• Become a Patron!

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Ekologiska deodoranter med naturligt innehåll?

Ekologiska deodoranter med naturligt innehåll?Illustration av Carina Lagerstedt Nilsson

Deodoranter hör till kategorin hudvårdsprodukter som kan vara svåra att få helt ekologiska. Emellertid svämmar många ekohyllor över av deodoranter som sägs vara ekologiska eller naturliga trots ett innehåll som knappast kan sägas vara just det. Sådana deodoranter innehåller oftast fler kemikalier än bara det allra nödvändigaste och mest naturliga och dessa halvmesyrer till deodoranter göre sig därför icke besvär i det här blogginlägget - om jag får uttrycka det så. Istället har jag granskat de som har det bästa innehållet.

Emellertid är det så att även de med bästa innehållet, precis som de andra, också måste innehålla ämnen som både suger upp fukt och neutraliserar lukt, till exempel stärkelse och bikarbonat. Många tillverkare har valt att använda industriellt raffinerade varianter fastän att ämnena finns i naturligare versioner, därför kan urvalet bli lite mer snävt för oss som vill ha det naturligaste av det naturligaste. Hursomhelst så finns det guldklimpar i dagens utbud, låt mig bara först berätta vad jag som medveten konsument fick veta när jag ställde några frågor om produktionsprocessen för några av ämnena i de naturligaste deodoranterna på marknaden.

Majs-, och potatisstärkelse

Enligt hudvårdstillverkaren Vermont Soap Organics tillverkas ekologisk majsstärkelse på precis samma sätt som den som inte är ekologisk. Man menar att den enda skillnaden består i att man istället för att använda konventionell majs använder ekologisk dito. Tillverkningsprocessen (raffineringen) är enligt dem densamma. Enligt Shenet blöttläggs hela majsskorn i varmt vatten med tillsats av gasen svaveldioxid för att separera plantkomponenterna (lösa upp cellväggarna). Detsamma verkar gälla för potatisstärkelse. När jag pratar med Biofood får jag dock följande svar ”Behandling med svaveldioxid är inte tillåten i ekologisk produktion av stärkelse.” Istället får jag besked om att man vid deras stärkelseproduktion använder mjölksyra.

Naturligtvis måste mjölksyra också tillverkas och jag blir informerad om att man för det mesta använder bakterier som till exempel laktobaciller (sådana som används vid yoghurttillverkning), men att man också kan använda Aspergillus Niger. Ja, just det! Det är just samma svamp som används vid framställning av citronsyra. Frågan är ju bara om jag som konsument får veta om det är svartmögel som har använts eller inte? Nåväl, på Shenet kan man läsa att själva jäsningsprocessen avbryts med t. ex. kalciumkarbonat och att man därefter renar och koncentrerar lösningen. Emellertid visar det sig hemligt vad man renar och behandlar lösningen med, för enligt Biofoods leverantör lämnar man inte ut "så detaljerade beskrivningar av tillverkningsprocessen".

Biofoods leverantör förklarar för mig att "Vilken sort (bakterie) som används är inte relevant då det gäller matsäkerhet eller ekologisk integritet. Allt som används måste godkännas av certifieringsorganet innan det används i tillverkning av en ekologisk produkt. Information om allergener i slutprodukten är viktigt, men något sådant gäller inte för de tillsatser eller tekniska hjälpmedel som används i produktionsprocessen, om de inte finns kvar i slutprodukten i sådana mängder att de utgör ett problem för konsumenten. Vår producent (av mjölksyran) är juridiskt bunden att informera oss och vi är juridiskt bundna att kontrollera allergeninformationen som vi får. Det här innebär att allergendeklarationen för ämnet ifråga från oss är slutgiltig."

Vem sa att det skulle vara enkelt att vara medveten konsument? Med olika budskap från olika tillverkare om hur produktionsprocessen ser ut är stärkelse, oavsett framställningsmetod, något som måste tillverkas. Det är inte så enkelt som att plocka lite majs ute på fältet och torka och mala den. Visst finns det ekologiskt majsmjöl (inte att förväxla med stärkelse), men det har jag inte sett i innehållsförteckningen på någon deodorant. Emellertid är det mesta relativt - och det beror både på hur certifieringsorganens regelverk ser ut och på var man som medveten konsument drar gränsen för vad man kan acceptera eller inte.

