•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Dagens uppdrag – återigen en pulshöjande besvikelse

Dagens uppdrag – återigen en pulshöjande besvikelse

Dagens uppdrag – återigen en pulshöjande besvikelse

Jag fick ett tips om Nova Concepts produkter och tänkte att det fick bli dagens uppdrag. Men nu sitter jag här och läser på deras webbplats och känner att pulsen blivit märkbart högre samtidigt som det börjar pysa ur öronen. Ingen bra kombination alls. Så det var ju tvunget att jag skulle dela med mig av denna besvikelse. Från en konsument till en annan så att säga. Man skriver så här:

”Det naturliga valet!

För NovaConcept och personerna bakom företaget är det en självklarhet att arbeta med naturliga och ekologiska produkter.

Vi på NovaConcept står för bra ekologiska och naturliga produkter. Tanken från såväl varumärkena som oss som agentur är att det ska vara med en prissättning som gör att många människor har möjligheten att handla bra ekologiskt/naturligt.

Vi gör det lätt för dig! I vårt sortiment hittar du bara ekologiska och naturliga produkter.”

Ovanstående text torde ju ur ett konsumentperspektiv ge en bild av att produkterna faktiskt är ekologiska och naturliga och att de inte är alltför dyra. Jag blir såklart nyfiken och kikar på deras hudvårdsprodukter.

Jag börjar med serien NOVExpert Essential som ska vara naturlig och Eco-certifierad hudvård för alla åldrar. Jag väljer ut en produkt, Comfort Cream och ser att den bär en Ecocert-logotyp och läser innehållsförteckningen, räknar de ekologiska ingredienserna och noterar att det handlar om allt som allt 7 stycken av 31. Första ingrediensen är vatten medans de flesta eko-ämnena ligger någonstans i slutet av listan. Vill du veta mer om INCI-namn så kika här.

Nåväl, aningen besviken fortsätter jag min granskning och kikar på en annan hudvårdsprodukt ur i deras butikssortiment (Lovea). Man utlovar mig som konsument att sortimentet ”Lovea Nature är till minst 95% av naturligt ursprung, medan Lovea Bio är 99-100% naturligt ursprung och ecocertifierad.” Ok, stärkt med dessa lovord kikar jag på innehållsförteckningen på ett ekocertifierat schampo för torrt hår med sheasmör. Och dra mig baklänges, den innehåller totalt 2 ingredienser som är certifierade varav det ena är pepparmintvatten, av sammanlagt 20 stycken ingredienser. Naturligtvis med vatten som första ”råvara”.

Så här långt känner jag mig väldigt irriterad och noterar att det kanske inte är bra för mitt hjärta om jag fortsätter kika på innehållet i deras produktsortiment. Men okej, jag tar mig en kopp kaffe och en bensträckare och tänker att jag väl kan ta mig an en sista produktserie (Lady Green). Med denna riktar man sig till unga kvinnor  och man garanterar att ”alla produkter är ekologiska”.

Nåväl, kollar igenom INCI-listan på Beautifying Day Cream bara för att konstatera att den innehåller hela 6 ekologiska ingredienser av totalt 30 stycken. Naturligtvis listar man vatten allra först och klämmer till på slutet med att 98 % av innehållet minsann har naturligt ursprung.

Och jag sliter mitt hår!

Som konsument har jag nu förvissat mig om att alla påståenden om att innehållet är ekologiskt eller naturligt inte stämmer överens med vad jag känner att jag egentligen vill lägga mina slantar på och att det här inte är i sin ordning. Sen kan man ju fundera över varför man skriver att produkterna är parabenfria, för det finns ju inga produkter (vad jag känner till) som är genuint ekologiska som är konserverade med parabener. Emellertid så finns det många hudvårdsprodukter som är konserverade med konserveringsmedel som är godkända av certifieringsorganen.

Värt att nämna i detta är att en certifiering av en ackrediterad organisation är det enda sättet att se till att produkterna lever upp till de olika certifieringsorganens helt frivilliga krav för vad just de anser vara ekologiskt. Notera att trots att organisationerna bara tillåter ingredienser med ett naturligt ursprung (t ex spannmål, alger eller bivax) så har de ändå en lång lista på olika produktionsprocesser som är tillåtna vid tillverkning av ekologiskt certifierade kemikalier. Jag har skrivit om olika begrepp här.

Jag får nog ta mig en andra kopp kaffe och lugna nerverna. Och det är kanske hög tid att du som konsument funderar över dina konsumenträttigheter.

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

2 Kommentarer

  1. Man blir så himla matt. Tack för allt arbete du lägger ner på det här. Så himla skrämmande med s.k patenterat innehåll som inte vi konsumenter kan granska. Hur vet man när det är ett sådant konserveringsmedel som gömmer sig bakom ingrediensen perfume? Tänker att jag vill veta så jag kan informera andra som undrar, personligen har jag slutat använda allt jag inte vet hur det är tillverkat lr manipulerat eller var det kommer ifrån. Alla såna här krämer och skönhetsprodukter är lurendrejeri. Så sjukt att tillverka helt samvetslöst. Om dom inte bryr sig om andra så vet man väl ändå att allt slutligen hamnar i vattnet och naturen och påverkar oss alla, vad fan ska man med pengar till när vattnet och planeten är sjuk?!

    Vi kommer förstå först när det är för sent.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.