•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Chemical shitstorm

Chemical Shitstorm

Inspirerad av Johannes Cullberg

Lite då och då slår min inspiration på. Händer inte ofta men när det väl händer så är det svårt att hålla fingrarna i styr.

Det är specifikt vissa människor som har förmågan att inspirera mig och i morse var det Johannes Cullberg som gjorde det (han är en av få som har lyckats med detta många gånger). Hans inlägg "VAD DET STÅR vs VAD JAG SER" på Instagram fick mig att tänka på allt sådant som jag själv upplever när jag ser reklam och beskrivningar för produkter på ekohyllan.

Så vad göra? Granska innehållet i produkter som marknadsförs som ekologiska och naturliga förstås 🙂 Jag valde ut 5 olika företag som alla har gröna värderingar och som använder ord som ekologiskt / naturligt / rent / simple / pure / svensktillverkat osv och jag kan konstatera att vad det står inte är detsamma som vad jag ser.

Vad det står vs vad jag ser

Nedan är två företag som tillverkar sina produkter i Sverige och som promotar sina produkter med fraser som 100 % naturliga och utan onödiga kemikalier.

Under Your Skin

"Varje produkt är utvecklad och tillverkad i Sverige med de allra renaste och noggrant utvalda ingredienserna. Utan parabener, silikoner, mikroplaster, artificiella färger eller petrokemikalier."

Så beskriver Under your skin sina produkter.

Jag kollar innehållet i deras Ekologisk Hand Kräm - Tistel/Yuzu som de beskriver så här: "Tillverkat i Sverige, ekologisk, naturlig & cruelty free."

Innehållet är följande:

Aqua (water), Cetearyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride (from coconut), Butyrospermum Parkii Butter (sheabutter), Prunus Amygdalus Dulcis Oil (sweet almond oil), Glycerin (natural), Cera Alba (beeswax), Hydrogenated Ethylhexyl Olivate (from olive oil), Glyceryl Stearate (natural), Potassium Palmitoyl Hydrolyzed Wheat Protein (from Wheat), Citrus Grandis Peel Oil (Grapefruit extract), Glyceryl Caprylate (natural), Sodium Anisate (fennel), Sodium Levulinate (natural), Xanthan Gum, Hydrogenated Olive Oil Unsaponifiables (from olive oil), Tocopherol (vitamin E), Citrus Junos Fruit Extract (Yuzu extract), Citrus Sinensis Peel Oil Expressed (orange extract), Helianthus Annuus Seed Oil (Sunflower), Sodium Phytate (natural), Silybum Marianum Callus Extract (Thistle stemcell extract), Maltodextrin (from sugar), Parfum (from essential oils), Alcohol, Limonene, Linalool

Vidare skriver man att "Som ett första steg att bevisa att detta är möjligt har de skapat en serie med högkvalitativa produkter utan onödiga kemikalier." Men vad är egentligen en onödig kemikalie?

Det här är vad jag ser: Är det bara jag som noterar orden frånvaron av ord som "natural" eller "from olive oil" alternativt "from coconut" efter de naturliga ingredienserna? Ja alltså de ord som jag inte har fetmarkerat. Oftast när en kemikalie beskrivs som att den kommer från något så handlar det om en kemikalie som på något vis är designad inom industrin för ett visst syfte. Man skulle kunna jämföra hur man använder ordet "vegetabilisk".

Jag har markerat de kemikalier som jag anser är onödiga kemikalier baserat på min kunskap och mina idéer om vad det är. Det här är en mix av industridesignade fetter, härdade fetter, industriisolerade proteiner och industriellt framtaget stamcellsextrakt. Men det är ju ändå bra att de är cruelty free i alla fall 😉

Sweden ECO

"Våra produkter är 100 % naturliga och till största del tillverkade av ekologiskt certifierade råvaror."

Så beskriver Sweden ECO sina produkter.

Jag kollar in deras Moisturiser som beskrivs som en "... ekologisk fuktgelé...".

