Crème de la crème

Creme de la creme

Crème de la crème

Hur hittar man en ansiktskräm som är av högsta klass? En ansiktskräm som tillhör gräddan på ekohyllan - en crème de la crème. Jag funderar på om det är en klassfråga eller innehållsfråga? Vad skulle du betala för en ansiktskräm? Låter du priset eller kanske varumärkesnamnet bestämma om det är en skitkräm eller en undergörande kräm? Eller läser du innehållsförteckningen innan du satsar dina slantar? Kanske att det ändå är en innehållsfråga, tänker jag. För hur ska man veta om det är en créme de la créme om man inte läser innehållet? Men säkert som amen i kyrkan råder det med all säkerhet delade meningar i frågan.

ESSE

Jag fick tips om produkter från märket ESSE och frestades att kika igenom innehållet i deras produkter som är både ekocertifierade och veganmärkta. Deras Nourish Moisturiser (för känslig hud) som i handeln tycks gå loss på över 600 kronor (!) verkade vara intressant att jämföra med andra produkter på ekohyllan som också är till för känslig hud, så därför valde jag ut just denna produkt. ESSE utvecklar probiotisk hudvård som sägs vara framtidens hudvård och jag läste någonstans att probiotika är bra för t ex eksemhud. Samtidigt skriver ESSE på sin sida att "Skin disorders (and many other human diseases) are now seen as disturbances in the microbial ecosystem...".

Jag har inga problem med att äta probiotika och äter t ex gärna surkål, vilket i min värld är mer naturligt än tillskott med labbodlade bakterier. Jag säger alltså inte att tillskott för både invärtes bruk och hudvårdsprodukter med probiotika inte är bra och tjänar sitt syfte för de som verkligen är i behov av detta för både sin tarm och sin hud. Men om något är bra eller dåligt är inte vad min blogg handlar om så detta var bara en liten parantes för er som undrar om jag nu är emot probiotika helt och hållet. Jag använder aldrig dessa termer utan låter dig som läsare själv utvärdera vad du tycker är bra eller dåligt. (Måste nog sluta försvara mig, tänker jag...)

Innehållet i ESSE' ansiktskräm

Den här produkten beskrivs som att den är till 99 % naturlig och 73 % av innehållet är ekologiskt. Men när jag kikar igenom innehållet så får jag inte riktigt ihop det.

Produkten innehåller alltså 3 ingredienser allt som allt som kommer från ekologisk odling. Ojdå! Hur är det möjligt när 73 % av det totala produktinnehållet sägs komma från ekoodling? Tja, första ingrediensen är aloevera, den andra är jojobaolja och den femte är sheasmör. That's it! Hade dessa ingredienser stått skrivna längre ner i innehållsförteckningen så hade man inte skyltat med 73 %. Sen att produkten sägs bestå av ingredienser som till 99 % har ett naturligt ursprung är en helt annan fråga. Här är det bra att fundera över vad som egentligen menas med termen "naturligt". För det är som så att bara för att en kemikalie har ett naturligt ursprung betyder det inte att den är naturlig när den kommer ut ur fabriken.

Resten av ingredienserna skulle jag vilja säga är industridesignade kemikalier - bioteknik igen såklart, vad annars! Isolerade ämnen som t ex fettsyror men också exempelvis levulinsyra som fås från exempelvis stärkelse eller fruktos som en gång i tiden var sockerrör eller majs som kanske inte ens var ekologiskt odlade. Nåväl, innehållet består också av jästa ämnen som t ex xantangummi, mjölksyra och naturligtvis labbproducerad probiotika samt syntetiskt C-vitamin och t ex vanillin (1). Ja inte är det naturlig vanilj inte. Oj, jag höll på att glömma citronsyran som i stort sett alltid tillverkas med hjälp av svartmögel. Detta är alltså många konsumenter villiga att betala en sisådär 680 kronor för.

Neal's Yard Remedies

Nåväl, en annan kräm för känslig hud som jag blev nyfiken på var Neal´s Yard Remedies Sensitive Soothing Daily Moisturiser. Företaget beskriver sig själv som en "modern apothecary" vilket får mig att direkt tänka på apotek och apotek är för mig ett ställe där man hämtar ut mediciner och mig veterligt brukar apotekets hyllor digna av produkter som är fulla med kemikalier som jag själv inte vill köpa. Därmed inte sagt att apotek inte är bra för de är ju en nödvändighet för många människor. Hur som helst så tillverkar Neal's Yard Remedies produkter som beskrivs som naturliga, ekologiska och etiska. Och nu får jag väl på f*n för att jag kritiserar Storbritanniens första ekocertifierade hälso- och skönhetsmärke 🙂

Innehållet i Neal's Yards ansiktskräm

Så vad innehåller egentligen den här produkten som går loss på nära 400 kronor? Ja, se själv.