Och frågan är om man alltid använder natriumhydroxid och natriumhypoklorit för rengöring av de industriella behållarna, så som det beskrivs här. Jag skulle därför vilja knorra lite och funderingar infinner sig givetvis kring om huruvida ekologiska stärkelser kan sägas vara ekologiska om man ser till vad begreppet innebär?

Arrowrot och tapioka

Pulveriserad arrowrot som egentligen är ett mjöl fungerar ju utmärkt för ändamålet att suga upp fukt och det gör även tapioka som utvinns från KassavarotEnligt FAO* så går det att tillverka bara mjöl av kassava med hjälp av vatten, men om man ska få fram själva stärkelsen så måste man enligt International Starch Institute använda svaveldioxid i produktionen. Jag känner mig därför kluven till om jag ska knorra en smula om detta också. Hursomhelst så efter en fråga till hudvårdstillverkaren Devaz som använder just tapiokastärkelse så får jag följande produktionsschema, i vilket man inte nämner svaveldioxid alls.

Bikarbonat

Bikarbonat tillverkas för det mesta syntetiskt och för det mesta beskrivs den industriella metoden på ett för tillverkaren simpelt sätt. Exempelvis så här: "låter raffinerad natriumkarbonat reagera med kolsyra*" eller "tillverkas av natriumkarbonat, vatten och koldioxid*". Nåväl, det låter ju enklare än vad det är. Processen är också namngiven som Solvay-processen (eller ammoniak-sodaprocessen) där ammoniak används som katalysator. Emellertid måste man ju först bryta det mineral man ska utgå ifrån. Detta låter man sedan reagera med ammoniak och koldioxid, för att man till slut ska kunna få fram det där natriumkarbonatet, som alltså används i framställningsprocessen av självaste bikarbonatet (natriumvätekarbonat,) som ju är slutprodukten. Puh! Sen får man ju inte glömma bort att den mesta koldioxiden fås som en biprodukt av ammoniak och väteproduktion. Jag tillåter mig att knorra om denna syntetiska bikarbonat (natriumvätekarbonat) som används i många naturliga/ekologiska deodoranter.

Ovanstående industriellt framställda natriumkarbonat har ingenting att göra med den naturliga sorten som kallas för nativ soda (natron). Nativ soda finns i vattnet i "sodasjöar", men även i marken och man bryter också ämnet ur mineraler. Ur nativ soda kan man emellertid också tillverka bikarbonat. Man utgår från mineraler som t ex trona, vilken man hettar upp så att bikarbonat fälls ut. Jaja, hur man än vrider och vänder på det så behövs det något i deodoranten för att neutralisera lukt och då blir ju frågan vad man annars skulle kunna använda om man väljer bort den syntetiska bikarbonatvarianten? Kanske att naturlig nahcolit (nahcolite) skulle kunna vara ett alternativ? Ja, det verkar det i alla fall vara för vissa företag som tillverkar deodoranter. Det är inget konstigt utan det handlar om helt naturlig bikarbonat, som man gräver upp ur jorden och behandlar med vatten och låter kristallisera. (Källa: Natural Soda)

Aluminiumfri

Du har kanske läst ordet "Aluminiumfri" på etiketten? Det har förmodligen sin förklaring i att tillverkaren inte vill att vi ska blanda ihop bikarbonat och bakpulver*, eftersom bakpulver faktiskt kan innehålla aluminium. Hursomhelst så utvinner man bikarbonat från bland annat råmaterialet kalksten - en bergart som består av ett mineral. Aluminium är en av de vanligaste metallerna i jordskorpan, men det förekommer inte fritt utan är bundet till just mineraler. Naturkosmetikkompaniet tillstår exempelvis att deras bikarbonat innehåller aluminium, vilket de menar kommer från råmaterialet som är just kalksten. Härligt när tillverkare inte tummar på ärligheten. Sen finns det andra företag som menar att deras bikarbonat är helt aluminiumfritt. Oftast marknadsför man bikarbonaten som "av livsmedelskvalité". Jag funderade över detta och fann faktiskt ett patent på hur man tänkt gå tillväga för att få fram ett renat bikarbonat. I vilket fall så innehåller bikarbonat inget tillsatt aluminium så som bakpulver* kan göra. 

