•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

En olja är väl bara en olja?

En olja är väl bara en olja?

En olja är väl bara en olja?

Det finns så många fina oljor på ekohyllan! Så varför skriver jag då ett inlägg om olja på min blogg där jag skriver om kemikalier som jag inte tycker hör hemma på ekohyllan? Svaret är att N.A.E:s Universalolja för hud och hår dök upp i mitt flöde. Så jag blev ju nyfiken och kollade innehållet ju 🙂

Men låt mig först berätta lite om varumärket N.A.E. eller rättare sagt citera vad de själva berättar på sin webbsida. Dessa rader möter mig på förstasidan: "Vad din hud än behöver växer i vår trädgård med formulas utan hemligheter." Och de skriver själv på förstasidan att "Alla våra kroppsvårdsprodukter är COSMOS ORGANIC certifierade av Ecocert Greenlife enligt COSMOS Standard."

Ok. Så här ser innehållet ut i ovan nämnda olja:

  1. Helianthus Annuus Seed Oil (solrosolja)
  2. Caprylic/Capric Triglyceride
  3. Coco-Caprylate/Caprate
  4. Olea Europaea Fruit Oil *** (olivolja)
  5. Parfum (?)
  6. Tocopherol (E-vitamin)

Solrosoljan (som inte är ekologisk) och olivoljan (som faktiskt kommer från ekologisk odling) ser ju okej ut, men det var nog längesedan som de där industritillverkade och tillrättalagda fetterna (nummer 2 och 3) var något naturligt. Sen kan man ju fråga sig om N.A.E själva odlar palmer i sin trädgård? Och parfym? Tja, det kan man undra vad det är. Jag ser inga eteriska oljor i listan så därför skickade jag en fråga till dem om just detta och hoppas naturligtvis att de svarar. Här kan du läsa svaret.

På sin webbsida skriver N.A.E följande: "Förutom att vi erbjuder naturlig och ekologisk hudvård vill vi bevara och förmedla vår filosofi om hållbar kosmetik med unik blandning av ekologiska ingredienser. Det innebär att våra produkter är ansvarsfulla, äkta och enkla – från odlingen av ingredienser tills de hamnar på din badrumshylla. Produkter som värnar om både din och naturens skönhet."

Dra mig baklänges! Jag säger ingenting om att de inte skulle vara ansvarsfulla men att produktinnehållet är äkta håller jag inte med om. Om de är enkla är nog en definitionsfråga, tänker jag för jag kan ju hålla med om enkelheten - enbart 6 ingredienser, men jag tycker inte att en kemikalie är enkel om den är industridesignad för ett visst syfte.

Vem står bakom N.A.E?

Nu till något mycket intressant och som gjorde mig väldigt förvånad. Jag skickade min fråga till dem via Facebook (trodde ju i min enfald att de hade en svensk Fb-sida) och när jag var där så tänkte jag att jag kunde ju kolla vem som var ansvarig för sidan så jag klickade på länken "Ansvariga". Döm om min förvåning när jag får se att det är HENKEL, som också står bakom varumärken som Barnängen, Bliss, Schwarzkopf, Denivit, Boston Shoe Care, VIM, LOCTITE och många fler. Här kan du läsa mer om deras olika varumärken. Man tillverkar alltså förutom hudvårdsprodukter även lim och produkter för tätning och ytbehandling samt produkter för tvätt- och hushållsrengöring.

HENKEL skriver på sin sida att man är en erkänd marknadsledare inom hållbarhet samtidigt som man informerar om att man 2019 hade en försäljning på mer än 20 miljarder euro. Här skriver man att "Vi strävar efter att hitta nya sätt att växa och höja livskvaliteten utan att förbruka mer resurser. Vi vill förbättra våra produkter och lösningar genom innovation och smart tänkande – skapa mer värde med mindre miljöavtryck." Men att tillverka fler och fler produkter så att vi kan konsumera ännu mer verkar de inte ha några problem med.

HENKEL älskar bioteknik

I detta är det ju självklart att man inom deras industri använder bioteknik för att komma bort från fossilt råmaterial - naturligtvis mer hållbart. Fast i min värld är bioteknik inte den enda vägen att gå och det finns många små företag där ute som resonerar likartat. Nåväl, de skriver att deras "... strategi är att inte nyttja de möjligheter som bioteknik och genteknik erbjuder om de inte leder till ekologisk vinst, större nytta för konsumenterna och ekonomiska fördelar för Henkel." Hmm... De är åtminstone ärliga och uttrycker ju samtidigt att de "... hanterar mycket noggrant och seriöst alla etiska frågor som rör bioteknik och genteknik."

Så det är inte alltid så enkelt som att en olja är en olja för förutom att man kanske som jag vill ha produkter med ett mer "äkta" innehåll så kanske man också vill se till den större bilden - vår konsumtion och hur mycket vi konsumerar. Själv tänker jag att det är bättre att konsumera en olja som till exempel är småskaligt och kanske också lokalt producerad - kallpressad förstås. En olja som rätt och slätt bara är en olja, utan fejkfetter.

Nåväl, det finns som sagt många oljor med ett mer äkta innehåll - exempelvis Fushis oljor, Weledas Body Oil (har dock ej kollat extrakten i dessa), Mirins Body Oil eller Evolves Skin Saviour Body Oil och många, många fler som du hittar i min app RekoKollen förstås.

Intressant i det hela

Storindustrin och "eko"kemikalier

Så här använder du rena ekologiska oljor som hudvård

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.