• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

100 % naturligt ursprung

100 procent naturligt ursprung

En söndertuggad fras eller ett smart PR-trick?

"100 % naturligt ursprung". En fras som känns söndertuggad. I bräschen för ordleken går industrin som naturligtvis inte ser någonting konstigt alls med kemikalieproduktion. För kemikalier behövs. Nackdelen är att organisationer som exempelvis Ecocert och Natrue ivrigt pinnar på i fabrikörens koppel. Det är här mitt huvudbry uppstår. Man godkänner fler och fler så kallat "ekologiska/naturliga" industriella kemikalier och motivet skulle ju kunna sägas vara billigare ersättning för naturlig råvara eller att få till den "rätta" konsistensen - som vi numera har blivit alldeles för vana vid.

Man kan ju fråga sig hur små ekoproducenter lyckas med konststycket att tillverka hudvårdsprodukter med enbart de naturliga kemikalievarianterna? Jovisst behövs kemikalier. Men behöver vi verkligen substitutkemikalier som påstås vara naturliga? Och behöver vi dem i hudvårdsprodukter som står placerade på ekohyllan? Och ljuger både industrin och de där certifieringsorganen när de påstår att dessa kemikalier faktiskt har ett naturligt ursprung om mikroorganismerna som används i tillverkningen är biotekniskt odlade?

I min värld känns det som en dålig film som går i repris om och om igen. Det tar liksom aldrig slut utan istället tycks den här frasen fungera bättre och bättre. Senast igår läste jag frasen "Innehållet är 100 % naturligt" på ett företags hemsida. Emellertid har jag läst detsamma i andra produktbeskrivningar. Men aldrig att jag skulle tro på detta budskap i samma ögonblick som jag ser det. Istället väljer jag att läsa innehållsförteckningen och det borde alla göra som tänker köpa ekologiska eller naturliga hudvårdsprodukter, tycker jag. För den där frasen stämmer sällan eller aldrig om man ser till produktens hela innehåll.

En sanning med modifikation

Innan jag går vidare så skulle jag vilja poängtera att de flesta kemikalier som vi hittar i ekologisk eller naturlig hudvård har åtminstone en beståndsdel sprungen ur någon naturlig olja, någon naturlig växt eller annan naturlig gröda. Vilket ursprung de andra kemikaliekomponenterna har berättar däremot inte historien om man enbart läser på etiketten. Man måste alltså fråga tillverkaren. Jag ska förklara vad jag menar med detta.

Ta till exempel kemikalien Sodium Coco Sulfate. Som konsument är det lätt att förledas av ordet kokos, men kanske också av att kemikalien är godkänd av något certifieringsorgan eller rent av att den där kokosoljan, som faktiskt är en del av ursprunget till själva kemikalien, är ekologiskt certifierad. Allt detta betyder ju inte att den färdiga kemikalien är ekologisk och inte ens att den är naturlig. Tänk så här: sodium är natrium (salt), kokosolja kommer härnäst och till sist kan man utläsa ordet sulfate som såklart betyder sulfat på svenska. Då måste man ställa sig frågan, vad är sulfater (salt av svavelsyra) och hur tillverkas de? Men också, är oljan enbart kallpressad och hur är saltet (natrium) framställt? Ja, sådär måste man tänka för att kunna förstå vilket ursprung kemikalien egentligen har.

Nåväl, här är en kort förklaring till den ovan nämnda kemikalien. Sulfater är salter av svavelsyra. I fallet med just Sodium Coco Sulfate så måste man först bearbeta kokosoljan och göra om den till en fettalkohol och därefter fortsätter man processen med hjälp av andra kemikalier såsom svavelsyra och kaustiksoda (Källa: CIR). De två sistnämnda kemikalierna är naturligtvis också sprungna ur något. I detta fall svavel och natriumklorid (salt). Det handlar dock inte om det svavel som förekommer naturligt i exempelvis svavelhaltiga källor eller naturligt havssalt. Hade det bara stått kokosolja (Cocos nucifera oil) på etiketten så är ju ursprunget kokosnötter och inget annat. Så om du ser ordet Sodium Coco Sulfate på etiketten så tro för allt i världen inte att ursprunget enbart är naturligt.

