• Become a Patron!

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Ekologiskt schampo

Ekologiskt schampo finns det? Om man ser till vad begreppet ekologiskt innebär så finns det egentligen inget schampo - så som vi traditionellt tänker på schampo, som är helt ekologiskt. Däremot finns det en hel del schampon som innehåller fler eller färre ekologiska ingredienser och som också bär någon form av certifiering.

Schampon som marknadsförs som ekologiska innehåller ofta tensider som man menar är milda jämfört med konventionella tensider som SLS (INCI: Sodium Lauryl Sulfate) och SLES (INCI: Sodium Laureth Sulfate). De nyare tensiderna kallas ofta för ”sockertensider”. De kan ha INCI-namn som Decyl Glucoside och Coco-Glucoside. Men man använder även andra nya tensider som till exempel Sodium Cocoyl Glutamate. Oftast kommer råmaterialet från plantageodlade grödor och i produktionen processas dessa så att de blir något helt annat än vad de var från början - de raffineras.

Hur som helst så om man nu vill använda ett ”ekovänligt” schampo så skulle Natures Paradise och 100 % Pure kunna vara bättre alternativ till andra eko-certifierade sådana, eftersom dessa företag inte använder tensider och något färre oleokemikalier totalt sett. Därmed inte sagt att oleokemikalier är okej.

Alternativet till eko-certifierade schampon är tvål – antingen i fast eller i flytande form, med förtvålade oljor istället för tensider. Ett företag som tillverkar ett ekologiskt flytande tvålschampo är Uncle Harry’s Natural Products från USA och ytterligare ett annat företag från USA är Terressentials som tillverkar ett ekologiskt flytande schampo baserat på lera och aloevera. En annan variant är förstås schampopulver för den som hellre vill ha det.

Tips på alternativa schampon/tvål

Fasta varianter

Black Soap (Akamuti, Akoma)

Aleppotvål

Schampotvål (Devaz)

Schampotvål (Malin i Ratan)

Soapnut Schampo Bar (Living Naturally)

Flytande varianter

Black Soap (Akamuti, Akoma)

Pulver

Karawan pulverschampo

Rasullera

Såpnötspulver

Amlapulver

Neempulver

Shikakaipulver

Torrschampo

Clean hair and clear mind

Dela

En kommentar

  1. Pingback: Plastflaskorna jag hade glömt | enkelro

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.