• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Ekologiskt schampo

Ekologiskt schampo - finns det

Ekologiskt schampo finns det?

Om man ser till vad begreppet ekologiskt innebär så finns det egentligen inget schampo - så som vi traditionellt tänker på schampo, som är helt "ekologiskt". Däremot finns det en hel del schampon som innehåller fler eller färre ekologiska ingredienser och som också bär någon form av certifiering.

Schampon som marknadsförs som ekologiska innehåller ofta tensider som man menar är milda jämfört med konventionella tensider SLS (INCI: Sodium Lauryl Sulfate) och SLES (INCI: Sodium Laureth Sulfate). De nyare tensiderna kallas ofta för ”sockertensider”. De kan ha INCI-namn som Decyl Glucoside och Coco-Glucoside. Men man använder även andra nya tensider som till exempel Sodium Cocoyl Glutamate. Dessa tillverkas av industriellt producerad fettalkohol och glukos* resp. fettsyror från olja i kombination med glutaminsyra*.

Hur som helst så om man nu vill använda ett mer ”ekovänligt” schampo som inte innehåller ovan nämnda industridesignade tensider så tänker jag att Natures Paradise och 100 % Pure skulle kunna vara bättre alternativ  eftersom dessa företag använder något färre oleokemikalier totalt sett.

Alternativet till ekocertifierade schampon är tvål – antingen i fast eller i flytande form. Jo, tvål går utmärkt att tvätta håret med. Ett företag som tillverkar ett ekologiskt flytande tvålschampo är Uncle Harry’s Natural Products från USA och ytterligare ett annat företag från USA är Terressentials som tillverkar ett ekologiskt flytande schampo baserat på lera och aloe vera. En annan variant är förstås schampopulver för den som hellre vill ha det.

Tips på alternativa schampon/tvål

Fasta varianter

Black Soap (Akamuti, Akoma)

Aleppotvål

Schampotvål (Devaz)

Schampotvål (Malin i Ratan)

Soapnut Schampo Bar (Living Naturally)

Flytande varianter

Black Soap (Akamuti, Akoma)

Pulver

Karawan pulverschampo

Rasullera

Såpnötspulver

Amlapulver

Neempulver

Shikakaipulver

Torrschampo

Clean hair and clear mind (Senses by nature)

 

*Glutaminsyra:

National Center for Biotechnology Information. PubChem Database. Glutamic acid, CID=33032, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Glutamic-acid (accessed on Mar. 6, 2020)

Chemical Book, L-Glutamic acid https://www.chemicalbook.com/ChemicalProductProperty_EN_CB4355560.htm

*Glukos:

CIR, Safety Assessment of Monosaccharides, Disaccharides, and Related Ingredients as Used in Cosmetics IJT 38(Suppl. 1):5-38, 2019

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

En kommentar

  1. Pingback: Plastflaskorna jag hade glömt | enkelro

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.