Tvål och tensider

Både tvål och syntetiska tensider skummar och rengör. Tvålmolekyler finns i naturen, men inte syntetiska tensidmolekyler. Tvål har funnits i tusentals år medan syntetiska tensider funnits i mindre än hundra år. På 50-talet fick vi de första syntetiska tensiderna som konkurrerade ut till exempel de tvålbaserade schampona. Och marknaden för syntetiska tensider fortsätter växa, men istället för att basera produktionen på råolja har man nu gått över till råmaterial som plantoljor, men även olja från alger. Ja, den där vegetabiliska oljan behöver ju inte nödvändigtvis vara ekologisk, utan kan komma från större plantager. I produktionen används även socker och stärkelse som såklart också måste utvinnas. Det finns hur många tensider som helst.

Det har blivit väldigt mycket enklare för tvåltillverkare att tillverka ”Svensktillverkat” flytande tvål. Det är ju bara att beställa hem någon bra syntetisk tensid – inköpt från annat land - och blanda med vatten, emulgeringsmedel, konserveringsmedel och några örter. Klart! Det blir genast lite svårare om man ska tillverka fast tvål, för då måste man ha koll på själva förtvålningsprocessen. Emellertid är det så att när man tillverkar vanligt fast tvål behövs inte mer än en process, medan det behövs många procedurer innan de ursprungliga oljorna blir till en färdig syntetisk tensid.

Fast nu var jag inte riktigt rättvis för det finns faktiskt flytande tvål som inte innehåller syntetiska tensider utan istället innehåller försåpade oljor. Sådana var vanliga förr i tiden eftersom att det då handlade om såpa blandat med någon vätska som blev till ett slags krämtvål. Kemiskt handlar det ändå om tvål, fast utspätt.

Relaterat innehåll från bloggen