• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Bort med myggor och fästingar

Myggor och fästingarBort med myggor och fästingar

Nu tittar alla irriterande myggor och farliga fästingar fram. Det finns en del hjälpmedel mot dessa små insekter, men frågan är om det är värt att utsätta sina fyrbenta vänner för kemikalier som har visat sig vara hälsoskadliga. Själv hade jag ju låtit bli.

Hur som helst så tänkte jag ta en snabbtitt på vilka mygg-, och fästingprodukter som finns och som sägs vara naturliga. Finns det egentligen några sådana som faktiskt är helt naturliga? Vi tar väl en titt då.

 • Mygg & Fästing - produkterna marknadsförs som miljövänliga, men produkterna innehåller både Isohexadecane och hexan, även om det i beskrivningen står att produkterna också innehåller naturligt extrakt av citroneukalyptosolja. Nåväl, några frågor om produktionsprocessen till tillverkaren av Citrifine gick iallafall iväg. Jag fick dock ett något irriterat svar (som att de har letat efter min blogg trots att jag inte har uppgett att jag har en sådan) och att man minsann inte påstår att produkten är naturlig utan "we quite clearly state that it is naturally sourced". Ja, ja, att råmaterialet är naturligt är således inte detsamma som att det färdiga ämnet Citrifine är naturligt - kom ihåg det. Liksom att jag får en lång utläggning om produktens säkerhet och att de lägger mycket pengar på att få fram så mycket information som möjligt som stödjer detta. Jag får alltså inget svar om hur produktionsprocessen för Citrifine ser ut och naturligtvis handlar det enbart om att man har patent på ämnet. Frågor om hur produktionsprocessen för hexan och Isohexadecane ser ut gick iväg till företaget Sjö & Hav som saluför produkten, men trots påtryckning har jag inte fått något svar.
 • OZami dofthalsband - beskrivs som ekologiskt och giftfritt. Som vanligt så tror jag det när jag ser det. Tänkte skicka iväg frågor om innehållet till tillverkaren, men kunde inte hitta dem, så jag ställde frågorna via en återförsäljare (Kattkompaniet) som också gjorde ett försök att få svar från grossisten - tyvärr ingen utdelning här heller. Hur som helst så består produkten av  89,99% polyester, 9,95% Citrongräs, 0,06% olja och jag konstaterar således att produkten varken är ekologisk eller naturlig.
 • Incognito Myggspray - marknadsförs som 100 % naturligt. Sprayen innehåller eteriska oljor som är ekologiska, alkohol och vatten, men även en substans som heter Citrepel 75. Ämnet produceras utifrån naturliga eteriska oljor läser jag mig till. Det är ju bara frågan om hur? Nåväl, jag får svaret att man i produktionsprocessen försöker efterlikna den sönderdelningsprocess som kan ske naturligt i naturliga eteriska oljor, då ett ämne som kallas för PMD (p-menthane, 3,8-diol) bildas. Återigen viktigt att känna till är att bara för att ämnet bildas i naturen på ett för naturen naturligt vis så betyder det inte att ämnet i denna produkt är naturligt. Det man trånar efter är att få fram en olja med mycket högre halt av det ovan nämnda ämnet och det görs med hjälp av hydrolys (man delar upp ett ämne i dess beståndsdelar) - vatten och någon syra används. Jag får inte veta vilken sorts syra som används men tippar på svavelsyra. Rätta mig om jag har fel. Dessutom meddelar man mig att både raffinerad och oraffinerad olja används för detta ändamål. Så så är det med detta.
 • Oh-Lief Natural Insect Balm - Minsann! Den här produkten lever faktiskt upp till vad som skrivs om den. Den är helt naturlig.
 • No Skito - "Helt naturbaserat..." är marknadsföringsfrasen för den här produkter, vars innehåll verkligen kan ifrågasättas. Här ska man komma ihåg att om något är baserat på något så betyder det inte per automatik att ämnet i sig är naturligt. Med ett innehåll beståendes av citronsyra, PEG-kemikalier, härdad ricinolja, manipulerade fettsyror, konserveringsmedel, TEA*-kemikelie osv, hade det varit mer passande med namnet "so shit".
 • Mosi-guard Natural - Det där ordet "natural" kan sägas vara vilseledande, tycker jag. Här är det bra att komma ihåg att ordet naturligt inte egentligen har någon relevans i det hela eftersom produkterna faktiskt innehåller petrokemikalier. Och som jag har nämnt förut så är även råolja naturligt.
 • MyggA, FästinG, Autan, US622, Centaura och Djungelolja är inte ens lönt att ta upp, med tanke på produkternas skräpinnehåll.

Så, av de tolv produkter jag kikade på fanns det således bara en enda som hade ett innehåll som kan sägas vara naturligt. Min poäng med detta är som alltid att visa vägen till hur viktigt det är att verkligen ta reda på vad produkterna innehåller, eftersom det gång på gång visar sig att det inte är tillräckligt att förlita sig på vad reklamen säger, eller ens att läsa innehållsförteckningen - om man inte är kemist vill säga.

Hemmagjort insektsspray

Nåväl, jag skulle i alla fall vilja tipsa om ett helt naturligt spray som jag själv brukar göra. Dessvärre har jag inga bestämda mått utan tar vad jag själv tycker. Det sägs att vitlök i stora mängder inte är bra för hund och katt, men det finns två sidor av myntet och det kan vara bra att läsa på om detta.

 • 5 dl vatten
 • Pressa i vitlök
 • 1-2 citroner
 • timjan
 • rosmarin

Låt sjuda en stund, sila av och häll på sprayflaska. Sen är det bara att spraya på.

Om man istället vill göra myggmedel av eteriska oljor så tycker jag att Organic Makers har ett par bra recept.

Och som sagt, så finns det ju en del myggmedel som har ett bra innehåll, exempelvis Akamutis Fly away Bug Roll On, Badger Balms produkter.

Om vitlök till hund - Humlebyns Hundhälsa

Torslanda djurklinik

Hexane - Toxipedia

Isohexadecane - CIR

Triethanolamine - Shenet

Psst... Här kan du läsa om insektsmedlens historia

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.