Aloe vera – what?

Aloe vera - what?

I samband med att jag skrev mitt inlägg om en ärligare etikett så upptäckte jag att många produkter innehåller Aloe vera som första eller andra ingrediens. Min tanke med detta inlägg var att jag skulle hålla mig till just "Aloe Barbadensis Leaf Juice" eftersom det var detta INCI-namn som skrevs ut på etiketten på de produkter som jag skrev om. Men det visade sig bli mer klurigt än så och det finns många fler INCI-namn än just "Aloe Barbadensis Leaf Juice" som vittnar om Aloe vera.

Själv är jag ju som vanligt nyfiken och vill veta mer och med detta inlägg vill jag därför lyfta det som nämns i en översiktsartikel (1) om att aloeveran kan vara värmebehandlad, enzymbehandlad, berikad med C-vitamin (Ascorbic Acid) och citronsyra, konserverad och stabiliserad. Men först några klargörande om de många INCI-namnen för just Aloe vera.

Här är en lista över vad databasens CosIng (2) redovisar om olika aloeveraingredienser:

  • INCI-namnet Aloe Barbadensis Leaf Juice står för juice som är pressad från bladen alternativt används INCI-namnet för torkat pulver från nämnda juice.
  • INCI-namnet Aloe Barbadensis Leaf Powder står för pulver erhållet från de torkade malda bladen.
  • INCI-namnet Aloe Barbadensis Extract är ett extrakt som fås från hela plantan.
  • INCI-namnet Aloe Barbadensis Leaf Extract är ett extrakt som fås från bladen.
  • INCI-namnet Aloe Barbadensis Flower Extract är ett extrakt från blomman.
  • INCI-namnet Aloe Barbadensis Leaf Water är en vattenlösning av ångdestillatet erhållet från bladen.

Sen kan man ju roa sig med att kolla synonymer. Nedan ett par exempel från CIR (3):

  • Aloe Barbadensis Leaf Juice - Aloe Barbadensis, Aloe Gel, Aloe Barbadensis Gel, Aloe Juice, Aloe Vera Gel
  • Aloe Barbadensis Leaf Extract - Aloe Barbadensis, Aloe Extract, Barbados Aloe Extract, Curacao Aloe Extract, Extract of Aloe, Extract of Aloe Barbadensis, Extract of Aloe Leaves, Aloe Vera

International Aloe Science Council har en lista med olika termer för den som är intresserad.

En liten parentes i det hela är att engelskans "juice" betyder saft på svenska (ja ja, vi använder ju även ordet juice).

Produktionen

En producent beskriver en process där pulpan som är nermald men ännu inte filtrerad tillsätts konserveringsmedel för att motarbeta oxidation samt enzymer som hjälper till i filtreringsprocessen (stämmer bra med vad International Aloe Science Council skriver) och därefter spetsas det hela med resterande mängd konserveringsmedel, men även med antioxidanter. En annan producent använder en patenterad teknik för utvinning av en modifierad aloeveravariant och i deras produktion används också enzymer.

I produktionsprocessen utgår man antingen från hela bladet eller från gelén som finns i själva bladet. Skillnaden i processen är enligt CIR (3) att när man ska använda gelén så filear (rensar) man bladen manuellt eller med hjälp av maskiner innan ytterligare bearbetning sker. CIR menar också att för att stabilisera gelén kan man även använda hög temperatur.

En annan producent som tillverkar aloeverajuice (drickbar) använder en teknik som de kallar för "cold press process technology" och de förklarar att hela produktionsprocessen utförs under kyla. Alltså ingen pastörisering där inte. Emellertid kan man läsa i översiktsartikeln (1) att även vid processtekniker som utförs under kyla används enzymer "... för att hämma tillväxten av aeroba organismer i aloe vera gel och därmed sterilisera den."

By the way så är enzymer proteiner som utför (katalyserar) kemiska reaktioner och enligt Amfep (sammanslutning av tillverkare och skapare av enzymprodukter) framställs enzymer från bakterier, jästsvampar och mögel.

Sen finns det förstås andra företag som till exempel producerar aloeverapulver helt utan hjälpämnen och konserveringsmedel.

Men Aloe vera är väl Aloe vera?

