• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Det är skillnad på smör och smör

Det är skillnad på smör och smör

Det är skillnad på smör och smör

Ett smör är väl ett smör, eller? Nja, det är inte så enkelt, för precis som en lotion eller en kräm är en mix av olika ingredienser så kan även smör vara det. Skillnaden mellan lotion, kräm och smör är att smöret är tjockare och fetare. Ekologiska/naturliga kroppssmör kan till exempel bara vara enkla produkter såsom kakaosmör eller sheasmör, men kan också innehålla någon kallpressad olja samt någon eterisk olja för doftens skull och kanske e-vitamin.

Men för det mesta innehåller kroppssmör även andra kemikalier som kanske inte är sådär nödvändiga egentligen. Till exempel kan de innehålla glycerin, raffinerade fettsyror, något konserveringsmedel och kanske till och med aromer. Tja, det här skulle ju nästan kunna jämföras med fabriksframställt margarin 😉

Jag har kikat igenom tre olika kroppssmör och det är ju inte utan att man får sig en tankeställare.

Dr. Organic

Dr. Organic har till exempel en produkt som de har döpt till Organic Aloe Vera Body Butter. Produkten består av ett minimum av 70 % ekologiska ingredienser men produkten är inte ekocertifierad. Jag har blåmarkerat de ingredienser som jag själv skulle ta för naturliga. Det här är innehållsförteckningen från deras webbplats.

Aloe barbadensis leaf juice, Caprylic/Capric triglyceride, Isopropyl palmitate, Cetyl ricinoleate, Polyglyceryl-3 methylglucose distearate, Cetearyl alcohol, Myristyl myristate, Glycerin, Isocetyl palmitate, Butyrospermum parkii (Shea) butter, Pyrus malus (Apple) fruit extract, Simmondsia chinensis (Jojoba) seed oil, Helianthus annuus (Sunflower) seed oil, Aqua, Tocopherol, Glyceryl caprylate, Parfum, Sodium phytate, Citric Acid, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Citral, Limonene, Linalool.

6 stycken av 20 ingredienser skulle jag alltså ta för att vara naturliga. MEN! Ja, ett stort MEN vill jag klämma in här. Det där äppleextraktet kan vara extraherat med hjälp av antingen etanol, glycerin eller butylenglykol - svårt att veta vilket om man inte frågar. Extraktet kan även innehålla hjälpämnen som till exempel mjölksyra och i produktionen kan enzymer (1) användas. Förutom detta kan extraktet vara konserverat med till exempel kaliumsorbat och natriumbensoat, men även fenoxyetanol eller parabener kan tydligen användas, i alla fall enligt CIR (2). Jag har dock svårt att tro att ett varumärke som marknadsför en produkt med att den innehåller ett minimum av 70 % ekoingredienser skulle använda ett extrakt som innehåller parabener. Jag har skrivit mer om extrakt här.

Så, ja jag är tveksam till att äppleextraktet är sådär himla naturligt men eftersom att jag inte har frågat Dr. Organic om produktionsprocessen så kan jag ju heller inte välja bort det. För det kan ju vara så enkelt att det bara handlar om en etanolextraktion och därefter torkning.

Förutom äppleextraktet så tycker jag att man kan fundera en extra runda över hur aloeveran bearbetas och vad den innehåller för det kan vara en hel del där med. Till exempel kan den vara värmebehandlad, enzymbehandlad, berikad med C-vitamin (Ascorbic Acid) och citronsyra, konserverad och stabiliserad. Härligt eller? Jag har skrivit mer om aloe vera här.

Dr. Organics kroppssmör är verkligen ett riktigt potpurri av industridesignade fetter och fettalkoholer och andra fabriksraffinerade kemikalier som till exempel citronsyra och konserveringsmedel och detta har man då blandat ut med sheasmör, ett par naturliga oljor, extrakt och aloeveran då förstås. Mer info om termen "Parfum" hittar du längre ner i detta inlägg.

Naturativ

Naturativ tillverkar till exempel ett kroppssmör som är NaTrue-certifierat som naturligt. Produkten jag kikade på heter Cuddling Body Butter. Jag har blåmarkerat de ingredienser som jag skulle kunna ta för naturliga. Det här är INCI-förteckningen från deras egen webbplats.