Neals Yard Remedies - Sensitive Soothing Daily Moisturiser

Av hela produktens innehåll så har 99,3 % av dess ingredienser ett naturligt ursprung och 93 % är ekologiskt. Men glöm inte att produkten innehåller mest vatten (första ingrediensen). Andra ingrediensen är solrosolja, men varför är den inte ekologisk? Kakaosmöret som kommer på fjärde plats är dock eko, precis som gurkörtsoljan som hittas först på nionde plats samt aloeverapulvret som kommer på 12:e plats och lakritsrotextraktet som ligger sist i INCI-listan. Och det var alla ingredienser som är ekologiska - jag summerar till fyra stycken (!).

Så till det naturliga innehållet då som i min värld torde vara 7 av totalt 22 ingredienser. I min värld alltså. I ekocertifierarnas värld räknas många fler som naturliga. Allt handlar om vad man anser vara naturligt. I min värld räknas till exempel inte manipulerade fettsyror och fabriksblandningar av dessa eller fabriksisolerade sockerarter uppblandade med isolerade fettsyror som naturliga. Inte heller räknar jag natriumlevulinat som naturligt bara för att man har använt levulinsyra som fås från exempelvis stärkelse eller fruktos som en gång i tiden var sockerrör eller majs, som kanske inte ens har odlats ekologisk. Jo, sockerrör eller majs är naturligtvis naturliga men kolla gärna på produktionsprocessen.

På slutet hittar jag såklart också citronsyran som tycks vara omöjlig att släppa (även i ekosammanhang) och konserveringsmedel som kaliumsorbat och natriumbensoat - jo, produkter på ekohyllan är inte befriade från dessa. Puh! Deras beskrivning av sig själv som ett modernt apotek är kanske inte helt fel.

Men finns det något att jämföra med?

Ja det finns massor att jämföra med! Så därför vill jag gärna jämföra med några produkter jag själv tycker tillhör gräddan på ekohyllan i kategorin ansiktskrämer - och innehållsmässigt alltså. Suntribe, No Bond Beauty, MuLondon, Akamuti och Zoya Goes Pretty är bara några få exempel och jag tänkte för skojs skull kika igenom MuLondons och No Bond Beautys produkter.

No Bond Beauty är ett nytt stjärnskott på ekohimlen och dessutom svenskt. Deras produkt Head to Toe - tallow balm Lavendel är till för alla hudtyper och innehåller KRAV-märkt talg från gräsbetesdjur, kallpressad ekologisk jungfruolivolja och eterisk lavendelolja som är eko - 3 ekologiska ingredienser som är så lite bearbetade som möjligt. Det är allt! Kostnad: 229 kronor. Det här skriver man om talg "Talg heter "sebum" på latin och betyder våra talgkörtlar i huden som är vår egen kroppsegna mjukgörare och reglerar fukt och fett i vår hud." Intressant! Vidare berättar No Bond Beauty på sin webbsida att "... talgen är nästan identisk med vår egen fettsammansättning i huden." samt att "Utöver den optimala fettsammansättningen innehåller talg viktiga fettlösliga vitaminer - A, D, K och inom hudvård det omtalade E-vitaminet." Helt perfekt ju! Produktens innehåll är alltså:

No Bond Beauty - Head to Toe whipped tallow balm Lavendel

MuLondons produkter tillverkas i England av Boris som sätter sin tillit till det naturen bjuder. Boris har själv haft problem med eksem och psoriasis men trots det förlitar han sig hellre på örter och eteriska oljor än på labbproducerade bakterier. Dagkrämen Rose, Rosehip & Rosemary Moisturiser passar känslig hud och går loss på en sisådär 300 kronor. Och för dessa kronorna får man sheasmör, kokossmör, jojobaolja, eterisk olja av ros, nyponextrakt, rosmarinextrakt och solrosolja i en härlig mix. Alla ingredienser är förstås 100 % ekologiska och har ett 100 % naturligt ursprung. Yummi!

MuLondon-Rose, Rosehip & Rosemary Moisturiser

Det här är min idé om vad crème de la crème bör handla om - inte fabricerade kemikalier tillverkade för att få till den rätta konsistensen - det behövs varken vatten eller fabriksdesignade emulgeringsmedel, konsistensgivare eller konserveringsmedel och annat för att tillverka ekologiska / naturliga hudvårdsprodukter. Jag tänker också att det inte finns något som helst likhetstecken mellan de riktigt svindyra ansiktskrämerna och de som har ett mer "äkta" innehåll och som inte kostar riktigt lika mycket. Det är väl himla bra 🙂

Vilken är din typ av crème de la crème?

 

(1) National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Summary for CID 1183, Vanillin. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Vanillin. Accessed Feb. 19, 2021.

Intressant i det hela

Det är skillnad på smör och smör

En vanlig enkel sockerskrubb

En olja är väl bara en olja?

Tycker du om det du läser? Då kan du bjuda mig på en kopp kaffe. Då ger du mig en chans att kunna avsätta lite mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.