• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Dermas eko-trollformel

Bland trollformler och sunda ekokemikalier

Bland trollformler och "sunda" ekokemikalier

Vatten, aloeveraextrakt, natriumkokosulfat, kokosglukosid, glycerin, citronsyra, natriumbensoat.

Man skulle nästan kunna använda sig av "finn fem fel" när man läser ovanstående innehållsförteckning. Jag kikade in på Apoteket för att kolla in deras ekosortiment och hamnade på avdelningen baby. Det var inte många gröna ekoflaggor jag hittade där inte, men jag fann en produkt från företaget Derma, nämligen Eco Baby Shampoo/Bad och poff sa det så hamnade jag på Dermas webbsida där jag möttes av orden "Ren, certificeret hudpleje til hele familien".

Dermaprodukterna produceras av DermaPharm som enligt egen utsago är en "...dansk prisvindende producent af certificeret hudpleje" .

Derma skriver att produkten Eco Baby Shampoo/Bad är "...økologisk certificeret af Ecocert, Svanemærket, AllergyCertified og anbefalet af Asthma Allergy Nordic."

Kolla nu på kemikalierna ovan igen. En av dem kommer från ekologisk odling och en av dem är tillverkad av ekologiska ingredienser. Det handlar om aloeveran och glycerinet. Hur aloeveran är behandlad finns det ingen information om och vilken produktionsprocess som har använts för att industritillverka glycerinet berättar man inte heller. Ursprunget till glycerinet kan vara olja, spannmål som till exempel majs, cellulosa eller stärkelse. Processen kan vara förtvålning, hydrolytisk klyvning (hydrolys), hydrogenering eller fermentering. I detta ska man komma ihåg att både oljan, spannmålen, cellulosan eller stärkelsen har bearbetats på ett eller annat sätt innan fabrikören kan nyttja dem för just glycerintillverkning.

Apotekets webbsida står det att produkten är ett "Milt ekologiskt schampo/bad med Aloe Vera mot uttorkning för spädbarn och barns ömtåliga hud." Hmm... ömtåliga hud... Schampot innehåller både tensider, citronsyra och natriumbensoat och ska alltså vara bra för barns ömtåliga hud? Men okej, det står att man ska följa anvisningarna på produkten och i instruktionerna på Dermas egen sida står det "Anvend en lille mængde i badevandet eller håret, og skyl derefter grundigt med vand."

Men produkten innehåller ju ingen parfym och inget färgämne hävdar säkert någon nu. Nämen så bra då. Förstå mig rätt, klart det är bra men behövs det verkligen parfym och färgämne i en produkt för bebisar? Jag tänker att det är väl en självklarhet att en sådan produkt inte innehåller sådant. Eller?

Derma skriver att "Derfor har vi siden starten sagt nej til trylleformularer, tom salgsgas og kunstige overpriser og skabt ren kropspleje til danskerne – fri for unødig kemi og kun tilsat sunde ingredienser, der plejer og beskytter huden og håret. Vi har altid sat en ære i at være åbne og ærlige omkring, hvad vi tilbyder og mener.".

Fast jag tycker att en blandning av vatten, aloeveraextrakt, natriumkokosulfat, kokosglukosid, glycerin, citronsyra och natriumbensoat utan tvekan kvalar in under orden trollformel och tomt prat, framför allt om produkten marknadsförs till bebisar.

Och vad är sunda ingredienser? Ja, det skulle kunna passa in under kategorin försäljningstrix, tycker jag, för hur lång väg har de naturliga oljorna vandrat innan de blev till tensider? Hur lång väg har potatisen, majsen eller vetet vandrat innan man tillsatte svartmöglet så att det kunde bli till citronsyra? Hur lång väg har stärkelsen eller cellulosan eller (bevare mig väl!) petrokemikalierna vandrat innan de blev till bensoesyran som man sedan behandlade med natriumhydroxid för att få fram natriumbensoat? Enligt en översiktsartikel* kan aloeveran dessutom vara värmebehandlad, konserverad och innehålla stabiliseringsmedel, men den kan också vara frystorkad och pulveriserad. Detta är det ingen som informerar om, om man inte frågar förstås. Jag har inte frågat och jag är tveksam till om man ens får veta det då.

Nä, det är dags att bojkotta sånt här så kallat "ekologiskt" skräp som företagen vill pracka på små bebisar. Bebisar behöver inget schampo. Och skulle man ändå vilja använda schampo så kan man ju använda oparfymerad helt vanlig tvål istället för hittepåtensider.

DermaPharm använder ord som miljövänlighet och kvalitet. Bra där! Men i ärlighetens namn så kan ju kvalitet ha olika betydelse beroende på vem man frågar.

Sist men inte minst menar företaget att de sätter en ära i att vara öppna och ärliga. Tja, det lär inte visa sig förrän man ställer detaljerade frågor om produktionsprocessen av kemikalierna som de använder. Därför vill jag uppmana DermaPharm att redovisa för mig som konsument hur kemikalierna i Eco Baby Shampoo/Bad blir till!

By the way, deras webbsida är CO2-neutral.

 

* Ahlawat, K. S., & Khatkar, B. S. (2011). Processing, food applications and safety of aloe vera products: a review. Journal of food science and technology, 48(5), 525–533. doi:10.1007/s13197-011-0229-z

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.