Aqua, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Caprylic Capric Triglyceride, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Orbignya Oleifera Seed Oil, Citrus Limon (Lemon) Fruit Extract, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Olea Europaea (Olive) Oil, Hydrogenated Olive Oil, Myristyl Myristate, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Cetearyl Glucoside, Squalane, Parfum, Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol, Sodium Phytate, Tocopherol, Beta-Sitosterol, Squalene, Citral, D-Limonene, Linalool

6 ingredienser av sammanlagt 22 stycken skulle jag kunna ta för naturliga med en viss reservation även här för extraktet som faktiskt också kan vara konserverat med till exempel kaliumsorbat och natriumbensoat och till exempel vara löst glycerin (3) men det är inte något som skrivs ut på etiketten. Å andra sidan kan det vara så enkelt att det bara är koncentrerad citronjuice. Men även om det är så enkelt så vet jag förstås inte hur och med vad man har extraherat juicen eller om koncentratet innehåller något hjälpämne som till exempel maltodextrin och det lär jag ju inte få veta om jag inte frågar.

Produkten innehåller vatten som första ingrediens, precis som så många andra produkter på ekohyllan. Det här betyder förstås att den innehåller mest vatten och det är ju självklart att den då också måste innehålla någon form av konservering, vilket den ju också gör. Annars ser innehållet inte annorlunda ut än föregående produkts innehåll, nämligen att det är en salig blandning av industridesignade fetter, fettalkoholer och konserveringsmedel dvs ingenting nytt under solen, men även härdad olivolja (Hydrogenated Olive Oil) och växtsterol (Beta-Sitosterol) tycks ha slunkit med.

Ja, den där växtsterolen är ju inte precis något man kan gå ut och plocka i naturen utan den måste isoleras från något, till exempel oljor eller frukt och för detta har man uppfunnit lite olika tekniker. I produktionen kan man till exempel använda sig av förestring, destillation, blekning, deodorisering (man tar bort lukt och smak), filtrering och kristallisering men även alkalier kan användas (4). Låter väl najs, eller? Mer info om termen "Parfum" hittar du längre ner i detta inlägg.

Natura Siberica

Natura Siberica har en produkt i sitt sortiment som heter Luxurious Night Butter. Produkten är Ecocert-certifierad som naturlig. Det här är INCI-förteckningen från shoppingplatsen Ecco Verde eftersom att Natura Siberica inte har någon innehållsdeklaration på sin egen webbplats. Jag har blåmarkerat de ingredienser som jag skulle kunna ta för naturliga.

Aqua (Water), Cetearyl Alcohol, Octyldodecanol, Glyceryl Stearate SE, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Hydrogenated Starch Hydrolysate, Coco Caprylate/ Caprate, Glycerin, Cetearyl Glucoside, Caprylic/Capric Triglyceride, Pinus Sibirica Seed Oil (1), Picea Obovata Needle Extract WH (1), Larix Sibirica Needle Extract (1), Sodium Stearoyl Glutamate, Xanthan Gum, Tocopherol, Citric Acid, Parfum (Fragrance), Benzyl Alcohol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Dehydroacetic Acid, CI 77492 (Iron Oxides), Linalool

6 av totalt 24 ingredienser är vad jag skulle kunna ta för naturliga. Lägg märke till att de ingredienser som har en etta efter sig är från kontrollerat ekologiskt jordbruk. Det handlar alltså om 3 stycken sammanlagt (!). Hur tänkte man här? Och återigen så himla onödigt med vatten! Hur som helst så verkar det dock som att de där extrakten görs med hjälp av vatten, i alla fall är det den förklaringen som ges på deras egen sida. Trots detta så tror jag inte att man kan vara helt säker på att dessa extrakt inte innehåller andra kemikalier, så det är förmodligen bäst att fråga om man vill vara helt säker.

Resterande produktinnehåll ser ut ungefär som vanligt - industridesignade fetter och fettalkoholer, emulgeringsmedel, förtjockningsmedel och konserveringsmedel, plus lite annat smått och gott som till exempel citronsyra och hydrogenerat stärkelsehydrolysat (blandning av sockeralkoholer) som enligt CIR (5) är "... slutprodukten av den kontrollerade hydrogeneringen av hydrolyserad stärkelse." Hydrogenering betyder att man fixar till den där hydrolyserade stärkelsen med vätgas och högt tryck i närvaro av någon katalysator ex. nickel (6)(7) (8).

Utöver detta har man tillsatt pigment (järnoxider) och enligt EFSA (9) produceras sådana syntetiskt. Till exempel menar man att de gula varianterna framställs med hjälp av alkalier och de röda produceras genom kalcinering (vid 700-800 ° C) av ovan nämnda gula järnoxider. Svart pigment produceras genom luftoxidation (Autoxidation) av järnhydroxid vid ungefär 200 ° C och därefter bearbetas det med kaustiksoda (natriumhydroxid) och den bruna pigmentvarianten fås genom att man blandar gula, röda och svarta järnoxider som sedan mals till rätt partikelstorlek. Så frågan är; är det verkligen nödvändigt att pimpa produktinnehållet med färg?

