
Björksav och xylitol
Jag följer European Natural Beauty Awards och de har en bloggserie som de kallar för Treasures of European Nature där de lyfter den kunskap och visdom som finns om naturliga skönhetsmetoder och där man vill låta läsaren vidga sin horisont för vilka naturliga ingredienser som finns i Europa.
Härförleden läste jag deras blogginlägg som handlar om de skatter som finns i våra nordiska skogar. Bland annat skriver man om hur delar av björken kan användas som hudvård och man nämner även björkens sav men också xylitol. Och det här inspirerade mig till att skriva ett eget blogginlägg i vilket jag tänkte tydliggöra vad det står i INCI-förteckningen på hudvårdsprodukter som innehåller just detta, men också hur företag, ja du vet säkert vad jag tänker :-), grönmålar xylitol.
Björksav är en av naturens underbara gåvor och den kan både drickas och användas som hudvård. Marthaförbundet skriver att björksav "...består till 98 procent av vatten, och utöver det bland annat xylitol, olika syror, C-vitamin, kalium och andra mineraler och spårämnen."
Det finns hudvårdsprodukter som innehåller naturlig björksav. Några företag tappar till och med sin egen sav (så kallad viltskördad sav) eller gör eget oljeutdrag, men betydligt fler företag väljer att använda den raffinerade produkten xylitol i sina produkter alternativt så använder man naturlig björksav tillsammans med många industridesignade kemikalier.
Vad står det i INCI-förteckningen?
Det latinska namnet för björk är Betula alba och INCI-namnet för naturlig björksav är "Betula Alba Juice" eller "Betula Alba Sap" och för eterisk olja från björk är det ”Betula lenta (Birch) Oil”.
INCI-namnet för björkextrakt kan vara Betula Alba Bark Extract och White birch leaf extract , men jag har även sett Birch Wood Extract. När det gäller extrakt så ska man vara uppmärksam på att de kan innehålla andra mindre roliga kemikalier som exempelvis butylenglykol (exempel), men det finns även torkat pulver som detta eller också ett oljeutdrag, så mitt tips är att fråga produkttillverkaren om just detta.
När det gäller xylitol så är INCI-namnet just xylitol, men i innehållsförteckningen på hudvårdsprodukter hittar man även en blandning som består av både xylitol, xylitylglucoside och anhydroxylitol.
Skönmålning
Så har vi det där med skönmålningen. Det första jag vill be dig att komma ihåg är att industriellt producerad xylitol inte ska förväxlas med björksav vars innehåll bland annat består av sockerarter som till exempel xylitol.
Xylitol tillverkas av xylos från hemicellulosa vars ursprung kan vara björk, havre, ris, majs, betor/bagass från sockerrör, sågspån/biomassa från jordbruksavfall och i produktionen kan andra industrikemikalier användas. Vid jäsning (fermentering) av xylitol används fabriksproducerade mikroorganismer som måste matas med näring och då kan man använda fabriksisolerade peptoner och kemikalier såsom urea, ammoniumsulfat, ammoniumnitrat och ammoniumklorid. Du kan läsa mer om xylitol här.
Trots detta envisas företag med att beskriva xylitol som "fuktgivande björksocker" och skönmålar med förklaringen "ursprung björksocker". Tom´s of Maine är ett företag som dock är tydliga och förklarar för mig som konsument att "Pure xylitol appears as a white crystalline substance that is very similar to table sugar." och det säger väl allt om att det faktiskt inte handlar om naturlig björksav. Fast till och med vitt raffinerat socker från sockerbetan är ju faktiskt mer naturligt än xylitol.
Jag älskar när företag är så här tydliga och transparenta! Pluspoäng för detta! Men även om de medger att det förekommer en viss bearbetning vid extraheringen av xylitol så menar de ändå att slutresultatet är detsamma som det xylitol som finns naturligt i växter. Tja, det kan man ju hålla med om, men kom ihåg att xylitol är en endaste molekyl (en sockerart) som tillsammans med många andra molekyler finns naturligt i björksav. Det handlar alltså om en fabrikstillverkad kemikalie som har designats för att fylla ett visst syfte. Så vad är egentligen poängen med att påpeka att denna industritillverkade molekyl är densamma som den som finns i björksav? Jo, skönmålning förstås.
