•  

  Tycker du om det du läser?

 • Bjud mig på en kopp kaffe

Bulldog Original Moisturiser

Bulldog Original Moisturiser

Med tanke på när en kemikalie räknas som naturlig eller inte. Ja, det är nog vad vi lite till mans beslutar oss för. För industrin är kemikalier naturliga så länge som man använt sig av förnyelsebart råmaterial, det vill säga potatis, vete, ris, majs eller sojabönor - många gånger biomassa (avfall) från jordbruk. Man menar att om ett ämne har genomgått en kemisk förändring till följd av en naturlig biologisk process t ex med hjälp av mikroorganismer eller om den där naturliga oljan är härdad (eng. hydrogenated) anses produkten fortfarande vara naturlig.

Hur kemikalien tillverkats har betydelse och inom ekoindustrin används förvisso färre processer än inom konventionell industri men det handlar ändå om att man designar en kemikalie för ett visst syfte. Ta till exempel märket Bulldog, vars nyligen tillsatte chef menar att det förr i tiden fanns invändningar mot de naturliga ingrediensernas duglighet, men som nu säger att detta har förändrats tack vare märken som Bulldog.

Bulldog vill gärna stoltsera med att de använder naturliga ingredienser i alla sina hudvårdsprodukter. Stopp ett tag! Det här betyder bara att så länge man använt naturliga råmaterial, så länge anser man att industridesignat inte spelar någon roll.

Jag bestämde mig för att ta mig en titt på Bulldog’s Original Moisturiser och så här ser innehållet ut.

Aqua (Water), Ethylhexyl palmitate, Caprylic/capric triglyceride, Glycerin, Sodium polyacrylate, Sorbitan stearate, Pentaerythrityl distearate, Phenoxyethanol, Tocopheryl acetate, Sodium stearoyl glutamate, Benzoic acid, Carbomer, Dehydroacetic acid, Mannan, Camellia sinensis (Green tea) leaf extract, Hydrolyzed algin, Citrus aurantium bergamia (Bergamot) peel oil, Citrus limon (Lemon) peel oil, Sodium hydroxide, Ethylhexylglycerin, Artemisia vulgaris oil, Maris aqua (Sea water), Polyaminopropyl biguanide, Pelargonium graveolens oil, Pogostemon cablin (Patchouli) oil, Chlorella vulgaris extract, Citrus aurantifolia (Lime) oil, Evernia furfuracea (Treemoss) extract, Juniperus virginiana oil, Vetiveria zizanoides root oil, Citral, Citronellol, Geraniol, Limonene, Linalool.

Hur mycket av innehållet är mindre raffinerat?

 1. Vatten
 2. Camellia sinensis (Green tea) leaf extract
 3. Citrus aurantium bergamia (Bergamot) peel oil
 4. Citrus limon (Lemon) peel oil
 5. Artemisia vulgaris oil
 6. Maris aqua (Sea water)
 7. Pelargonium graveolens oil
 8. Pogostemon cablin (Patchouli) oil
 9. Chlorella vulgaris extract
 10. Citrus aurantifolia (Lime) oil
 11. Evernia furfuracea (Treemoss) extract
 12. Juniperus virginiana oil
 13. Vetiveria zizanoides root oil

När det gäller extrakt finns det många sätt att utvinna dem på. Man kan använda olika lösningsmedel - både naturliga som vatten och olja men även alkohol och andra tekniker. Här måste man alltså fråga hur de har extraherats. Inte ens hälften av kemikalierna i den här krämen är vad jag med min längtan efter det som är lite mer äkta, skulle vilja kalla för naturliga. Allt som allt visar det sig vara endast 13 av 30 ingredienser, kanske färre beroende på hur man utvinner extrakten och på vad de innehåller - de kan till exempel vara konserverade eller innehålla andra hjälpämnen.

Den här krämen innehåller 16 industridesignade kemikalier - kemikalier som vi konsumenter inte får veta så värst mycket om.

Dessutom listar man vatten som första ingrediens och många av de industriraffinerade kemikalierna ligger i topp, medan de naturliga oljorna ligger sist. Den kemikalie som produkten innehåller mest av är alltid den som listas först (överst i listan). Sen följer kemikalienamnen i fallande ordning, det vill säga att det ämne som listas sist är det som produkten innehåller minst av. Läs mer om INCI-systemet här.

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.