• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Apotekets Apoliva-serie

Apotekets Apoliva-serie

Apotekets Apoliva-serie

"Apoliva Eco - Ekologiska ansiktsprodukter med naturliga ingredienser" läser jag på Apotekets hemsida. Produkterna är ekologiskt certifierade. Produkterna bär mycket riktigt en Ecocertlogga. Jag klickar på Apoliva Eco Dagkräm och går ju självklart direkt till innehållsförteckningen som visar följande kemikalier:

Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Polyglyceryl-6 Distearate, Dicaprylyl Carbonate, Glycerin, Glyceryl Stearate, Octyldodecanol, Cetearyl Alcohol, Persea Gratissima Oil, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Stearate Citrate, Rosa Gallica Flower Extract, Tocopherol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Xanthan Gum, Helianthus Annuus Seed Oil, Citric Acid, Sodium Gluconate, Maltodextrin, Parfum

Jag har blåmarkerat alla ingredienser som jag själv skulle ta för naturliga. Det blev allt som allt 4 stycken av 22. Fast i och för sig så kan man ju inte veta om oljan är kall-, eller varmpressad och inte heller om man har använt något lösningsmedel vid extraheringen, om man inte frågar vill säga. Sen vet man ju inte heller om aloeverajuicen och extraktet innehåller något konserveringsmedel eller andra hjälpämnen. Dessutom kan jag ju inte undgå att lägga märke till att produkten innehåller mest vatten eftersom vatten står först i innehållsförteckningen. Jag misstänker att vattnet mest är till för att få till rätt konsistens på produkten. Och sist ser jag ordet Parfum som indikerar att produkten är doftsatt. Skulle syftet vara något annat än doftsättning så skulle man även behöva redovisa parfymämnena har jag lärt mig. Skulle halten av dessa parfymämnen understiga 0.001% i produkten så räcker det att skriva ut ordet ”parfum”.

Läkemedelsverket berättar för mig att "När kravet på ingrediensförteckning på kosmetiska produkter infördes i gamla kosmetikadirektivet, bestämdes det att förekomsten av parfymämne skulle deklareras genom ordet ”parfum” i ingrediensförteckningen. Anledningen var att industrin menade att parfymblandningarna var för sammansatta och komplexa och att det skulle innebära oproportionerligt långa ingrediensförteckningar om samtliga ämnen i en parfym-mix skulle deklareras på samma sätt som övriga ingredienser."

Man skriver att ”99,4% av ingredienserna har naturligt ursprung och 27,4 % av ingredienserna kommer från ekologisk odling." Naturligt ursprung. Fundera lite på det. Och varför i hela fridens namn kommer inte alla ingredienserna från ekologisk odling när produkten är ekocertifierad? Jaja, vattnet kan ju inte ekocertifieras såklart, men resten då?

Många av kemikalierna tillverkas med hjälp av industriellt isolerade fettsyror, till exempel Polyglyceryl-6 Distearate, Glycerin, Glyceryl Stearate, Octyldodecanol, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Stearate Citrate medan andra kemikalier i produkten tillverkas med hjälp av biotekniskt odlade mikroorganismer, till exempel Xanthan Gum, Citric Acid och Sodium Gluconate. Vad har det egentligen för betydelse om grödorna från början kommer från ekologisk odling om slutresultatet är något som är fabriksdesignat?

Att produkten sägs innehålla 99,4% kemikalier med ett naturligt ursprung visar bara vad Ecocert anser är ett naturligt ursprung. Ecocert anser till exempel att ett naturligt ursprung kan vara industriellt isolerade fettsyror och labbproducerade mikroorganismer. Ja, det är ju såklart lätt hänt om man samarbetar med storindustrin och deras massproduktion av billigare kemikalier. Men säg mig, varför ska jag behöva betala för raffinerade imitationsprodukter och oljor som har processats till oigenkännlighet när jag handlar ekologiska och naturliga hudvårdsprodukter?

Redan tidigare visade Apoteket att man vill ha en bit av kakan på ekomarknaden och har även andra produkter i Apolivaserien. Jag vill bara poängtera att jag inte förringar att företag tar tag i att se över sitt produktsortiment och att de försöker bli mer hållbara, men det är inte detta jag skriver om på min blogg. Bara en parentes.

Nåväl, Apoteket har till exempel en produktserie som man har döpt till Apoliva Ört & Natur. Serien beskrivs som en ”... härlig och väldoftande fotserie som innehåller naturliga ingredienser och örter inspirerade av Apotekets månghundraåriga kunskap om medicinalväxter.” Självklart låter det som härliga produkter - om man inte läser innehållsförteckningen. För om man skulle råka göra det så ser man att produkterna i själva verket innehåller kemikalier såsom Sodium Laureth Sulfate, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Propylene Glycol, Urea, Cocamidopropyl Betain, Glycerin, Coco-Caprylate / Caprate, Glyceryl Stearate, Cetyl Alcohol, Polyglyceryl-6 Palmitate / Succinate, Cetearyl Alcohol, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Xanthan Gum. Kort sagt, industridesignade kemikalier som i min värld inte har något med naturligt och örter att göra.

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.