
Ekologisk barnsalva
Vad tänker du som konsument att en sådan produkt ska innehålla? Eller vad tänker du att den inte ska innehålla?
Räcker det för dig att produkten är certifierad av t ex Ecocert?
Barnängen har exempelvis en ekologisk barnsalva som är ekocertifierad. Den är dessutom oparfymerad och säljs på Apoteket. Jag tror att det är många många som köper denna produkt och som dessutom är fullt nöjda med innehållsförteckningen. Inget fel i det så länge man är nöjd med sitt val.
Men just på grund av att produkten är ekocertifierad så tänkte jag gå igenom innehållet, för att se vad jag som konsument får för pengarna. På Barnängen sida noterade jag att de skriver så här " – Vi tog verkligen i när vi gjorde den här produktutvecklingen eftersom dessa produkter behöver hålla extra hög kvalitet när de riktar sig mot så små barn."
Så här ser innehållet ut:
- Aqua (vatten)
- Helianthus Annuus Hybrid Oil* (solrosolja från hybridstam)
- Glycerin (kanske för fuktens skull?)
- Polyglyceryl-3 Polyricinoleate (emulgeringsmedel)
- Distarch Phosphate (förtjocknings-, stabiliseringsmedel)
- Propanediol (för viskositetens skull)
- Copernicia Cerifera Cera* (karnaubavax)
- Sorbitan Caprylate (emulgeringsmedel)
- Magnesium Sulfate (kanske för volymens skull?)
- Sodium Benzoate (konservering)
- Lactic Acid (kanske för fuktens skull?)
Så man "...tog verkligen i..." när man inkluderade en ömkansvärd ekologisk solrosolja (från en hybridstam) samt ekologiskt karnaubavax. Är det verkligen att ta i? Barnängen har storsatsat på två naturliga ämnen av 10 olika kemikalier exklusive vattnet. Det måste ha tagit hårt på krafterna, eller vad tror du?
Det finstilta
På Barnängens sida så kan man även läsa i det finstilta att "99 % av ingredienserna är av naturligt ursprung och 22 % av ingredienserna kommer från ekologiskt jordbruk."
"Av naturligt ursprung" är det säkert många som blir glada för. Men här är det dags att fundera på vad det egentligen betyder. Att både oljan, vaxet och vattnet har ett naturligt ursprung är ju självklart, men sen blir det genast mycket klurigare. Ta till exempel mjölksyran (lactic acid) som många anser är naturlig eller som åtminstone anses av många har ett naturligt ursprung. Detta trots att ursprunget är fabriksdesignade mikroorganismer som får bryta ner exempelvis glukos, melass, sockerbetsjuice, vassle eller stärkelse - restprodukter från olika industrier som inte ens behöver vara ekologiska (!). Och trots att det i produktionen även används andra kemikalier och näringsämnen som t ex jästextrakt och peptoner som i sin tur är fabrikstillverkade. Ja, detta var bara en av de nio resterande hittepå-kemikalierna i produkten, som alltså är speciellt riktad till barn.
"22 % kommer från ekologiskt jordbruk" skulle jag kalla futtigt. Vad tycker du? Det är så här mycket "eko" du får för pengarna. Inte 100 % utan 22 %. Fundera på det en stund. Om du nu ska köpa en ekologisk barnsalva, vill du då inte se att produkten är till 100 % ekologisk? Vilka kemikalier som räknas in i dessa 22 procenten står det ingenting om utan det får man helt enkelt fråga tillverkaren.
Resterande kemikalier
Resterande kemikalier i Barnängens barnsalva utgörs av exempelvis Sorbitan Caprylate (nummer 8 i listan) som designas från sorbitol som i sin tur tillverkas med hjälp av någon katalysator, t.ex. nickel, med högt tryck och hög temperatur alternativt med hjälp av enzymer som tillverkas från t ex jäst eller bakterier (biotekniska produkter). Och "caprylate" indikerar att industriisolerade fettsyror från exempelvis kokos-, eller palmolja har använts. Sen ser man till att blanda det här till en, enligt de ekocertifierande organisationerna, en riktigt användbar hittepå-kemikalie.