Ännu värre tycker jag det blir när xylitol certifieras som ekologiskt (ja, jag vet att eko inte ska förväxlas med naturligt). Ett sådant exempelvis är xylitol som marknadsförs av storbolaget IFF (International Flavours & Fragrances) som är ett amerikanskt företag som producerar smaker, dofter och kosmetiska aktiva ämnen, som de marknadsför globalt.
Företaget stoltserar med att konceptet för produktionen är cirkulär ekonomi, men kom ihåg att en cirkulär ekonomi inte handlar om att skapa färre kemikalier, bara sådana som har mindre påverkan på vår miljö och klimatet. Men skulle vi förresten inte minska vår konsumtion? En cirkulär ekonomi är bra på sitt sätt, men när storindustrier världen över hela tiden ser till att maximera sitt kassaflöde genom att producera fler och fler kemikalier så kanske det är mindre bra. Vad kommer hända om vi fortsätter med en evig tillväxt i en ändlig värld? Hur hållbart är en ständig tillväxt? (Bara en liten parentes som inte är så oviktig ;-))
Hur som helst så marknadsför IFF sin xylitol med frasen "FROM THE FOREST TO THE SKIN". Gaahhh! Förvisso extraheras molekylen från återvunnet material som kommer från en sidoströmmar som bildas vid träbearbetning, men extraktionen är precis densamma som Tom´s of Maine´s dvs. via katalytisk hydrogenering. Den enda skillnaden är väl att IFF nyttjar faktiska träd och inte biomassa från spannmål.
Ett annat exempel på ekogodkänd xylitol kommer från ett annat stort bolag som heter Roquette - ett globalt företag som är ledande inom växtbaserade ingredienser, en pionjär inom växtproteiner och en ledande leverantör av farmaceutiska hjälpämnen, enligt deras egen presentation. Deras xylitol tillverkas från majsstärkelse.
Så, det var xylitol det. Sen finns det förstås andra xylitol-innehållande kemikalier som exempelvis xylitylglucoside. Företag kan skönmåla den här kemikalien med beskrivningen "fuktgivande växtsocker" samt beskrivningen "Ursprung björksocker."
Ett företag beskriver sin xylitylglucoside som att det "erhålls genom jäsning av vegetabiliskt socker" (jag visste inte att socker kunde vara annat än vegetabiliskt ;-)). Ett annat företag ger beskrivningen "En ingrediens som härrör från två vattenbindande växtsocker; xylitol och glukos. Även kallat Aquaxyl™." Då kanske det är dags att fundera över var glukosen kommer ifrån. En väldigt kort förklaring är att tillverkning exempelvis sker genom enzymhydrolys av stärkelse från exempelvis majs, vete, ris, potatis. Behöver dessa komma från ekologisk odling? Svar; nej. Enzymerna som används är till exempel bakteriellt enzym a-amylas och svampenzym glukoamylas. Det är väl ändå inte så vi har tänkt oss att våra naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter produceras? Eller kanske är det bara jag som känner så.
Ett företag beskriver sin anhydroxylitol som "A component of the hydrating complex Aquaxyl™, this natural plant-derived ingredient..." Tja, det var längesedan den här molekylen var en växt.
Nåväl, Aquaxyl består egentligen av tre kemikalier - xylitylglucoside, anhydroxylitol och xylitol och en råvaruleverantör ger följande beskrivning; ”tillverkad av förnybara råvaror” (vete och majs visar det sig). Jo, men hallå! I vilka mängder produceras produkten? ECHA skriver att enbart xylitol tillverkas i kvantiteter om 1 000 - 10 000 ton per år - bara inom EU.
Fundera nu över det där med förnybart och vad det kan innebära (tänk storbolag). AquaxylTM tillverkas av Seppic som beskriver produkten med ord som "...the power of a patented sweetened combination...". Seppic är ett dotterbolag till storkoncernen Air Liquid som pysslar med innovation inom energiomställningen, utvecklingen av hälsovård och utvecklingen av deep tech. Trots detta är produkten godkänd av ECOCERT och NATRUE.
