• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Ekologiska deodoranter med naturligt innehåll?

Ekologiska deodoranter med naturligt innehåll?Illustration av Carina Lagerstedt Nilsson

Ekologiska deodoranter med naturligt innehåll?

Deodoranter hör till kategorin hudvårdsprodukter som kan vara svåra att få helt ekologiska. Emellertid svämmar många ekohyllor över av deodoranter som sägs vara ekologiska eller naturliga trots ett innehåll som knappast kan sägas vara just det. Sådana deodoranter innehåller oftast fler kemikalier än bara det allra nödvändigaste och mest naturliga och dessa halvmesyrer till deodoranter göre sig därför icke besvär i det här blogginlägget - om jag får uttrycka det så. Jag tänkte göra tvärtom och istället granska de som har det bästa innehållet.

Emellertid är det så att även de med bästa innehållet också måste innehålla ämnen som både suger upp fukt och neutraliserar lukt, till exempel stärkelse och bikarbonat. Det finns många guldklimpar i dagens utbud, men låt mig bara först berätta vad jag som konsument fick veta när jag ställde några frågor om produktionsprocessen för några av ämnena som hittas i de naturligaste deodoranterna på marknaden.

Majs-, och potatisstärkelse

Enligt hudvårdstillverkaren Vermont Soap Organics tillverkas ekologisk majsstärkelse på precis samma sätt som den som inte är ekologisk. Man menar att den enda skillnaden består i att man istället för att använda konventionell majs använder ekologisk dito. Tillverkningsprocessen (raffineringen) är enligt dem densamma. Enligt Shenet blöttläggs hela majsskorn i varmt vatten med tillsats av gasen svaveldioxid för att separera plantkomponenterna (lösa upp cellväggarna). Detsamma verkar gälla för potatisstärkelse. När jag pratar med Biofood får jag dock följande svar ”Behandling med svaveldioxid är inte tillåten i ekologisk produktion av stärkelse.” Istället får jag besked om att man vid deras stärkelseproduktion använder mjölksyra.

Naturligtvis måste mjölksyra också tillverkas och jag blir informerad om att man för det mesta använder bakterier som till exempel laktobaciller (sådana som används vid yoghurttillverkning), men att man också kan använda Aspergillus Niger. Ja , just det! Det är just samma svamp som används vid framställning av citronsyra. Nåväl, på Shenet kan man läsa att själva jäsningsprocessen avbryts med t ex kalciumkarbonat och att man därefter renar och koncentrerar lösningen. Emellertid visar det sig hemligt vad man renar och behandlar lösningen med, för enligt Biofoods leverantör lämnar man inte ut "så detaljerade beskrivningar av tillverkningsprocessen".

Biofoods leverantör förklarar för mig att "Vilken sort (bakterie) som används är inte relevant då det gäller matsäkerhet eller ekologisk integritet. Allt som används måste godkännas av certifieringsorganet innan det används i tillverkning av en ekologisk produkt. Information om allergener i slutprodukten är viktigt, men något sådant gäller inte för de tillsatser eller tekniska hjälpmedel som används i produktionsprocessen, om de inte finns kvar i slutprodukten i sådana mängder att de utgör ett problem för konsumenten." Vidare svarar man att "Vår producent (av mjölksyran) är juridiskt bunden att informera oss och vi är juridiskt bundna att kontrollera allergeninformationen som vi får. Det här innebär att allergendeklarationen för ämnet ifråga från oss är slutgiltig."

Vem sa att det skulle vara enkelt att vara konsument? Med olika budskap från olika tillverkare om hur produktionsprocessen ser ut är stärkelse, oavsett framställningsmetod, något som måste tillverkas. Det är inte så enkelt som att plocka lite majs ute på fältet och torka och mala den. Visst finns det ekologiskt majsmjöl (inte att förväxla med stärkelse), men det har jag inte sett i innehållsförteckningen på någon deodorant. Emellertid är det mesta relativt - och det beror både på hur certifieringsorganens regelverk ser ut och på var man som konsument drar gränsen för vad man kan acceptera eller inte.

Arrowrot och tapioka

Pulveriserad arrowrot som egentligen är ett mjöl fungerar ju utmärkt för ändamålet att suga upp fukt och det gör även tapioka som utvinns från KassavarotEnligt FAO* så går det att tillverka bara mjöl av kassava med hjälp av vatten. Enligt International Starch Institute används svaveldioxid eller natriumbisulfit i produktionen av stärkelse, detta för att förhindra missfärgning. Men enligt Thai Tapioca Starch Association's verkar varken svaveldioxid eller natriumbisulfit behövas.

Bikarbonat

Bikarbonat tillverkas för det mesta syntetiskt och för det mesta beskrivs den industriella metoden på ett simpelt sätt. Exempelvis så här: "... låter raffinerad natriumkarbonat reagera med kolsyra*" eller "tillverkas av natriumkarbonat, vatten och koldioxid*". Nåväl, det låter ju enklare än vad det är men det är helt rätt. Det som oftast inte nämns är dock att natriumkarbonat tillverkas syntetiskt från kalk och koksalt (kalciumkarbonat och natriumklorid) genom Solvayprocessen som faktiskt involverar ammoniak, i alla fall enligt Kemikalieinspektionen. PubChem nämner även de "... by purifying the crude product from the Solvay process".