Mer info om termen "Parfum" hittar du längre ner i detta inlägg.

Vill du betala för smör eller margarin?

Självklart är det bättre att minimera och byta ut giftiga kemikalier och att satsa på hållbart. Det går ju inte att komma från att de bästa produkterna är de med lägsta möjliga påverkan på klimat, resursanvändning, ekosystem och biologisk mångfald så i den bästa av världar torde ju smör bara vara smör. Även om det inte per automatik går att dra likhetstecken mellan hållbara produkter och sådana vars innehåll är mer "äkta" så kan en produkt som är hållbar vara både naturlig, ekologisk och ha ett mer äkta innehåll. Man får helt enkelt läsa innehållsförteckningen för det är komplicerat hur man än vrider på det.

Att en produkt står placerad på ekohyllan ska heller inte tolkas som att dess innehåll är fritt från stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, emulgeringsmedel, konserveringsmedel, sötningsmedel eller tensider, utan det är upp till varje enskilt företag att utifrån certifieringsorganens riktlinjer, skapa ett innehåll som är godtagbart inom detta område.

Så därför vågar jag påstå att allt är inte smör som säljs som smör även om produkten är ekocertifierad, naturlig och hållbar - den kan trots detta vara mer lik fabrikstillverkat margarin. Och är det verkligen detta vi som konsumerar den här typen av produkter vill betala för?

Jämför gärna innehållet i ovanstående "smör" med innehållet i de kroppssmör som är listade i RekoKollen.

Bara några ord om termen "Parfum"

Jag kontaktade Läkemedelsverket angående termen Parfum och de berättade för mig att "När kravet på ingrediensförteckning på kosmetiska produkter infördes i gamla kosmetikadirektivet, bestämdes det att förekomsten av parfymämne skulle deklareras genom ordet ”parfum” i ingrediensförteckningen. Anledningen var att industrin menade att parfymblandningarna var för sammansatta och komplexa och att det skulle innebära oproportionerligt långa ingrediensförteckningar om samtliga ämnen i en parfym-mix skulle deklareras på samma sätt som övriga ingredienser. Det blev därför en kompromiss att använda ordet ”parfum” för att indikera att det fanns parfymämnen i produkten och således kunde den parfymallergiske konsumenten helt undvika parfymer genom att välja bort produkter med ordet ”parfum” i ingrediensförteckningen."

Man berättade vidare för mig angående eteriska oljor "Om syftet eller funktionen med de eteriska oljorna (oavsett om det är en eller flera) i en produkt är för att tillföra en doft då ska ordet ”parfum” skrivas i ingrediensförteckningen. Om man själv blandar olika eteriska oljor då ska man deklarera de enskilda eteriska oljorna för sig själv, med dess INCI-namn. För sammansatta råvaror gäller att de enskilda komponenterna i sammansättningen ska anges var och en för sig i ingrediensförteckningen. "

Bra att komma ihåg är att även om det står "Parfum" i INCI-förteckningen så kan det innebära att produkten enbart innehåller eteriska oljor. Det behöver inte vara så att produkten till exempel innehåller isolerade ämnen eller andra tillsatser.

 

(1) Omics International, Enzyme Production By Fermentation Technology

(2) CIR, Safety Assessment of Apple-derived Ingredients as Used in Cosmetics 04/01/2016

(3) Special Chem - The Material Selection Platform, CITRUS LIMON FRUIT EXTRACT

(4) KemikalieKollen, Beta-Sitosterol https://www.kemikaliekollen.nu/beta-sitosterol/#Betasitosterol

(5) CIR, Safety Assessment of Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics 09/22/2015

(6) Dansukker, Sötningslexikon, Hydrogenering samt Hydrolysera

(7) Sorbitol, International Starch Institute http://www.starch.dk/isi/glucose/img/TM39-2e%20Sorbitol.pdf

(8) Äkta Vara, E 420 - Sorbitol, sorbitolsirap (sötningsmedel) https://www.aktavara.org/enummer/6042/e-420-sorbitol-sorbitolsirap-sotningsmedel

(9) EFSA, Scientific Opinion on the re-evaluation of iron oxides and hydroxides (E 172) as food additives https://doi.org/10.2903/j.efsa.2015.4317

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.