• Become a Patron!

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

100 % – eller kanske inte…

Jag har svårt med det här att en vara är si eller så många procent ekologisk. Antingen är varan ekologisk eller inte tycker jag. Varför hålla på och tjafsa om att den är si eller så mycket av det ena eller det andra? Likadant gäller väl för om en produkt är naturlig eller inte? Men tyvärr hänger allt på de olika certifieringsorganens egna regelverk eftersom vi inte har någon myndighet som kontrollerar den här sortens marknadsföring.

De olika certifieringsorganen menar att man använder ett begränsat antal industriprocesser för att tillverka vissa kemikalier. Man hävdar att man måste använda dessa kemikalier för att man annars inte kan tillverka produkterna. I och för sig har de rätt i att man måste modifiera vissa råmaterial. Man kan till exempel inte tillverka tvål utan kemi, vidare måste ju extrakt extraheras och alkoholer bli till alkohol. Men alla de andra kemikalierna då? Tja, det kallar jag lurigt…

Alltså, man måste förstå att företag vill tjäna pengar. Som före detta egenföretagare vet ju jag hur det är. Vinstintressen måste få finnas när man driver ett företag annars kan man ju lika gärna lägga ner. Men det är ju bara det att man på grund av dessa vinstintressen också kan bli lite sniken. Så för att istället använda helt naturliga/ekologiska ämnen i sina produkter, så har man insett hur lukrativt det här med gröna kemikalier är. Grön kemi kan väl sägas vara mer hållbart än vad petrokemi är, men i mina ögon är det varken naturligare eller mer ekologiskt.

Ledsen att göra dig besviken men grön kemi är inget annat än att man omvandlar helt naturliga råvaror till något som inte skulle ha funnits i naturen egentligen. Man använder till exempel biotekniskt framtagna mikroorganismer med ett långtbortiursprung, till exempel alger. Det här kallas då för förnyelsebara råvaror. På plussidan ligger förstås plantoljor istället för råolja som är en ändlig resurs, men på minussidan påträffas istället oljor som processas till oigenkännlighet.

”Grön” storindustri pysslar alltså med att manipulera och modifiera råvaror så att vi ska kunna köpa till exempel hudvårdsprodukter som bär en ”grön” märkning, men även varor som då marknadsförs som just naturliga eller ekologiska. Man måste förstå att detta är en industri. Och det viktigaste för dessa fabrikörer är inte om en kemikalie är naturlig eller syntetisk utan vilket värde den har för själva industrin – hur lönsam den är. Låt oss säga som så att om en hudvårdsprodukt inte kan tillverkas på industriell väg så finns det inte tillräckligt med pengar att tjäna. De få tillverkare och de få företag som säljer produkter som är helt fria från industriellt manipulerade eller på annat sätt alldeles för många modifierade kemikalier gör mig jätteglad. För de visar att det faktiskt går att vara ärlig samtidigt som man gör affärer.

Som konsument tycker ju jag att en produkt som marknadsförs som 100 % naturlig ska vara just det. Men frågan är ju vad som kan anses vara naturligt? Personligen tycker jag att ett ämne är naturligt om man inte har modifierat ursprungsmaterialet (grödan) till oigenkännlighet eller att ämnet bara har genomgått ett fåtal processteg.  Vad tycker du?

Och som jag nämnde från början, om en produkt marknadsförs som ekologisk så nog sjuttsingen ska den väl vara helt ekologisk och inte bara till 90 %?

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.