E-vitamin

Naturligt E-vitamin tillåts i produkter som ekocertifieras. Ja, naturligt E-vitamin alltså. Inte ekologiskt. Själva oljan som man utgår ifrån när man ska ta fram E-vitaminet kan komma från konventionellt odlade grödor, men kan också vara ekologisk. Oftast är oljan gmo-fri även om oljan inte är ekocertifierad.

Det är på grund av att extraheringsprocessen för att få fram själva tokoferolet inte anses vara ekologisk som E-vitaminet inte får certifieras. Man utvinner inte enbart den E-vitaminrika oljan utan också specifika delar av den. Det hela handlar om extra processteg utöver oljeextraheringen och det är detta som gör att ämnet inte kan ekocertifieras.

Enligt Shenet innehåller vetegroddolja och solrosolja mest naturligt E-vitamin (d-alfa-tokoferol).

På etiketten skrivs E-vitamin ut med INCI-namnen Tocopherol och Tocopheryl acetate. Dessa namn kan stå för både det naturliga och det syntetiska E-vitaminet.

Om du vill vara säker på vilket E-vitamin produkten innehåller så är det en bra idé att fråga tillverkaren vilken variant man använder.

De naturliga varianterna benämns som:

  1. Tocopherol (Natural alpha-tocopherol, d-alpha-tocopherol)
  2. Tocopheryl Acetate (Natural tocopherol acetate, d-alpha-tocopherol acetate, natural tocopheryl acetate, d-alpha tocopheryl acetate)

De syntetiska varianterna benämns som:

  1. Tocopherol (Synthetic alpha tocopherol, dl-alpha-tocopherol, simulated natural tocopherol)
  2. Tocopheryl Acetate (Tocopheryl acetate, synthetic tocopherol acetate, dl-alpha-tocopherol acetate, dl-alpha tocopheryl acetate, 3,4-Dihydro-2,5,7,8-tetramethyl-2-(4,8,12-trimethyltridecyl)-2H-benzopyran-6-yl acetate)

 

 

Relaterat innehåll från bloggen