• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Är storskalig jäsning bättre?

Är storskalig jäsning bättre?

Är storskalig jäsning bättre?

Ja, det beror förstås på vad man jämför med. Står slaget mellan fossila kemikalier och gröna kemikalier så vinner såklart den sistnämnda kategorin. Men om man istället funderar över vart evig tillväxt leder oss så kanske perspektivet blir ett annat. Och som du säkert känner till så är jag ingen fan av tillväxt även om den görs synlig på ekohyllan. När det gäller kemikalier till hudvård så har vi ju redan ett överflöd av kemikalier. Och ändå anses det att vi behöver fler. Varför?

I dagarna dök det upp ett inlägg från företaget Evonik i mitt LinkedIn-flöde som triggade mig till ett inlägg om saken. Evonik skriver så här i sitt inlägg:

"Let's talk about the beauty of fermentation.

What was once a centuries-old process for preserving food and making alcohol has since evolved from the food industry to producing some of the most unique cosmetic raw materials.

Fermentation, improves the bioavailability of natural ingredients and the quality and potency of the ingredient's active phytochemicals is significantly improved, ultimately leading to better absorption.
As a result, we can help close the carbon cycle of beauty products and protect our environment."

I ett och samma inlägg lyckas Evonik berätta för mig att jäsning är en gammal hederlig metod för att konservera mat och tillverka alkohol och att metoden sedan har utvecklats och används numera till att producera unika kosmetiska råvaror. Man nämner att själva metoden jäsning förbättrar biotillgängligheten av naturliga ingredienser vilket leder till bättre absorption. 10 000-kronors frågan - behövs det?

I samma andetag menar man att detta - deras produktion av nya kemikalier - kan skydda vår miljö. What? Återigen beror det på vad man jämför med, tänker jag. Visst är produktionsmetoden bättre än fossil produktion, men är den nödvändig - behöver vi dessa nya fabriksdesignade kemikalier som för varje år ökar i mängd? På vilket sätt skyddas vår miljö genom att man tillverkar fler kemikalier? Evonik, liksom andra storbolag är ju inte precis intresserade av att minska sin tillväxt. På vilket sätt skyddas miljön genom att man ökar tillväxten av storskalig industriproduktion?

Först och främst ska man vara medveten om att kemikalier som framställs genom jäsning och som är ekogodkända kan tillverkas från livsmedelsavfall / jordbruksavfall som inte är ekologiskt. Vilket såklart leder mina tankar till varifrån de där konventionellt odlade grödorna kommer ifrån. Kommer de från någon monokultur där det bara odlas en sorts gröda? Hur skulle detta i så fall kunna bidra till en bättre miljö? Eller ska man helt och hållet skita i att ens fundera över detta? Eller har jag missat något, är det bara själva industriprocessen man ska fundera över?

När man börjar fundera över vad ursprunget egentligen är och hur detta något är bearbetat så kan man faktiskt få sig en tankeställare, tänker jag. Det här tankesättet har gjort mig mycket mer medveten om vad för något och vilken sorts produktion (läs storindustrin) det egentligen är jag stöttar med mina pengar. Så jag uppmanar dig att ta dig en extra titt på innehållet på produkter som marknadsförs som naturliga eller ekologiska och fundera en extra runda på vad det är du betalar för. Och nä, det är inte fel att göra detta även om det handlar om "eko"produkter.

Men det är mer att tillägga i detta, t ex de labbproducerade mikroorganismerna som används. Varifrån kommer näringsämnena ifrån som man matar de där mikroorganismerna med? Vad behövs för att mata bakterierna? Jo, till detta behövs exempelvis peptider och aminosyror, fosfater och ammoniumsalter samt vitaminer. Hur tillverkas dessa och vad är ursprunget? Hur framställs näringsämnena som används och som t ex består av jästextrakt, soja-, och köttpeptoner? För detta kan man väl inte bara strunta i att fundera över, tänker jag.

Att industrin ställer om är nog bra, men i dagsläget är väl storskalig produktion inte det bästa oavsett om det handlar om jäsning (fermentering) eller andra "eko"godkända industridesignade kemikalier. Eller? Ingen kan ju inbilla mig att man ens kan jämföra storskalig industriell jäsning med den som sker hemma i köket. Speciellt inte när den utförs av storföretag som Evonik. Hur tänker du kring detta?

Ps 1. Om jag har förstått saken rätt så är fermentering i stort sett synonymt med jäsning. Skillnaden är att vid fermentering av kemikalier används industriproducerade enzymer och bakterier som bryter ner/omvandlar ett utgångsmaterial (t ex livsmedelsavfall) så att det bildas olika ämnen - biprodukter. Dessa "biprodukter" kan inte ätas. Vid fermentering av t ex grönsaker tillsätter man bara vanligt salt och de naturliga bakterier som bildas genererar därpå en produkt som kan ätas. Rätta mig om jag har fel.

Ps  2. Bara en liten notis om att Unilever (producenten bakom varumärket Love Beauty and Planet) samarbetar med Evonik i ett "Clean Future"-initiativ. Så himla motsägelsefullt när Unilever samtidigt har många produkter i sin portfölj som kanske inte är sådär gröna precis. Plus storskaligheten förstås. Eller som Evonik uttrycker saken "Vi kommer att fortsätta att utöka vår portfölj av bioteknikbaserade ingredienser för att stärka vår position som en ledande leverantör av hållbara lösningar som entusiasmerar konsumenter och våra kunder." Det är bara det att det är så alla andra storföretag också tänker och så är kapprustningen igång och tillväxten bara måste öka. Vart leder detta?

Intressant i det hela:

Evonik samarbetar även med DSM och producerar en speciell algolja som används vid laxodling. Investeringen kostade bara 200 miljoner dollar...

En annan investering i vilken man ska tillverka PEG och mPEG-kemikalier gick loss på 36 miljoner euro...

I en broschyr som handlar om deras position inom biotech skriver Evonik följande: "Industrial biotechnology utilizes natural microorganisms such as bacteria, yeasts and algae to generate sustainable industrial products or processes. At Evonik, we use naturally occurring microorganisms, classically developed strains and genetically modified microorganisms. Our production microorganisms and our production processes are optimized by modern, powerful and safe biotech methods."

Vill man veta mer om Evonik kan man läsa här

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.