Jämför nu naturlig björksav med ovanstående. Eller vänta lite. Var lite uppmärksam när du kollar INCI-förteckningen för björksav kan faktiskt vara konserverad. Företaget The Innovation Company har en produkt som de kallar för Nordic Beauty Birch Sap. Låter ju så förbannat naturligt. Företaget beskriver produkten som att den är "... a pure raw material from Nordic nature, genuine birch sap." Men deras specialare är att man som kund hos dem kan få björksaven konserverad med antingen 1,2-Hexanediol eller Phenoxyethanol (och) Chlorphenesin eller Phenoxyethanol alternativt Phenoxyethanol (och) Ethylhexylglycerin. Nedan ser du en skärmdump från deras sida.
Ett exempel på ett företag som använder sig av konserverad björksav är Lush. I deras INCI-förteckning står det Betula alba (and) Phenoxyethanol (and) Chlorphenesin. Men de har verkligen skojjat till det och skönmålar det hela med beskrivningen "Björkvatten".
Några jämförelser
Apropå att det finns företag som faktiskt använder naturlig björksav i sina produkter. Problemet som jag ser det är att de många gånger marknadsför produkterna på ett sätt så att jag ska få uppfattningen att de är mer naturliga än vad de kanske är.
Ett exempel är företaget Madara som i beskrivningen av sin produkt Hydra Firm Hyaluron koncentrerad gel berättar för mig att den innehåller "Björkvatten, naturens hemliga smörjmedel, tillför huden en blandning av aminosyror och antioxidanter." Ja ja, men produkten innehåller ju även andra industridesignade kemikalier såsom pentylenglykol, natrium PCA, sclerotiumgummi och mjölksyra.
Bara kort om ovan nämnda kemikalier;
Pentylenglykol som är godkänd av COSMOS tillverkas från bagass som är en biprodukt från tillverkningsprocesser baserade på sockerrörsrester. Evonik säljer en variant under varunamnet Dermosoft Pentiol Eco och Symrise har en variant som heter Hydrolite 5 green. Både Evonik och Symrise är stora bolag. Fundera över Symrise´ intäkter som för bara ett par år sedan uppgick till cirka 3 miljarder (skrolla ner en bit på deras hemsida så ser du detta). Jag tycker att det rimmar illa med begrepp som naturligt och ekologiskt. Jag har skrivit mer om Evonik här. In och läs och bilda dig en egen uppfattning.
Sclerotiumgummi tillverkas genom fermentering med hjälp av svampen Sclerotium Rolfsii. I produktionen används substrat som består av exempelvis melass från sockerrör eller biomassa av frukt-, och grönsaksrester från livsmedelsindustrin alternativt majsstärkelse. Det odlingsmedium som används vid fermenteringen kan till exempel innehålla jästextrakt och citronsyra. I produktionen används även etanol alternativt isopropylalkohol. Du kan läsa mer om denna kemikalie här.
Natrium PCA tillverkas från PCA (Pyrrolidone Carboxylic Acid) vars ursprung är L-glutaminsyra (aminosyra). Natrium PCA ingår i handelsblandningar som kan innehålla kemikalier såsom glycerin, natriumlaktat, cellulosagummi och xantangummi. Du kan läsa mer om denna kemikalie här.
Mjölksyra tillverkas genom fermentering av exempelvis glukos, melass, sockerbetsjuice, vassle eller av stärkelse alternativt från acetaldehyd. I produktionen används även andra kemikalier såsom kalciumhydroxid, kalciumkarbonat, ammoniumhydroxid och natriumhydroxid samt svavelsyra. Vid fermentering används mikroorganismer och näringsämnen såsom jästextrakt samt vegetabiliska och animaliska peptoner, men även ammoniumsulfat. Enligt NATRUE behöver de ursprungliga spannmålen eller rotfrukterna inte vara ekologiska. Du kan läsa mer om mjölksyra här.
Nåväl, nedan har jag jämfört några produkter på marknaden som innehåller björksav.
Nedan ser du två olika schampoprodukter. Jag har blåmarkerat de ingredienser som jag anser är naturliga.
