Vegetabiliskt

Att något är vegetabiliskt betyder inte att något är naturligt. Det betyder enbart att startmaterialet kommer från växter eller andra grödor. Ordet vegetabiliskt betyder inte heller att plantorna är ekologiska utan faktiskt så kan de vara besprutade och genmodifierade. Dessutom kan kemikalier som beskrivs som vegetabiliska vara raffinerade.

Ett exempel på ett vegetabiliskt ämne är emulgeringsmedlet Vegetal. Kemikalien kan beskrivas så här: ”Framställd ur majs och kokos”. Namnet Vegetal är bara själva handelsnamnet och det riktiga namnet är Cetearyl glucoside. För att framställa Vegetal så använder man en kemikalie som heter cetearylalkohol. Den här kemikalien kan ha utvunnits ur kokosfett som då har kommit från palmoljeplantager. Detta kokosfett låter man reagera med druvsocker – ja, druvsocker som från början faktiskt var majs, som i sin tur har raffinerats. Puh! Naturligt? Nej, inte särskilt.

Ett annat exempel på ett vegetabiliskt ämne är Squalane. Råmaterialet kan vara naturlig olivolja som har raffinerats. Oljan behöver inte vara ekologisk. Men Squalane kan också framställas av sockerrör som odlats på stora arealer i Brasilien, vilket ju inverkar på naturen och den biologiska mångfalden. Från sockerrören jäser (fermenterar) man fram ett ämne med hjälp av mikroorganismer – så kallad biotekik. De mikroorganismer som används i processen har oftast utvecklats med hjälp av genteknik. Ämnet processas således i fabriker med hjälp av diverse industriella tekniker. Visst är oliver och sockerrör förnyelsebara råvaror, men substansen Squalane är inte naturlig, även om den är vegetabilisk. Ämnet kan av till exempel Ecocert certifieras som ekologiskt och när jag ställde frågor om framställningsmetoden blev svaret att det är hemligt.

Några exempel på ämnen som kan beskrivas som vegetabiliska

Vegetal

Squalane

Naturlig emulgator Lecithin

Emulgerande växtvax – (Emulsifying wax)

Olivåterfettning (PEG-10)

Relaterat innehåll från bloggen