• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Decubal Ecological – eller inte?

Fick se att Apoteken runt om i Sverige nu säljer ekologisk Decubal. Va? Tänkte jag. Det tror jag när jag ser det. Produkterna är Svanenmärkta och certifierade av Ecocert och det påstås att 99,8 % av ingredienser har naturligt ursprung. Fantastiskt tänker kanske gemene man, men då kan jag berätta att det mesta faktiskt har ett naturligt ursprung, till och med petroleum.

Hur som helst så kände jag mig tvungen att, precis som vanligt, kontakta tillverkaren som i detta fall är Actavis. Min fråga: ”Med anledning av att jag läser att er ekologiska Decubalserie är både Svanen- och Ecocertmärkt så skulle jag vilja veta hur följande ingredienser i Decubal Ecological Body lotion är producerade”:

Cetearyl alcohol – Använder man palmolja för att framställa denna kemikalie? Om det inte är palmolja, vilken annan olja är råvara? Hur är stearinsyran producerad? Är fettet (stearinsyran) härdat och vilken olja har använts till stearinsyran? Är råvarorna besprutade? Hur ser produktionsprocessen ut för denna kemikalie?

Cetearyl Olivate – Är oliverna besprutade? Hur ser produktionsprocessen ut för denna kemikalie?

Glyceryl Caprylate – Vilka råvaror har använts? Är råvarorna besprutade? Vilka kemikalier har använts i framställningsprocessen och hur ser framställningsprocessen ut?

Citric Acid – Är råvaran majs? Om det inte är majs, vilken annan råvara är det då som använts? Är råvaran besprutad? Hur ser produktionsprocessen ut?

Xantan Gum – Använder man biotekniskt framtagna mikroorganismer som t ex bakterier? Används det kemikalier vid tillverkning? Hur ser framställningsprocessen ut?

Glyceryl Stearate – Är fettet (stearinsyran) härdat och vilken olja har använts till stearinsyran? Är råvaran till oljan animalisk eller från växter? Om oljan kommer från växter, är dessa isåfall besprutade? Använder man syntetiskt glycerin i tillverkningsprocessen? Hur ser framställningsprocessen ut?

Så här ser innehållet i Decubal Ecological Body Lotion ut:

Aqua – vatten

Olea Europaea Oil – Olivolja – ekologisk olja

Glycerin – ekologisk fuktgivare

Shorea Stenoptera Seed Butter – förtjockare

Glyceryl Stearate – förtjockare

Cetearyl Alcohol – förtjockare

Cetearyl Olivate – emulgator (för att kunna blanda alla ingredienser)

Sorbitan Olivate – emulgator (för att kunna blanda alla ingredienser)

Prunus Amygdalus Dulcis Oil – ekologisk mandelolja – emollient (återfuktare)

Sambucus Nigra Flower Extrakt – ekologiskt fläderblomsextrakt

Tocopherol – antioxidant (E-vitamin)

Glyceryl Caprylate – emollient (återfuktare)

Xantan Gum – förtjockare

Sodium Gluconate – komplexbildare

Citric Acid – pH-justerare

Potassium Sorbate – konservering

Sodium Benzoate – konservering

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.