Nä, riktigt så enkelt är det inte. Aloeverajuice/gelé kan vara konserverad med till exempel kaliumsorbat, natriumbensoat och citronsyra och aloeverajuice som marknadsförs som ekologisk kan innehålla både etanol och methylparaben och aloeveragel kan till exempel innehålla kemikalier som Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer (plastkemikalie), men kan även fås uppblandad med kemikalier såsom propanediol (1,3 propanediol), eller butylenglykol, eller propylenglykol, eller glycerin. Vatten kan ingå i blandningen. Men trots ovanstående så kan INCI-namnet enbart skrivas ut som Aloe Barbadensis Leaf Juice. (4) (5) (6) (7)

Aloeveran kan också säljas i olika former såsom flingform och i pulverform. Torkat pulver kan vara antingen spraytorkat eller frystorkat och vara helt utan utan konservering. Både flingor och pulver blandas till exempel ut med vatten och INCI-namnet på etiketten kan då vara Aloe Barbadensis Leaf Juice.

Men även om aloeveran är frystorkad så kan den vara värmebehandlad och innehålla konserveringsmedel såsom kaliumsorbat och natriumbensoat. Kikar man närmare på saken så innehåller just detta pulver även maltodextrin (se deras MSDS) och för att försvåra saken ytterligare så är INCI-namnet för just detta frystorkade aloeverapulver endast Maltodextrin (och) Aloe Barbadensis Leaf Juice (se deras Technical Bulletin). Detta trots att pulvret alltså även innehåller ovanstående konserveringsmedel. Och apropå maltodextrinet så används det enligt CosIng (2) som till exempel absorberande medel, bindemedel och stabilisator.

Aloe vera kan även säljas som flytande koncentrat. Sådana koncentrat kan också vara konserverade med kemikalier såsom natriumbensoat, sorbinsyra alternativt kaliumsorbat men också citronsyra. Dessa koncentrat görs från gelén som finns i självaste bladet och i INCI-förteckningen ser jag som konsument endast Aloe Barbadensis Leaf Juice, trots konservering. (8) (9)

Ett företag säljer Aloe Butter vilket naturligtvis för tankarna till att det handlar om "smör", men det är en blandning av Aloe Barbadensis Leaf extract och raffinerad kokosolja. Företaget beskriver produkten som ett extrakt som kan användas i hudvårdsprodukter och exempelvis tvål.

Det räcker alltså inte att som konsument titta på själva INCI-namnet utan det är bättre att ställa frågor, tänker jag. För utan tvekan är det ju en aningens klurigt.

Färdiga produkter

Istället för att själva blanda upp aloeveran med något så kan man köpa färdiga produkter som till exempel aloeveraolja. Men aloeveraolja är inte olja som pressats från själva plantan utan det kan betyda att aloe vera gel har blandats med kokosolja eller att man har blandat Aloe Barbadensis Leaf Extract med rapsolja alternativt med sojaolja och E-vitamin.

En produkt som är ekocertifierad och som marknadsförs som just "olja" kan innehålla flera olika kemikalier såsom Coco-Caprylate / Caprate, Decyl Oleate, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Undecylenate samt E-vitamin.

Sen finns det såklart andra produkter som marknadsförs som aloeveraolja, men som innehåller andra industriella kemikalier. Ett exempel är den här aloeveraoljan som innehåller Isopropyl Palmitate och Isopropyl MyristateNatusan Baby Oil Aloe Vera är ett annat produktexempel som förutom Aloe Barbadensis Leaf Extract också innehåller Paraffinum Liquidum, Isopropyl Palmitate, Tocopheryl Acetate och Parfum.

Andra färdigblandade produkter kan till exempel ha produktnamn som Aloe Vera Gel. Dessa produkter består inte enbart av gelén som finns i självaste aloebladet utan kan innehålla många andra kemikalier.

Ett företag till exempel säljer en ekologisk aloeveragel som förutom aloeveran också innehåller alkohol, glycerin och Xantangummi.

Företaget LIFE har t ex en Aloe Vera Gel som förutom Aloe Barbadensis Leaf Juice också innehåller hydroxyethylcellulose, Phenoxyethanol och Ethylhexylglycerin.

Apoteket har en Aloe Vera Gel som förutom Aloe Barbadensis Leaf Juice även innehåller kemikalier såsom Carbomer, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin och Sodium hydroxideMen produkten innehåller 97,5 % ekologisk odlad aloe vera ju 😉 Som om det skulle göra någon skillnad.