Innehållet är följande:

Aloe barbadensis leaf juice*, Sodium stearoyl lactylate (från bl a mjölksyra), Glycerin (från rapsolja)*, Argania spinosa kernel oil*, Caprylic/Capric triglyceride (fett från kokos), Glyceryl stearate (från kokos, raps och glycerin), Xanthan gum (från sockerbetor), Coco-caprylate (från kokos), Spilanthes acmella flower extract, Sodium Hyaluronate (vegetabilisk hyaluronsyra), Tocopherol, Helianthus annuus seed oil*, Lactic acid (mjölksyra), Sodium anisate, Sodium levulinate (2 växtsalter), Sorbitan caprylate (från kokosolja), Parfum (växtparfym), Aqua.

Det här är vad jag ser: Två oljor som är eko, ett extrakt och vatten är det som i min värld är 100 % naturligt i denna produkt. Och kanske aloeveran, men den kan man aldrig vara riktigt säker på för den kan innehålla lite av varje trots en ekocertifierng. Glycerinet som jag inte anser är naturligt (mer än när det är "äkta vara" från tvålproduktion) är även det ekocertifierat, ser jag. Att de övriga kemikalierna klassas som naturliga beror helt och hållet på vilket regelverk man förhåller sig till. Att dessa kemikalier sedan är designade för ett visst syfte av industrin spelar ingen som helst roll i detta påstående. Men det förändrar inte saken som är den att det handlar om designade och omgjorda fetter och biotechraffinerade kemikalier blandat med några få naturliga ingredienser.

Deras påstående om att de använder 100 % naturliga ingredienser kan således tolkas väldigt olika, tänker jag.

Sen är det ju återigen det där att man känner sig tvingad att skriva ut ordet "från" efter kemikalierna som är fabriksdesignade. Varför kan man ju fråga sig när man så uttryckligen skriver att alla ingredienser är fullkomligt naturliga. Jag menar att om produkten innehåller rapsolja behöver man ju inte skriva ut "från raps" efter INCI-namnet.

Men så himla bra att xantangummit exempelvis är från sockerbetor och att de designade fetterna är från kokos och rapsolja (och så lite "eko"-glycerin på det) 😉 Och naturligtvis ska jag som konsument upplysas om att hyaluronsyran är vegetabilisk. Men så bra då... Bara en blänkare... hyaluronsyran tillverkas till exempel med hjälp av labbproducerade mikroorganismer (biotechindustrin), men nu står det inte "Hyaluronic Acid" utan "Sodium Hyaluronate" vilket gör att man kan misstänka att exempelvis natriumhydroxid är inblandat i productionsprocessen.

Nu höll jag på att glömma de där två "växtsalterna". Jamen, tro nu inte att det handlar om vanligt salt som är uppblandat med lite örter, för det gör det inte.

Natriumanisat 1 tillverkas från p-Anisinsyra 2 som tillhör klassen organiska föreningar som kallas p-metoxibensoesyror. p-Anisinsyra (4-metoxibensoesyra 3) är en växtmetabolit som härrör från bensoesyra och ämnet hittas i till exempel anis och fänkål, men fås vanligtvis genom oxidation av anetol eller p-metoxiacetofenon 2. Anetol "...bildas när anisaldehyd reduceras (syre avges, väte upptas). Man kan också göra tvärtom: anetol oxideras (syre upptas, väte avges) till anisaldehyd." 4. Anisaldehyd är ett doftämne i exempelvis anisolja. Ett annat namn för natriumbensoat är sodium 4-methoxybenzoate 5. Och om jag inte tar helt fel så är det förmodligen så att någon form av alkalier (ex. natriumhydroxid) är inblandade i produktionsprocessen, precis som i produktionen av natriumlevulinat nedan.

Natriumlevulinat 6 tillverkas från levulinsyra som t ex kan tillverkas från cellulosa, stärkelse, organiskt avfall eller alger inom biotechindustrin. Natriumlevulinat fås genom att man låter levulinsyran reagera med exempelvis natriumhydroxid.