Propanediol (nummer 6 i listan) kan både tillverkas syntetiskt och genom fermentering av t ex majssocker/glukos. När man fermenterar något så använder man biotekniskt odlade mikroorganismer (bioteknik) och biomassan från jordbruket behöver inte alls vara ekologiskt. Tycker du att detta platsar på ekohyllan?
Nummer 4 har ett förskräckligt långt namn - Polyglyceryl-3 Polyricinoleate. Det är en blandning av polyglycerin-3 som är en glycerinpolymer som innehåller 3 glycerinenheter och en polymer av ricinolsyra som isoleras ur ricinolja. Ricinolsyra är alltså inte olja utan bara en isolerad del av den naturliga oljan. Och vips så har man hittat på en helt onaturlig kemikalie som Barnängen vårdar ömt.
Sen är det ju klart att Barnängen måste stabilisera/förtjocka produkten när den största delen utgörs av vatten och då slänger man i distärkelsefosfat (nummer 5 i listan) som är en fabriksmodifierad stärkelse. Tänk så mycket vatten som går åt till alla hudvårdsprodukter som produceras (!). Tänk om man istället hade skippat detta. Fast då hade man ju inte heller behövt alla de andra kemikalierna förstås...
Är du nu redo att jämföra ovanstående, i min värld, helt onaturliga salva med en som på riktigt är naturlig?
Ett annat alternativ
Ett annat alternativ kan till exempel vara Medevi ProSalus Bivaxsalva. Företaget skriver att "Vi tillverkar klassisk ekologisk hudvård..." samt att "Innehållet i Medevi hudvårdsprodukter är i många fall 100% ekologiskt."
Så här ser deras innehåll ut:
- Olea europea fruit oil (ekologisk olivolja)
- brassica napus seed oil (ekologisk svensk rapsolja)
- cera alba (svenskt oblekt ekologiskt bivax)
- simmondsia chinensis seed oil (ekologisk jojobaolja)
Innehållet i produkten från Medevi ProSalus är 100 % ekologiskt men produkten är inte ekologiskt certifierad. Och trots avsaknaden av en ekocertifiering har man alltså ett bättre innehåll än vad Barnängen har lyckats klämma fram.
När det gäller denna ekologiska salvan kan man verkligen uttrycka det som att man verkligen har tagit i. Det gillar jag! En salva som passar till barn behöver inte alls ha ett krångligt innehåll och kan vara helt utan vatten såklart och bevisligen går det att komponera en produkt med ett 100 % ekologiskt innehåll. Tänk om Apoteket kunde sälja den här typen av produkter istället för produkter med fabriksdesignade hittepåkemikalier.
Förresten så verkar Medevi ProSalus ha samma filosofi som jag när det gäller just ekocertifiering. De skriver bland annat följande; "Även om man utgår från en ekologisk råvara, hur mycket kan man behandla den och förändra dess egenskaper och ändå fortsätta att kalla slutresultatet ekologisk?" En bra tanke att ta med sig, tycker jag.
Ett tredje alternativ
Slutligen vill jag även nämna ett tredje alternativ om man inte vill använda en blandad produkt. Då finns det ju alltid olika växtsmör man kan använda, som är helt naturliga och oftast också 100 % ekologiska. Ett sådant exempel är Organic Makers mangosmör. Ett smör med alla fettsyror och bioaktiva ämnen helt intakta. Bara mumma alltså!
Vilken produkt skulle du vilja utropa till din favorit? Har du hittat någon annan produkt som kanske också är 100 % naturlig alternativt ekologisk?
Tycker du om det du läser? Då kan du bjuda mig på en kopp kaffe eller bli en Patreon. Då ger du mig en chans att kunna avsätta lite mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan.