• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Är ekologiskt alltid bra?

Är ekologiskt alltid bra?

Jag råkade på en kort film av Geoff Lawton som står bakom World Wide permakultur Network och som tillsammans med Ecofilms i Australien har skapat en onlineutbildning här. Han har även tilldelats Permaculture Community Services Award av Permaculture movement för att kunna hjälpa till i permakulturfrågor, inte bara i Australien utan även runtom i världen.

Hur som helst så förklarar han i videon varför det ibland inte är hållbart och inte ens bra för miljön med ekologisk odling. Jag fick mig en tankeställare. Allt är inte guld och gröna skogar vad beträffar ordet ekologiskt och jag börjar fundera mer kring att det där med tillväxt egentligen rimmar illa med vad ekologiskt står för. Filmen är 3 minuter så du hinner inte ens dricka upp ditt kaffe och risken finns att du sätter det i halsen. Så se den innan kaffet hunnit brygga färdigt.

Jag känner mig inte övertygad om att det viktiga är att vi producerar fler och nyare kemikalier som en del av kosmetikamarknaden och definitivt inte inom den ekologiska sektorn. Det viktiga är nog att vi producerar färre, iallafall om vi pratar om verksamhetsområdet kroppsvårdsprodukter. Jag tror nämligen inte att det för tillväxtens skull räcker med att vi börjar konsumera fler ansikts-, fot-, eller handkrämer. Utan vi måste istället försöka använda mindre mängd ögongel eller antirynkserum och då helst sådana med verkligt gröna och naturliga kemikalier.

Istället för att som de stora certifieringsorganen gör, dvs gå i bräschen för en ökad konsumtion av kroppsvårdsprodukter fyllda med oleokemikalier och andra patenterade ämnen, för oss konsumenter gömda sådana, så tycker jag att de borde ha anammat en annan inriktning.  Förslagsvis kunde man ju välja bort dito kemikalier och sluta göda storindustrins aktieportföljer. Själv hade jag blivit glad om det hade funnits ett enda certifieringsorgan som verkligen stod bakom helt ekologiska och naturliga ämnen, som verkligen såg till att censurera industriellt mycket processade sådana. Men i själva verket tillåter de bara fler och fler nydesignade kemikalier som storindustrin tagit patent på. Ju fler storindustrier som hakar på, ju fler produkter får vi i omlopp och ju större tillväxt får vi. Och så rullar det på utan att vi funderar vidare över vilken åverkan det medför.

Jag föreslår att du kikar på vad Steg3 skriver om tillväxt. Jag lovar att det de skriver är intressant. Nätverket är ett informellt nätverk vars syfte är att lyfta problematiken med evig tillväxt i en ändlig värld.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.