Och jag ser också att de har valt att använda "växtparfym" som förklaras av Rosenserien som "... doftämnen, "växtparfymer", från eteriska oljor." Frågan om hur dessa ämnen är framtagna kan man möjligen få svar på av tillverkaren, men förmodligen är det ren kört för sådant brukar vara hemligt. Ja just det, jag glömde berätta att det är RS Biokosmetik som står bakom Rosenserien, som alltså har tagit fram varumärket Sweden ECO. Sidan Shenet har en hel sida som handlar om just eteriska oljors innehåll och man kan även läsa om isolerade ämnen där om man känner för det. INCI-förteckningen är hämtad från Rosenseriens webbsida eftersom den var mer utförlig där.

Jag blev nyfiken på vad de skriver om sina "Miljö- och klimatvänliga skäl att välja Sweden Ecos produkter" och där ser jag att det står att deras produkter är "Mycket koncentrerade och dryga produkter då inget vatten tillsätts". Hmm... Lägg märke till att det står "Aqua" i INCI-listan. Kan det möjligen vara så att aloeveran är uppblandad med vatten? Ja, det får jag förstås inte veta om jag inte frågar, tänker jag. Och att produkterna är certifierade av Grön Salong som "grön-säker-ekologisk" är bra, men det har ingenting att göra med hur "äkta" innehållet är.

Vidare skriver man att "Alla produkter är 100 % veganska samt godkända av Djurens Rätt och PETA." Jamen, så bra då 😉

Chemical shitstorm

Men det finns ju andra produkter som till exempel är till för håret som mer eller mindre är vad jag skulle kalla för en chemical shitstorm eller för att använda Johannes egna ord en "Kemisk j*vla skitstorm".

Biolage

"Silicone free, Sulfate free & Paraben free, No artificial colorants, 86% natural origin ingredients*, 93% biodegradable and 95% recycled plastic bottle"

Så beskriver företaget Biolage sin produkt R.A.W. Nourish Shampoo for Dry, Dull Hair.

Innehållet är följande:

Aqua/Water/Eau, Decyl Glucoside, Sodium Lauroyl Methyl Isethionate, Glyceryl Oleate, Cocamide Mipa, Citric Acid, Parfum/Fragrance, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sclerotium Gum, Sodium Benzoate, Salicylic Acid, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Glycerin, Hydroxycitronellal, Linalool, Coumarin, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Lycium Barbarum Fruit Extract, Yucca Glauca Root Extract, Lecithin, Lactic Acid

Det här är vad jag ser: I min värld är det bara två ingredienser i den här produkten som skulle kunna anses vara naturliga, nämligen vatten och extraktet på slutet. Men man vet aldrig när det gäller extrakt. Allt det andra skulle jag kalla för en chemical shitstorm. 86 % av ingredienserna är naturliga. Hmm... Allt handlar förstås om hur man räknar på saken och vilket regelverk man följer. Men inte handlar det om "äkta vara" här inte, utan återigen en mix av många olika kemikalier designade med ett syfte. Och det är ju klart att det är bra med återvunna plastflaskor 😉

Under Your Skin

Men åter till företaget Under Your Skin som påstår att deras produkter innehåller "... de allra renaste ingredienserna..."

De har ett schampo som de kallar för Ekologiskt Detox Schampo - Tistel/Yuzu.

Innehållet är följande:

Aqua (water), Cocamidopropyl Betaine (from coconut), Sodium Lauryl Sulfoacetate (natural), Sodium Lauroyl Sarcosinate (natural), Caprylyl/Capryl Glucoside (from sugar), Glycerin (natural), Citrus Grandis Peel Oil (Grapefruit extract), Sodium Lauroyl Glutamate (amino acid), Sodium PCA (natural), Sodium Anisate (fennel), Sodium Levulinate (natural), Hydrolyzed Quinoa (quinoa protein), Sodium Cocoyl Glutamate (natural), Crambe Abyssinica Seed Oil Phytosterol Esters (Abyssinian seed oil), Polyglyceryl-6 Oleate (natural), Hydrogenated Ethylhexyl Olivate (from olive oil), Citrus Sinensis Peel Oil Expressed (Grapefruit extract), PCA Ethyl Cocoyl Arginate (natural), Citrus Junos Fruit Extract (Yuzu extract), Glyceryl Caprylate (from coconut), Sodium Phytate (natural), Citric Acid (PH regulator), Hydrogenated Olive Oil Unsaponifiables (from olive oil), Sodium Benzoate, Sodium Surfactin (natural), Maltodextrin (from sugar), Alcohol, Silybum Marianum Callus Extract (Thistle stemcell extract), Parfum (from essential oils), Limonene

Det här är vad jag ser: Återigen, är det bara jag som noterar frånvaron av ord som "natural" eller "from olive oil" alternativt "from coconut" efter de naturliga ingredienserna, Ja alltså efter de ingredienser som jag inte har fetmarkerat? Man kan fundera över varför man är så ivrig med att beskriva de markerade kemikalierna med dessa förklaringar. Eller så kan man kontakta företaget och fråga.

Att en kemikalie tillverkas från en naturlig råvara betyder inte att den färdiga kemikalien är naturlig. Och att man har isolerat ett ämne från en naturlig råvara betyder inte heller att den färdiga kemikalien är naturlig. Det är detta jag vänder mig emot. By the way, den här produkten skulle jag med lätthet kunna placera i listan över produkter som jag anser vara en chemical shitstorm och inte den "... allra renaste...". Produkten innehåller industridesignade tensider, industridesignade fetter, konserveringsmedel och industriisolerat protein och stamcellsextrakt blandat med ett par enstaka naturliga extrakt.

Hairlust

"Veganskt, ekologiskt och klimatneutralt"

Så presenterar Hairlust sitt produktsortiment.

Jag kollar innehållet i deras Hair Growth & Repair Shampoo som beskrivs som sulfatfritt.

Innehållet är följande:

Aqua [Vatten], Aloe Barbadensis Leaf Juice* [Ekologisk Aloe Vera], Sodium Lauroyl Glutamate [Härstammar från glutaminsyra (en aminosyra), laurinsyra (en fettsyra från förnybara växtresurser) och natrium. Ett milt ytaktivt medel med fantastiska skumningsegenskaper som passar känsligt hår och hud], Lauryl Glucoside [Milt ytaktivt ämne, fungerar som en länk mellan den naturliga glutaminsyran och den naturliga kokosnötfettsyran], Glycerin [Vegetabiliskt fuktbevarandemedel], Cocamidopropyl Betaine [Milt rengörande och skummande ingrediens från kokosnöt], Maris Sal [Mineral innehållande salt från döda havet.], Coco-Glucoside [En mix från kokosnöt och glukos. Används som rengöringsmedel], Citric Acid [Citronsyra. Mild fruktsyra, som fungerar som en antioxidant och kan hjälpa till att reglera pH-värdet när det används i hårvårdsprodukter], Sodium Cocoamphoacetate [Ett milt rengöringsmedel som utvinns från kokosfett-syror], Glyceryl Oleate [Erhålls från naturligt förekommande oljor och fetter, används som ett mjukgörande medel], Sodium Chloride [Salt, används som ett naturligt konserveringsmedel], Xylitylglucoside [En ingrediens som kommer ifrån två vattenbindande växtsocker, xylitol och glukos. Ofta kallat Aquaxyl™], Anhydroxylitol [Är en fuktkräm och en del av Aquaxyl™ som härstammar från socker], Sodium Benzoate [Naturligt konserveringsmedel som finns i blåbär, plommon, kanel och äpplen], Propanediol [Fuktgivande ekologisk substans], Xylitol [Är en polyalkohol eller sockeralkohol som finns i många frukter och grönsaker. En del av en fuktgivande trio kallad Aquaxyl™], Potassium Sorbate [Vattenupplösligt konserveringsmedel, det används som ett säkert alternativ till parabener], Sodium Gluconate [Vegetabiliskt geleringsmedel framställt vid frementering av glukos], Glucose [Används som ett fuktbevarande medel, ett balsam för både hud och hår, och även för att minska statisk elektricitet. Det finns naturligt i majs och druvor], Coffea Arabica Seed Oil [Även känd som kaffefröolja.], Hydrolyzed Rice Protein [Protein extraherat från ris, hjälper håret att växa], Mangifera Indica Fruit Extract* [Ekologisk mangoextrakt, verkar fuktgivande och vårdande på hår och hårbotten], Rubus Chamaemorus Fruit Extract. [Hjortron är rika på vitamin C och kan lugna en känslig och irriterad hårbotten], Olea Europaea Leaf Extract* [Ekologiskt olivoljextrakt.], Parfum [100% naturliga aromatiska växtextrakt]. *Ekologisk ingrediens.

Företaget skriver att "Detta schampo mot håravfall för kvinnor är utvecklat med ett antal naturliga, ekologiska ingredienser...".

Det här är vad jag ser: Oj oj oj... Det är inte enkelt att veta var jag ska börja för det här är verkligen grönmålning av rang! Men till att börja med apropå att företaget skriver att schampot är "utvecklat med ett antal naturliga, ekologiska ingredienser..." så vill jag bara påpeka att produkten innehåller tre (3) ekologiska ingredienser.

Därefter vore det på sin plats att berätta att ingrediensen Aquaxyl™ beskrivs av en tillverkare som "...the power of a patented sweetened combination..." Säg mig, rimmar det inte ens lite illa med kemikalier som är tillverkade med hjälp av en hemlig process i en produkt som denna? Enligt COSMOS databas så är produkten en "CPAIChemically Processed Agro-Ingredient". Jag tog en skärmdump från sidan. Klicka på bilden nedan.

Seppic - Aquaxyl

Vidare inser jag i skrivande stund att den här produkten skulle förtjäna ett helt eget inlägg för det är så otroligt mycket som skulle kunna skrivas om den.

Till exempel vill jag lyfta det här om att man använder förklaringen "härstammar från" och att man beskriver en industridesignad fettsyra som "en fettsyra från förnybara växtresurser". Eller hur man beskriver tensiderna som "milt ytaktiva". Men bara för att att de är milda så betyder det inte att de är vare sig naturliga eller ekologiska. De är massproducerade industridesignade kemikalier - varken mer eller mindre.

Vidare beskrivs deras Coco-Glucoside som "En mix från kokosnöt och glukos". Jamen det låter väl gulligt och sååå himla naturligt. Citronsyra beskrivs som "Mild fruktsyra". Alltså lägg av! Tänk inte ens ordet frukt.

Ska jag fortsätta? Jamen, då gör jag det.

Glyceryl Oleate beskrivs som att det "Erhålls från naturligt förekommande oljor och fetter". Jojo, visst bestod oljorna och fetterna som en gång för längesedan var intakta av olika fettsyror som nu alltså helt plötsligt har fått ett eget liv i form av den här oumbärliga designen 😉 Och jag blir så himla trött på att natriumbensoat beskrivs med orden "finns i blåbär, plommon, kanel och äpplen". Kemikalien tillverkas från bensoesyra som tillverkas från toluen eller bensen, men kan även fås från bensaldehyd, bensylalkohol och kanelsyra alternativt från bensoeharts, men kan också tillverkas genom fermentering av stärkelse eller cellulosa med hjälp av bakterier. PUH!

Vidare beskrivs Propanediol som en "... ekologisk substans". Det här var ju dagens asgarv. Jag går av på mitten 🙂 Men jo, det är faktiskt sant att den här kemikalien kan tillverkas genom fermentering av majssocker (ex. glukos / glukossirap). Och då kan den ju anses vara ekologisk. Så rätt ska vara rätt. MEN! Gå inte på den här lätte! Den är inte naturlig för fem öre. Fermentering hör till biotechindustrin och där frodas labbframställda mikroorganismer som t ex äter på spannmål som faktiskt kan vara en restprodukt från konventionellt lantbruk. Men glöm inte bort att den här kemikalien även kan framställas syntetiskt.

Som sagt, produkten (ja, hela företaget) skulle förtjäna ett eget inlägg för det kan sägas så mycket mer. Trots allt ovanstående så kan produkten anses vara både vegansk, ekologisk och klimatneutral. Suck. Företaget beskriver sig själv så här "Vi tänker på hållbarhet i alla processer i vårt företag." Men att något är hållbart är inte detsamma som att det är naturligt. Jag har sammanfattat olika begrepp att känna till om du är nyfiken på det. Och man menar att man använder "... ekologiska och naturliga ingredienser när det är möjligt". Men förlåt ytterligare en spydig kommentar; det är ju bevisligen fullt möjligt att idag tillverka produkter med ett innehåll av enbart naturliga och ekologiska ingredienser, så det där är ju rent ljug.

Snacka om att grönmåla en "kemisk j*vla skitstorm"! Och ändå är 97,1% av de totala ingredienserna av naturligt ursprung varav 10,3% av de totala ingredienserna kommer från ekologiskt jordbruk. Suck!

Less is More

"Concentrating on the essential. Nature is fundamentally reasonable, everything exists for good reasons. We apply this principle with Less is More."

Så beskriver företaget Less is More sitt produktsortiment.

Jag kollar innehållet i deras produkt Herbal Scalp Relief Shampoo.

Innehållet är följande:

Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Juice1, Sodium Coco-Sulfate, Glycerin2, Cocoyl Methyl Glucamide, Decyl Glucoside, Melaleuca Alternifolia Leaf Oil1, Rosmarinus Officinalis Leaf Oil1, Melaleuca Viridflora Leaf Oil1, Vetiveria Zizanoides Root Oil1, Hamamelis Virginiana Leaf Extract1, Parfum1 (100& organic essential oils incl. Citronellol, Geraniol, Limonene, Linalool), Hydrolyzed Pea Protein, Coco-Caprylate/Caprate, Hydrogenated Olive Oil Unsaponifiables, Arginine, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Citric Acid, Sodium Chloride, Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Sorbic Acid

1from organic agriculture 2made using organic ingredients

Det här är vad jag ser: Himla bra att man i alla fall har utgått från ekologisk råvara vid tillverkning av glycerinet 😉 Men, alltså vad ska man med fjorton olika industridesignade kemikalier i en produkt som bär namnet "Less is More"? Det här gör att jag vill kalla innehållet för en chemical shitstorm. Innehållet är en mix av naturliga oljor och industridesignade fetter, industridesignade tensider och konserveringsmedel.

Slutord

Det här är alltså min idé av VAD DET STÅR vs VAD JAG SER och vad jag såg skulle jag vilja kalla för en chemical shitstorm.

Att en produkt promotas som att den är fri från ditten och datten betyder inte att den är sådär äkta och naturlig som man vill göra sken av. Men ekologisk däremot, det kan den ju faktiskt vara. Naturliga produkter behöver inte marknadsföras med knep som att man planterar träd någonstans i världen, att de är till 93 % biologiskt nedbrytbara, att tillverkaren klimatkompenserar genom att köpa koldioxidkrediter eller att fabriken som producerar produkterna får 58 % av sin energi från förnybar energi osv. Och inte heller behövs förklarande ord om att ingredienserna är naturliga.

Är produkten naturlig och äkta och producerad lokalt i liten skala så behövs det kanske inte kompenseras för något mer än att man kanske använder bra förpackningar, eller vad tänker du? Och naturliga produkter är förmodligen till 100 % biologiskt nedbrytbara - helt naturligt. Naturliga produkter är ju bara helt naturliga i grunden, helt utan billiga industridesignade skitkemikalier. Sen kan ju naturliga produkter faktiskt vara ekologiska också 😉

 

1 National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Summary for CID 23663627, Sodium anisate. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sodium-anisate. Accessed Dec. 12, 2021.

2 HMDB,  p-Anisic acid, https://hmdb.ca/metabolites/HMDB0001101

3 National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Summary for CID 7478, 4-Methoxybenzoic acid. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/4-Methoxybenzoic-acid. Accessed Dec. 11, 2021.

4 http://www.shenet.se/ravaror/anetol.html

5 ECHA, Sodium Anisate, https://echa.europa.eu/sv/registration-dossier/-/registered-dossier/24286/11/?documentUUID=f5006589-c97e-4eee-89f2-efbdea69d29e

6 https://online.personalcarecouncil.org/ctfa-static/online/lists/cir-pdfs/FR816.pdf

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.