Emellertid kan man ju fråga sig om bikarbonat som framställs av antingen natron eller nahcolit - båda är ju mineraler - också innehåller aluminium? Jag har ställt frågan till Arm & Hammer, Frontier Co-op samt Bob's Red Mill som alla saluför naturlig bikarbonat. Arm & Hammer och Bob's Red Mill bekräftar båda två att deras innehåller spår av aluminium, medans Frontier Co-op menar att deras inte innehåller några aluminiumspår alls. Frågan är hur det har gått till? Naturligtvis vill jag som medveten konsument att man som tillverkare berättar för mig om ifall att bikarbonatet kan innehålla aluminium, med tanke på att råmaterialet utan tvivel är ett helt naturligt mineral.

Ett annat ämne som jag också vill passa på att nämna är materialet zeolit. Det är ett material som till exempel Terressentials använder i sin deo. Eftersom även detta handlar om ett naturligt mineral (precis som Natron och Nahcolit) så kanske man bör fråga om det innehåller spår av aluminium. Bara en parentes i det hela.

Nåväl, jag hittade faktiskt en del märken som jag tyckte hade ett helt okej innehåll  - både vanliga deodoranter, krämdeodoranter och deodoranter i sprayform - och jag har listat dem här nedanför. Och tro det eller ej, jag hittade även ett par deodorantstift som var helt utan både bikarbonat och stärkelse och som till på köpet var 100 % ekologiska! Jag pratar om Bubble & Bee's "Herbal Organic Deodorant Stick" och "Odor Bee Gone". Frågan är ju bara hur de nämnda två funkar mot fukt? Berätta gärna om du har testat dem!

Deostift

Terressentials (Extrakt av usnea, yucca och white willow, Nahcolit, naturlig zeolit)

Bubble & Bee (Ekologisk arrowrot, Nahcolit)

Vermont Soap Organics (Ekologisk majsstärkelse, syntetisk bikarbonat)

Pure Pitz (Ekologisk majsstärkelse, Nahcolit)

Primal Pit Stick (Ekologisk arrowrot, syntetisk bikarbonat)

North Coast Organics (Ekologisk arrowrot, Nahcolit)

Bella Organics (Ekologisk arrowrot, Nahcolit)

Organic Essence - (Ekologisk arrowrot. De kan inte svara på om de använder syntetisk bikarbonat.)

Krämdeo

Bubble & Bee (Ekologisk Arrowrot, Nahcolit)

Devaz (Tapiokastärkelse, Nahcolit)

Naturlig Deo (Ekologisk majsstärkelse, syntetisk bikarbonat)

Deolicious (Ekologisk majsstärkelse, syntetisk bikarbonat)

Marigold (Ekologisk arrowrot, syntetisk bikarbonat)

Primal Pit Paste (Ekologisk arrowrot, syntetisk bikarbonat)

Living Naturally (Ekologisk arrowrot, syntetisk bikarbonat)

Bella Organics (Ekologisk Arrowrot, Nahcolit)

Deospray

Weleda  (Konventionell alkohol)

EO  (Ekologisk alkohol)

Uncle Harry's Natural Products (Fotspray - ingen alkohol)

Tips

Om man inte känner för att köpa färdig vara kan man ju alltid testa att göra en egen hemmagjord variant – en deokräm. Jag rekommenderar Organic Makers recept.

*Bakpulver (Baking Powder) - inte att förväxla med Baking Soda (bikarbonat). Bakpulver innehåller mer än en ingrediens och en av dessa kan vara aluminium.

*Koldioxid i vatten kallas i dagligt tal kolsyra.

From plant to powder

Enligt Toxnet och PubChem

Chemistry of Sodium Carbonate

Carbonation - The Free Dictionary

Shenet -  Soda och Natriumkarbonat

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.