• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

En vanlig enkel sockerskrubb

En vanlig enkel sockerskrubb

En vanlig enkel sockerskrubb

Alltså jag gillar verkligen Johannes Kullberg och det han representerar som t ex hans Paradiset och jag följer honom såklart också på Insta. Idag dök det upp ett inlägg om glass från honom i mitt flöde och jag kan ju inte annat än att hålla med honom om att det är skillnad på fejkglass och riktig glass. Då kom jag att tänka på alla sockerskrubbar som man kan hitta på ekohyllan. Så jag beslöt mig för att göra en likadan jämförelse mellan några sådana, så som Johannes gjorde med den där glassen, för jag tänkte att det kan väl inte vara sådär jättesvårt att hitta en vanlig enkel sockerskrubb som kanske också är ekocertifierad.

Men det var inte särskilt jätteenkelt heller, märkte jag. Jag hittade en som inte är ekocertifierad men som man verkar vilja grönmåla med få utvalda ingredienser som är ekologiska. En annan produkt som jag hittade var Ecocert-certifierad men som istället verkar grönmålas med hjälp av orden "99 % naturligt ursprung". Slutligen hittade jag en tredje NaTrue-certifierad sockerskrubbsvariant vars innehåll först presenteras under en "Sammanställning" där man mycket riktigt har sammanställt de ingredienser som är helt naturliga, men om jag sedan klickar på rubriken "INCI" så blir det plötsligt ett helt annat ljud i skällan.

Avslutningsvis jämförde jag dessa tre sockerskrubbar med en produkt vars hela innehåll är ekocertifierat, där innehållet inte grönmålas på något vis. Berätta gärna vad du tycker om detta i kommentarerna.

Tre varianter av "eko"-sockerskrubbar

CCS har i sin Oliva-serie en Sugar Scrub som beskrivs som "... en blandning av lyxigt råsocker och ekologiskt certifierad olivolja." Problemet är att den inte enbart innehåller socker och olivolja. På deras sida kan jag läsa att de "... utgår alltid från det enkla och rena...". De skriver också att "De mest kraftfulla ingredienserna har vi fått av moder jord – det gillar vi!". Få se då vad denna sockerskrubben innehåller.

Fuktgivare, konsistensgivare, viskositetsreglerare, konserveringsmedel, vatten och parfum läser jag i deras ingrediensförteckning. Skulle detta vara rent och enkelt? Men de skriver ju att de gillar ingredienser som fås från moder jord, tänker jag. Hur tänkte man här? Förvisso innehåller produkten socker och tre oljor men det är också allt som jag skulle ta för att vara naturligt, enkelt och rent.

Vad tycker du om nedanstående innehållsförteckning som består av bland annat Butylene Glycol, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauryl Sulfate, Phenoxyethanol och ethylhexylglycerin? Frågan är förstås vilken gröda moder jord har bistått fabriken med vid produktionen av dessa kemikalier. Tja, någon gång för längesedan kan det ha varit majs och kokos, men det kan också vara så att man har nyttjat avfallsrester som möjligtvis kommer från konventionell odling.

Butylenglykol kan till exempel produceras från propen men även genom jäsning av olika sockerarter med hjälp av industrimodifierade bakterier. Yummy! INCI-förteckningen anger även "Parfum" och det kan vara antingen något naturligt eller något syntetiskt. För att jag som konsument ska få veta någonting om dessa kemikalier så måste jag naturligtvis fråga produkttillverkaren.

Esse vars sockerskrubb Cocoa Exfoliator är certifierad av Ecocert, sägs ha ett innehåll som till 99% har ett naturligt ursprung. Låter förmodligen fantastiskt för många, men som jag ser på saken så säger det här påståendet ingenting om hur och med vad kemikalierna har producerats. Produkten innehåller till exempel emulgeringsmedel, citronsyra, glycerin och konserveringsmedel.

Emulgeringsmedlet (Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate) verkar vara en variant som kan beskrivas som PEG-fritt, men vadå då? Fråga istället hur produktionsprocessen ser ut och vad ursprunget egentligen är, tycker jag. Citronsyra tillverkas i stort sett alltid med hjälp av svartmögel även om sockret som möglet matas med kommer från ekocertifierade grödor. Kom ihåg det. Men kom också ihåg att sockret även kan komma från konventionellt odlade jordbruksråvaror.

