• Become a Patron!

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Apoteket lanserar ekologisk hudvårdsserie

I september kunde man på MyNewsdesk läsa att Apoteket lanserar en ekologisk hudvårdsserie. Man skriver ”Hudvårdsserien är inte bara ekologisk, utan innehåller dessutom enbart ämnen som är extra skonsamma.” Produkterna bär mycket riktigt en Ecocertlogga och det står även Cosmos Organic på dem. Vad man inte förtäljer är att dessa certifieringsorgan godkänner väldigt många kemikalier som är totalt oekologiska i ordets egentliga mening. Man skriver att ”99,4 procent av ingredienserna har naturligt ursprung...”. Förlåt, men kemikalier sprungna ur råolja har också ett naturligt ursprung, så detta påståendet känns aningen meningslöst.

Hur man nu kan ekocertifiera en produkt som vore den ekologisk när inte ens hälften av innehållet består av ekologiska ämnen är för mig helt oförståeligt. Det som däremot är fullt förståeligt är att industrin tjänar på det här förfarandet. Själv tycker jag att de olika certifieringsorganen ställer till det för oss konsumenter när de certifierar produkter som eko när de inte är det.

Inom den ekologiska världen talar man om harmonisering av ekocertifieringar, vilket innebär att man vill att de globala riktlinjerna för dessa ska överensstämma med varandra. Man ska inte tävla mot varandra med andra ord. Emellertid måste man då godkänna samma kemikalier. Som till exempel de som nya Apoliva hudvårdsserien innehåller: Polyglyceryl-6 Distearate, Dicaprylyl Carbonate, Glyceryl Stearate, Octyldodecanol, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Stearate Citrate, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Maltodextrin, Sodium Cocoamphoacetate, Lauryl Glucoside, Glyceryl Oleate, Polyglyceryl-4 Laurate/Sebacate, Dicaprylyl Ether – Hur kan man ens försvara dessa industriellt raffinerade ämnen som naturliga och samtidigt förpacka dem i en snygg förpackning som man märker med en ekologga?

Jag känner inte till en enda märkning, förutom USDA i USA, som har en logotyp med orden 100 % ekologisk. Därmed inte sagt att de inte tillåter kemikalier som inte är ekologiska. En del företag låter bli att certifiera sina produkter eftersom de anser att det dels är en för kostsam affär och dels för att de faktiskt tillverkar produkter som till och med är bättre innehållsmässigt än vad en certifiering tillåter. Jag kan bara säga att jag förstår dem. En certifiering är förenad med mycket pengar och som jag nämnde ovan, tillåter certifieringsorganen även ickeekologiska kemikalier. Det gäller även Ecocert, Cosmos, NaTrue och Soil Association. Det här är just en av anledningarna till varför det är viktigt att lära sig läsa innehållsförteckningen.

Redan tidigare visade Apoteket att man vill ha en bit av kakan och har därför fler produkter i Apolivaserien som man har döpt till Apoliva Ört & Natur. Man beskriver serien som ”... härlig och väldoftande fotserie som innehåller naturliga ingredienser och örter inspirerade av Apotekets månghundraåriga kunskap om medicinalväxter.” Självklart låter det som bra produkter - om man inte läser innehållsförteckningen. För om man skulle råka göra det så ser man att produkterna i själva verket innehåller härdade oljor, sorbitolutvunna ämnen och stearinsyrabaserade kemikalier. Kort sagt, raffinerade kemikalier som inte har något med ordet naturligt att göra.

Fast det är ju klart, produkterna har ju ”bara” genomgått Apotekets egen kvalitetskontroll och är alltså inte certifierade av någon annan organisation. Emellertid tillåts ju även sådana kemikalier av organisationen BDIH, en organisation som vi alla förknippar med kontrollerad naturkosmetik. Läser man på deras hemsida så ser man att de är ”en sammanslutning bestående av industrier och företag för läkemedel, hälsoprodukter, mattillsatser och produkter för personlig hygien”. Och då har vi ju betat av det också.

Visst kan man ju ha invändningar emot att hudvårdsprodukter som har ett riktigt bra innehåll är dyrare och många har ju faktiskt inte pengar så att det räcker till att äta bra mat. Inte alls konstigt att folk då hellre väljer att köpa de billigare varianterna eftersom de ju faktiskt bär en ekologga. Jag har full förståelse för det och all heder till alla som egentligen inte har råd, men som ändå lägger några kronor extra på ekocertifierad hudvård, istället för produkter med ursprung petrokemikalier. Men jag ställer mig frågan om det inte då är vettigare att använda en enkel olja som till exempel kokosolja eller vanlig olivolja istället för att tråna efter produkter som de jag har beskrivit ovan? Dessa oljor kan man ju både smörja in sig med och använda i matlagning – två flugor i en smäll alltså.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.