Här är några andra exempel på kemikalier som ofta ses på etiketten på produkter som marknadsförs med frasen 100 % naturligt ursprung. Är du intresserad så kan du alltid roa dig med att ta reda på ursprunget för dessa 🙂 Kom bara ihåg att när ett ämne är helt förändrat, identifieras det med dess kemikalienamn. Då heter det inte längre olivolja, palmolja, majs, sockerbeta, vete, sojabönor eller tall.

 • Lauryl Glucoside
 • Cetearyl Alcohol
 • Cetearyl Glucoside
 • Glyceryl Caprylate
 • Xanthan Gum
 • Biosaccharide Gum-1
 • Sodium Cocoyl Glutamate
 • Polyglyceryl-4 Caprate
 • Stearic Acid
 • Glyceryl Undecylenate
 • Citric Acid
 • Squalene
 • Beta-sitosterol
 • Potassium palmitoyl hydrolyzed wheat protein
 • Dicaprylyl Carbonate

För att dra några exempel

Som hudvårdstillverkare kan man också hävda ett innehåll av 100% naturligt ursprung och samtidigt basera sina produkter på en patenterad substans som jag som konsument inte får veta något om eftersom det är en väl förborgad hemlighet. Ja, så kan det faktiskt också gå till och då är det omöjligt att som konsument få veta något om ursprunget.

Ett annat färskt exempel är hudvårdsprodukter som sägs vara tillverkade i Dalarna, certifierade av Ecocert och som levereras av Apoteket Hjärtat. En hudvårdsserie som man envisas med att kalla för eko. Produkterna marknadsförs med fraser som "99,9% naturligt ursprung", "98,9% naturligt ursprung" respektive "97,4% naturligt ursprung". Naturligtvis består dessa produkter mest av fejkkemikalier. Ja, förutom den väldigt lilla procenten extrakt som kan skönjas i slutet av innehållsförteckningen, några få oljor varav en obestämbar olja (Olus Oil) och den aloeverajuice som står listad som andra ingrediens. Och frågan är om aloeverajuicen är konserverad? Jag har inte frågat men det kanske du ska göra?

Nåväl, det finns värre produkter som till exempel Palmolivs duschcreme Mild and Sensitive. Man påstår att produkten är "...berikad med ingredienser av 100 % naturligt ursprung" och så nämner man sådär i förbifarten att produkten minsann innehåller mjölkprotein och aloeveraextrakt. Alltså jag tror jag smäller av. Naturligtvis innehåller produkten en kemisk smörja av allehanda syntetiska kemikalier, det är ju dock en konventionell hudvårdsprodukt. Sådana innehåller som regel ännu fler osmakliga kemikalieblandningar än de som marknadsförs som ekologiska eller naturliga. Vi konsumenter får se upp, för det står ju enbart att produkten är "... berikad med...". Man skriver alltså inte att produktens alla ingredienser är av 100 % naturligt ursprung. Nåja, det här var bara en parentes. Jag blev ju allt lite skogstokig när jag råkade på produkten. Fast när det kommer till kritan så går det inte heller att förneka att mineralolja, en ofta använd ingrediens i konventionella hudvårdsprodukter, har ett naturligt ursprung nämligen råolja (petroleum, fossila bränslen).

Mina tankar

I mitt tycke som konsument handlar frasen 100 % naturligt ursprung inte om att producera de rätta molekylerna med hjälp av varierande mängd syntetiska kemikalier eller att ta patent på vissa ämnen för att aktieägarna ska kunna kapa åt sig ett större vinstkapital. För mig handlar det om att ämnet i sig faktiskt borde ha ett helt naturligt ursprung och att man enbart har bearbetat det på ett minimalt vis, på ett sätt som gör att det fortfarande ska kunna kallas naturligt, till exempel oljor, nötsmör, bär-, eller örtextrakt, mjöl, stärkelse eller vax.

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.