Glycerin kan tillverkas på många olika vis och om man inte frågar så får man inte heller veta hur och inte heller med vad. Konserveringsmedlet Dehydroacetic Acid är enligt EWG syntetiskt. Vad tycker du om denna innehållsförteckning?

Esse Cocoa ExfoliatorNaturativ har en sockerskrubb som heter Relaxing Sugar Body Scrub. Produkten är NaTrue-certifierad. Företagets fokus verkar vara på naturen och man menar därför att de förpackningar man använder ska vara av återvunnet- och återvinningsbart material. Men produktinnehållet då, tänker jag? Svaret kanske kan skönjas i deras beskrivning av hur modern deras produktserie är - "Som en producent utav naturkosmetik, kan vi frossa i ett brett urval av olika ingredienser och aktiva ämnen." Jag det kan jag verkligen hålla med om för om man kikar igenom innehållet så kan man ju råka glömma att stoppa in skeden med glass i munnen så att den istället börjar droppa ner i knäet.

Vad sägs om Decyl Cocoate (fabriksmix av fettalkohol och fettsyror), Glyceryl Stearate (fabrikmix av glycerin och fettsyra), härdad vegetabilisk olja (från vilka grödor?), växtsterol (fabriksisolerad med hjälp av olika industritekniker) och Squalene som förtjänar en egen förklaring.

Squalene kan till exempel fås från olivolja, vetegroddsolja, riskli-, och amarantolja men visste du att ämnet även kan framställas av jäst och mikroalger? Jäst odlas biotekniskt och använder man mikroalger så kan man t ex jäsa dem med hjälp av fabriksproducerade enzymer. Tycker du att det låter jättenaturligt? För att tillverka squalene från olja nyttjar man de biprodukter (avfallsrester) som blir över efter att oljan är raffinerad, till exempel när oljan är deodoriserad. När lukt och smak är borttagen från den så naturliga oljan samlar man in squalene från deodoriseringsdestillatet som det kallas. (1)

Men visste du att det i skvalen-produktionen kan användas lösningsmedel (t ex hexan) och att oljorna kan degummeras (2) (3) och att man då exempelvis använder enzymer, fosforsyra eller citronsyra och kaustiksoda (natriumhydroxid)? Fast å andra sidan kan skvalen även utvinnas med hjälp av superkritisk vätska (CO2). Jag tvivlar på att produkttillverkaren vill avslöja både ursprung och framställningsmetod, men man kan ju alltid fråga 😉

Naturativ Relaxing Sugar Body Scrub

Dags att jämföra

Jämför nu alla ovanstående sockerskrubbar med Coconut & Coffee Body Scrub från Zoya Goes Pretty. En produkt som enbart innehåller ekologiskt socker, ekologisk kokosolja, ekologiskt kaffe och ekologisk eterisk olja.

Coconut & Coffee Body Scrub

Det går alltså utmärkt att tillverka en sockerskrubb som är helt fri från fuktgivare, konsistensgivare, viskositetsreglerare, konserveringsmedel - en sockerskrubb i vilken alla ingredienser faktiskt också är ekocertifierade. En helt vanlig enkel sockerskrubb alltså. Att det skulle vara så svårt att hitta en sådan trodde jag faktiskt inte och frågan är varför fler inte ger sig den på att tillverka produkter med ett enklare innehåll. Kanske har du några tips på fler vanliga enkla sockerskrubbar där innehållet faktiskt är helt naturligt och kanske även ekologiskt? Kommentera gärna.

Hemmagjort

Man behöver ju inte köpa en färdig sockerskrubb för det verkar ju vara hur enkelt som helst att blanda ihop en sån själv. Jag hittade några olika recept.

Gör deo, läppbalsam, torrschampo och hudvårdsprodukter själv! - Naturskyddsföreningen

Diy: Bodyscrub - DIY SWEDEN

Kroppsskrubb med citron och mynta - Evelinas ekologiska

 

(1) Popa, O., Băbeanu, N. E., Popa, I., Niță, S., & Dinu-Pârvu, C. E. (2015). Methods for obtaining and determination of squalene from natural sources. BioMed research international, 2015, 367202. ttps://doi.org/10.1155/2015/367202

(2) The American Oil Chemists' Society, AOCS Lipid Library, Chemical Degumming https://lipidlibrary.aocs.org/edible-oil-processing/chemical-degumming Hämtad 2019-10-24

(3) The American Oil Chemists' Society, AOCS Lipid Library, Enzymatic Degumming https://lipidlibrary.aocs.org/edible-oil-processing/enzymatic-degumming

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.