Dr. Organic som ju är ett "grönt" hudvårdsmärke har en Aloe Vera Gel som förutom Aloe barbadensis leaf juice också innehåller Acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer (plastkemikalie), Glyceryl caprylate, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Sodium phytate och Sodium hydroxide. Ja förutom vatten då alltså.

Och Urtekram har också en färdig produkt med namnet Aloe Vera Gel (ekocertifierad förstås) som förutom Aloe Barbadensis Leaf Extract även innehåller kemikalier som exempelvis Glycerin, Xanthan Gum, Hexapeptide-11, Sodium Hyaluronate, Lactic Acid och Sodium Hydroxide. Ett par ord om Hexapeptide-11... som är ett hydrolyserat jästprotein enligt CosIng (sök på CAS-nummer 100684-36-4) eller som en tillverkare skriver "... är ursprungligen isolerat från jästextrakt..."

Det här gör ju hela saken lite mer komplicerad, för tänk om jag hade grabbat dessa produkter från ekohyllan i tron att de enbart innehöll Aloe barbadensis leaf juice vars synonym enligt CIR faktiskt är Aloe Vera Gel, eller Aloe Barbadensis Leaf Extract som enligt CIR faktiskt är synonymt med "Aloe Vera".

Som konsument hade jag förstås blivit besviken, men som om detta inte vore nog så ska jag alltså samtidigt försöka komma ihåg att även om produktetiketten visar på INCI-namnen Aloe barbadensis leaf juice och Aloe Barbadensis Leaf Extract så är det fullt möjligt att de innehåller konserveringsmedel, så som jag beskrev ovan.

Som konsument kan man alltså inte bara titta på själva produktnamnet utan det är viktigt att läsa innehållsförteckningen om man vill veta vad det är man betalar för. Och ändå, ändå! vet jag inte vad det där förbaskade INCI-namnet står för.

Annat intressant

The Aloe Page - Om man är intresserad av att läsa om olika aloearter.

 

(1) Ahlawat, K. S., & Khatkar, B. S. (2011). Processing, food applications and safety of aloe vera products: a review. Journal of food science and technology, 48(5), 525–533. doi:10.1007/s13197-011-0229-z

(2) CosIng https://ec.europa.eu/growth/sectors/cosmetics/cosing_en

(3) CIR, Final Report on the Safety Assessment Aloe Andongensis Extract, Aloe Andongensis Leaf Juice, Aloe Arborescens Leaf Extract, Aloe Arborescens Leaf Juice, Aloe Arborescens Leaf Protoplasts, Aloe Barbadensis Flower Extract, Aloe Barbadensis Leaf, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Aloe Barbadensis Leaf Polysaccharides, Aloe Barbadensis Leaf Water, Aloe Ferox Leaf Extract, Aloe Ferox Leaf Juice, and Aloe Ferox Leaf Juice Extract, IJT 26(Suppl. 2):1-50, 2007

(4) Making Cosmetics, Aloe Vera Pure Juice https://www.makingcosmetics.com/Aloe-Vera-Pure-Juice_p_1193.html

(5) Special Chem, The material selection platform, Organic Aloe Vera, KOEI KOGYO https://cosmetics.specialchem.com/product/i-koei-kogyo-organic-aloe-vera

(6) Special Chem, The material selection platform, Aloe Vera Gel - Thickened, The Herbarie https://cosmetics.specialchem.com/product/i-the-herbarie-aloe-vera-gel-thickened

(7) Bio-Botanica, Aloe Vera Gel http://www.bio-botanica.com/product/aloe-vera-gel-aloe-barbadensis-leaf-juice/

(8) NaturKosmos, Aloe Vera koncentrat https://naturkosmos.se/product.html/aloe-vera-koncentrat

(9) Terry Laboratories, Aloe Vera Gel DEC 1X(AG002), https://www.terrylabs.com/single-strength-gels/ag002.product

Tycker du om det du läser? Då kan du bjuda mig på en kopp kaffe. Då ger du mig en chans att kunna avsätta lite mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan.

2 Kommentarer

  1. Lifes Aloe vera Gel innehåller inte längre crosspolymer har jag sett 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.