• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

En olja är väl bara en olja – fortsättning

En olja är väl bara en olja - fortsättning

En olja är väl bara en olja - fortsättning

Mitt förra inlägg handlade om N.A.E:s Universalolja för hud och hår som bland annat innehåller "Parfum". Eftersom att jag inte såg några eteriska oljor i innehållsförteckningen så var jag ju tvungen att skicka några frågor till dem om just detta. Eller rättare sagt, det blev till slut några stycken.

Jag började med att frågad dem vad ordet "Parfum" står för och de var jättesnabba med berätta för mig att ordet "Parfum" står för "perfume"/"fragrance". Hmm... tänkte jag. Naturligtvis blev min följdfråga om det då är syntetisk parfym (ja, måste ju frågas ändå tänkte jag även om produkterna är ekocertifierade). Men det visade sig bara vara naturliga dofter och man berättade att COSMOS ekocertifiering förbjuder användning av syntetiska ingredienser.

I samband med detta berättade man också för mig att sammansättningen av deras dofter består av flera naturliga extrakt. Hmm... tänkte jag igen. De använder naturliga extrakt och i mitt stilla sinne antar jag att om de hade använt ekologiska extrakt så hade de säkert velat påpeka detta. Och då kanske du kan gissa vad jag frågade härnäst 😉

Naturligtvis ville jag ju veta vilken typ av extrakt det är och hur de tillverkas och vad de innehåller men då blev det tyvärr tvärstopp och man svarade mig att man tyvärr är ledsna men att man inte kan ge mig denna information och att man hoppas att jag förstår.

Ja, så är det med detta mysterium som alltså inte blev löst. Jag blir naturligtvis inte förvånad, men jag blir ändå en smula besviken. Jag har ingen aning om varför man inte kan berätta detta och jag vill inte gå vidare med frågan. Kanske att det beror på patent, men jag vet som sagt inte. Vad jag däremot vet är att jag inte vill köpa några produkter alls om tillverkaren inte kan berätta för mig vad det är jag betalar för.

Bara några ord om termen "Parfum"

Jag kontaktade Läkemedelsverket angående termen "Parfum" och de berättade för mig att "När kravet på ingrediensförteckning på kosmetiska produkter infördes i gamla kosmetikadirektivet, bestämdes det att förekomsten av parfymämne skulle deklareras genom ordet ”parfum” i ingrediensförteckningen. Anledningen var att industrin menade att parfymblandningarna var för sammansatta och komplexa och att det skulle innebära oproportionerligt långa ingrediensförteckningar om samtliga ämnen i en parfym-mix skulle deklareras på samma sätt som övriga ingredienser. Det blev därför en kompromiss att använda ordet ”parfum” för att indikera att det fanns parfymämnen i produkten och således kunde den parfymallergiske konsumenten helt undvika parfymer genom att välja bort produkter med ordet ”parfum” i ingrediensförteckningen."

Man berättade vidare för mig angående eteriska oljor "Om syftet eller funktionen med de eteriska oljorna (oavsett om det är en eller flera) i en produkt är för att tillföra en doft då ska ordet ”parfum” skrivas i ingrediensförteckningen. Om man själv blandar olika eteriska oljor då ska man deklarera de enskilda eteriska oljorna för sig själv, med dess INCI-namn. För sammansatta råvaror gäller att de enskilda komponenterna i sammansättningen ska anges var och en för sig i ingrediensförteckningen. "

Intressant i det hela

Farlig parfym, Giftig parfym, Syntetisk parfym?

Natural Fragrance Oil?. . . Really?

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.