande för omvandling av en syra till ett alkyl- eller arylderivat. Oftast är det frågan om en reaktion mellan en syra och en alkohol, med spår av någon mineralsyra som katalysator, eller reaktion mellan en syraklorid och en alkohol. Förestring kan även åstadkommas genom enzymatisk verkan. (Källa: Svenska Mesh)

*Bacillus licheniformis - Dessa bakterier är av en art som förekommer i jord och finns ofta på fågelfjädrar. Vissa stammar orsakar matförgiftning, medan andra stammar producerar antisvamp-, och antibakteriella medel och fungerar som probiotika. Denna art kan också producera enzymer för industriella tillämpningar. (Källa: Svenska Mesh).

*Enzymproduktion - "... enzymes are usually produced in cultures of living cells". (Källa: Creative Enzymes som är en producent) "... the majority of industrial enzymes are produced by microorganisms..." (Källa: Novozymes)

*Xanthomonas campestris - Aeroba bakterier som är patogena för växter. (Källa: Svenska Mesh)

*Jästextrakt - Enligt European Association for Specialty Yeast Products så sker produktionsprocessen av jästextrakt med hjälp av autolys, dvs att cellerna i jästen bryts ner av sig själva. De skriver att processen sker i en tank med vattenlösning. Man skriver dock inte vad denna lösning innehåller, mer än vattnet då såklart. Resultatet blir en vätska som centrifugeras för att man ska få bort jästcellens väggar. Slutligen koncentreras ämnet. Och enligt Nordic Food Lab kan jäst bli till jästextrakt också genom enzymatisk behandling med enzymer "utifrån" (exogena enzymer). Ja, då kanske det är dags att fundera på varifrån enzymerna kommer, tänker jag. AMFEP, en branschorganisation för enzymtillverkare förklarar att enzymer, precis som jäst, tillverkas med hjälp av mikroorganismer som får jäsa.

*Saltsyra - Kemikalieinspektionen beskriver produktionen av saltsyra såhär: "Huvuddelen av all saltsyra erhålls som biprodukt vid framställning av bl.a. vinylklorid och natriumsulfat. Tillverkning av kemiskt ren saltsyra sker genom kontrollerad förbränning av klorgas med väte".

*Svavelsyra - Enligt Kemikalieinspektionen "... en tjockflytande, tung, färglös vätska". Det är kanske dags att begrunda hur svavelsyra blir till. "Svavelsyra framställdes förr ur järnsulfid med blykammarmetoden, vilken gav 78% syra, s.k. gloversyra. Numera används kontaktmetoden som med hjälp av platina eller vanadin-katalysatorer och syre överför SO2 (svaveldioxid) till SO3 (svaveltrioxid). Svaveldioxiden produceras genom rostning av rent svavel, en råvara som blivit den helt dominerande eftersom den uppkommer vid den ständigt ökande reningen av petroleumprodukter från svavel."

Extrakt - Finns i olika varianter, allt från pulver till flytande. Många konserveras eller innehåller bärare (hjälpkemikalier) som t ex maltodextrin, även sådana som är ekologiska. Vill man vara säker på om extraktet är helt utan hjälpkemikalier eller t ex bara innehåller alkohol så måste man fråga tillverkaren. Man kan läsa mer om extrakt på Shenet.

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

6 Kommentarer

 1. Tack snälla för ditt engagemang, din entusiasm och för att du oförskräckt ifrågasätter skönhetsindustrin!

 2. Herregud vilken bea sida! Snopen jag blev som nyligen bytte hudprodukter till just Estelle & thild. Har du ngr favorithudvårdsprod? Eller finns det inga?
  Mvh Camilla

  • Carina Lagerstedt Nilsson

   Tusen tack! Ja, det är nog just det man blir, snopen alltså. Jag använder inga speciella faktiskt, men ibland använder jag olivolja och kokosolja. Jo, visst finns det hudvårdsprodukter som har ett mer äkta innehåll, men det kan vara lite knepigt att hitta dem. Det är just därför som jag har skapat min app RekoKollen. Ta en kik där vetja 🙂 http://www.rekokollen.se

 3. Du är helt otrolig Carina! 🙂

  • Carina Lagerstedt Nilsson

   Tusen tack Anne 🙂 Men hade det inte varit för företagare som dig så hade vi inte sett skymten av hudvårdsprodukter med ett mer äkta innehåll!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.