Ovanstående industriellt producerade natriumkarbonat har ingenting att göra med den naturliga sorten som kallas för nativ soda (natron). Nativ soda finns i vattnet i "sodasjöar", men även i marken och man bryter också ämnet ur mineraler. Ur nativ soda kan man emellertid också tillverka bikarbonat. Man utgår ifrån mineraler som t ex trona, vilken man hettar upp så att bikarbonat fälls ut.

Jaja, hur man än vrider och vänder på det så behövs det något i deodoranten för att neutralisera lukt och då blir ju frågan vad man annars skulle kunna använda om man väljer bort den syntetiska bikarbonatvarianten? Kanske att naturlig nahcolit (nahcolite) skulle kunna vara ett alternativ? Ja, det verkar det i alla fall vara för vissa företag som tillverkar deodoranter. Det är inget konstigt utan det handlar om helt naturlig bikarbonat, som man gräver upp ur jorden och behandlar med vatten och låter kristallisera. (Källa: Natural Soda)

Aluminiumfri

Du har kanske läst ordet "Aluminiumfri" på etiketten? Det har förmodligen sin förklaring i att tillverkaren inte vill att vi ska blanda ihop bikarbonat och bakpulver* eftersom att bakpulver faktiskt kan innehålla aluminium. Hur som helst så utvinns bikarbonat från bland annat råmaterialet kalksten - en bergart som består av ett mineral. Aluminium är en av de vanligaste metallerna i jordskorpan, men det förekommer inte fritt utan är bundet till just mineraler. Naturkosmetikkompaniet tillstår exempelvis att deras bikarbonat innehåller aluminium, vilket de menar kommer från råmaterialet som är just kalksten. Härligt när tillverkare inte tummar på ärligheten.

Sen finns det andra företag som menar att deras bikarbonat är helt aluminiumfritt. Oftast marknadsför man bikarbonaten som "av livsmedelskvalité". Jag funderade över detta och fann faktiskt ett patent på hur man tänkt gå tillväga för att få fram ett renat bikarbonat. I vilket fall som helst så innehåller bikarbonat inget tillsatt aluminium så som bakpulver* kan göra. Jag frågade företagen Arm & Hammer, Frontier Co-op samt Bob's Red Mill som alla säljer naturlig bikarbonat om den innehåller aluminum. Arm & Hammer och Bob's Red Mill bekräftar båda två att deras innehåller spår av aluminium, medans Frontier Co-op menar att deras inte innehåller några aluminiumspår alls. Frågan är hur det har gått till?

Ett annat ämne som jag också vill passa på att nämna är materialet zeolit. Det är ett material som till exempel produkttillverkaren Terressentials använder i sin deo. Eftersom även detta handlar om ett naturligt mineral (precis som Natron och Nahcolit) så kanske man bör fråga om det innehåller spår av aluminium. Bara en parentes i det hela.

Nåväl, jag hittade faktiskt en del märken som jag tyckte hade ett helt okej innehåll  - både vanliga deodoranter, krämdeodoranter och deodoranter i sprayform - och jag har listat dem här nedanför. Och tro det eller ej, jag hittade även ett par deodorantstift som var helt utan både bikarbonat och stärkelse och som till på köpet var 100 % ekologiska! Jag pratar om Bubble & Bee's "Herbal Organic Deodorant Stick" och "Odor Bee Gone". Frågan är ju bara hur de nämnda två funkar mot fukt? Berätta gärna om du har testat dem!

Deostift

Terressentials (Extrakt av usnea, yucca och white willow, Nahcolit, naturlig zeolit)

Bubble & Bee (Ekologisk arrowrot, Nahcolit)

Vermont Soap Organics (Ekologisk majsstärkelse, syntetisk bikarbonat)

Pure Pitz (Ekologisk majsstärkelse, Nahcolit)

Primal Pit Stick (Ekologisk arrowrot, syntetisk bikarbonat)

North Coast Organics (Ekologisk arrowrot, Nahcolit)

Bella Organics (Ekologisk arrowrot, Nahcolit)

Organic Essence - (Ekologisk arrowrot. De kan inte svara på om de använder syntetisk bikarbonat.)

Krämdeo

Bubble & Bee (Ekologisk Arrowrot, Nahcolit)

Devaz (Tapiokastärkelse, Nahcolit)

Naturlig Deo (Ekologisk majsstärkelse, syntetisk bikarbonat)

Deolicious (Ekologisk majsstärkelse, syntetisk bikarbonat)

Marigold (Ekologisk arrowrot, syntetisk bikarbonat)

Primal Pit Paste (Ekologisk arrowrot, syntetisk bikarbonat)

Living Naturally (Ekologisk arrowrot, syntetisk bikarbonat)

Bella Organics (Ekologisk Arrowrot, Nahcolit)

Deospray

Weleda  (Konventionell alkohol)

EO  (Ekologisk alkohol)

Uncle Harry's Natural Products (Fotspray - ingen alkohol)

Tips

Om man inte känner för att köpa färdig vara kan man ju alltid testa att göra en egen hemmagjord variant – en deokräm. Jag rekommenderar Organic Makers recept.

*Bakpulver (Baking Powder) - inte att förväxla med Baking Soda (bikarbonat). Bakpulver innehåller mer än en ingrediens och en av dessa kan vara aluminium.

*Koldioxid i vatten kallas i dagligt tal kolsyra.

From plant to powder

Chemistry of Sodium Carbonate

Carbonation - The Free Dictionary

Shenet -  Soda och Natriumkarbonat

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.