Barnängens idé om EKO

Barnängens ide om EKO

Barnängens idé om EKO

Jag är mamman som under alla år - från barnen var små, till nu när de nästan är utflugna - har intresserat mig för innehållet i de produkter som vi i familjen använder på huden. Intresserat har jag följt utvecklingen av ekoprodukter under cirka 20-års tid.

Och just idag kikade jag in på Apotekets webbplats och snubblade över Barnängens Barnschampo och Duschgel som är ekocertifierat. Det är lite lustigt faktiskt för man informerar mig om att 97 % av ingredienserna är av naturligt ursprung och 10 % av ingredienserna kommer från ekologiskt jordbruk.

Ja jag menar det faktiskt när jag säger att det är lite lustigt. För tänk att det räcker med att 10 % av innehållet kommer från ekologiskt jordbruk för att en produkt ska kunna ekocertifieras (!). Men hur är det med resten av ingredienserna då? Ja, de där som man menar är naturliga. Jag tar mig en snabbtitt, tänker jag.

  1. Aqua
  2. Aloe Barbadensis Leaf Juice*
  3. Cocamidopropyl Betaine
  4. Decyl Glucoside
  5. Sodium Coco-Sulfate
  6. Sodium Benzoate
  7. Sodium Chloride
  8. Lactic Acid

Vatten listas som första ingrediens vilket betyder att produkten innehåller just mest vatten. Jo, vatten är ju förvisso naturligt... Och det är väldigt vanligt att företag använder just mest vatten. Andra ingrediensen är någon form av aloevera. Tja, det finns många olika varianter av aloevera och jag har skrivit om dessa här. Detta är också den enda ingrediensen (i hela produkten) som faktiskt är ekocertifierad.

Vill man veta hur aloeveran är bearbetad och om den innehåller några tillsatser så måste man kontakta tillverkaren. Tillsatser (eller hjälpämnen) som används skrivs inte ut på etiketten och det kan ju vara bra att känna till, tänker jag. Aloevera kan även vara konserverad men detta skrivs inte heller ut på etiketten. Fast å andra sidan så behöver det inte vara så att aloeveran innehåller något annat än just aloevera. Svårt att veta om man enbart går efter inci-namnen.

Nåväl, nummer tre kan användas som till exempel en tensid men även som skumbildande medel. Nummer fyra kan användas som tensid eller stabiliseringsmedel. Den femte kemikalien används som tensid eller emulgeringsmedel. Därefter dyker det upp ett konserveringsmedel (natriumbensoat) och koksalt som enligt PubChem (1) kan användas som till exempel bulkmedel. Allra sist i innehållsförteckningen ligger mjölksyra vars ursprung inte behöver vara ekologiskt och som framställs med hjälp av labbproducerade mikroorganismer.

Produkten som alltså är riktad till barn är en härligt onaturlig soppa beståendes av fler industridesignade kemikalier än naturliga sådana. Min åsikt förstås. Och jag ska förstås inte förringa Barnängens idé om vad EKO innebär för dem. De skippar ju trots allt fossil råvara, ja det vill säga om nu inte natriumbensoatet är sprunget ur toluen eller bensen. Men det får man ju i så fall fråga dem om. Själv skulle jag ju aldrig använda en sådan produkt på mina barn eftersom jag vet att det finns produkter som är betydligt mer eko och naturliga från företag som inte tummar på kvalitet.

Jag har länkat många av kemikalierna i innehållsförteckningen till min tjänst KemikalieKollen ifall du skulle vilja veta mer om hur dessa kemikalier tillverkas och vad ursprunget egentligen är - ja, vad du egentligen betalar för.

Kom ihåg att kosmetiska råvaror alltså kan innehålla andra kemikalier som inte behöver listas på etiketten. Jag har gjort en liten lista med tips och råd.

Jag har även skrivit lite om just tensider och de inläggen hittar du här.

 

(1) PubChem [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US), National Center for Biotechnology Information; 2004-. PubChem Compound Summary for CID 5234, Sodium chloride; [cited 2020 Sept. 4]. Available from: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sodium-chloride

Tycker du om det du läser? Då kan du bjuda mig på en kopp kaffe. Då ger du mig en chans att kunna avsätta lite mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.