Schampo från Frantsila Herbfarm
Innehåll:
Aqua (Water), *Betula pendula (Birch) sap, Lauryl Glucoside, Sodium Coco-sulfate, Citric Acid, *Alcohol denat. (Alcohol denat.), Peat extract, *Urtica dioica leaf extract, *Calendula officinalis flower extract, *Plantago lanceolata leaf extract, Rosmarinus officinalis (Rosemary) essential oil, Cymbopogon martini (Palmarosa) essential oil oil, Citrus aurantium dulcis (Orange) essential oil, Pelargonium graveolens (Pelargonium) essential oil, Picea Mariana (Black spruce) essential oil, Rosa damascena (Rose) essential oil, Coco Glucoside, Glyceryl Oleate, Betaine ), Sodium Benzoate, Sea Salt, Potassium Sorbate, Menthol
*Organic
**Natural component of essential oil
Schampotvål från Malin i Ratan
Innehåll:
Sodium Canolat, Sodium cocate, Glycerin (från förtvålningen), Aqua, Sodium olevate, Sodium castorate, Sodium cocoa butterate, Green clay, Urtica dioica leaf extract & powder, White birch leaf extract, Rosmarinus officinalis leaf oil, Lavendula gustifolia oil, Mentha spicata - Linalool* Limonene*.
*Doftkomponent i eterisk olja.
Jag vet vad jag väljer. Vad väljer du?
Nedan ser du två olika tvålprodukter. Jag har blåmarkerat de ingredienser som jag anser är naturliga.
Flytande tvål från Ole Hyvä
Innehåll:
Aqua, Cocoamidopropyl Betaine, Sodium Coco-Sulfate, Capryl/Capryl Glucoside, Sea Salt, Benzoic Acid, Betula Alba Juice, Citrus Limonum Oil, Citric Acid.
Fast tvål från företaget Iona
Innehåll:
Cocos Nucifera Oil*, Aqua, Sodium Hydroxide (används vid förtvålning), Olea Europea Fruit Oil*, Calendula Officinalis Flower Extract*, Betula Alba Leaf Extract**
* certifierad ekologisk, ** vildvuxen
Jag vet vad jag väljer. Vad väljer du?
Avslutande tankar
Om jag får välja så väljer jag ju självklart produkter som innehåller naturlig björksav. Inte fabrikstillverkade molekyler som är identiska med björksavens naturliga komponenter. Vi har en egen björk på vår tomt och jag har själv testat att tappa björksav. Det smakade verkligen gott! Förutom att man kan dricka saven så sägs den kunna användas som skönhetsmedel - exempelvis som ansiktsvatten. Sen kan man ju samla björkblad och torka dem för att sedan göra en egen infusion t ex för håret. Orkar man inte plocka och torka bladen själv så kan man köpa torkade björkblad. Alternativet är ju att lära sig läsa innehållsförteckningen 😉 Och kanske har du fått lite information nu när du har läst vad jag har skrivit om olika INCI-namn som relaterar till björk.
Hammars Bryggeri har en del information om naturlig björksav och på Skogsskafferiets sida hittar du information om hur du kan använda olika delar av björkträdet. Evelina på Evelinas Ekologiska tipsar hur man kan göra en egen ansiktsmask med björksav.
Tips!
Tidningen Land beskriver hur du kan tappa björksav.
Och här är förresten en video från Odlings TV där man visar hur det går till att tappa björksav.
Tips för dig som gillar gammal kunskap!
Plant Pioneers tipsar om hur man gör egen björkbarksolja (eterisk olja).
Här är en video på hur man kan göra en naturlig salva.
Sista tipset!
Jag kan inte låta bli att nämna att i skogen finns det så mycket mer än bara björksav. Skogssällskapet har många tips på vad skogen kan ge oss. Och Formula Botanica tipsar också om våra nordiska resurser.
Tycker du om det du läser? Då kan du bjuda mig på en kopp kaffe eller bli en Patreon - Då ger du mig en chans att kunna avsätta lite mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan.
Har faktiskt provat att själv tappa björksav. Gick väl sådär 🙂 Tack för ett intressant blogginlägg.