Special

Naturligt E-vitamin tillåts i produkter som ekocertifieras. Ja, naturligt E-vitamin alltså. Inte ekologiskt. Läs mer om E-vitamin här.

Att något är vegetabiliskt betyder inte att något är naturligt. Det betyder enbart att startmaterialet kommer från växter eller andra grödor. Ordet vegetabiliskt betyder inte heller att plantorna är ekologiska utan faktiskt så kan de vara besprutade och genmodifierade. Dessutom kan kemikalier som beskrivs som vegetabiliska vara raffinerade. Läs mer om vad vegetabiliskt innebär.

Xantangummi är en vanlig ingrediens i produkter som är ekocertifierade. Trots att ämnet inte är en ren jordbruksprodukt beskrivs det som ett naturligt förtjockningsmedel. Läs mer om xantangummi här.

För att få fram aminosyror så delar man upp protein i sina beståndsdelar genom olika industriella metoder. Råmaterialet kan vara majs, vete eller soja, som naturligtvis kan komma från någon stor plantage. Industrins argument om att deras industriellt producerade aminosyror är naturliga är inte riktigt sant. Läs mer om aminosyror här.

Industrins argument om att deras industriellt producerade aminosyror är naturliga är inte riktigt sant. Bara för att aminosyror i sig är naturligt förekommande betyder det inte att den glutaminsyra som nyttjas till tensider med ordet "glutamate" är naturlig. Denna aminosyra - glutaminsyra - är i saltform och brukar då i allmänhet kallas för glutamat. För att få fram aminosyror så kan man antingen bearbeta det naturligt förekommande proteinet - dela upp det i sina beståndsdelar - aminosyrorna (hydrolysering), eller så jäser man fram (fermenterar) dem. Råmaterialet kan vara majs, vete eller soja, som naturligtvis kan komma från någon stor plantage. Läs mer under aminosyror.

Kemikalienamn som "Silk Protein" eller "Hydrolyzed Soy Protein", men även "Peptid" syns numera på en del produktetiketter, även på sådana som är ekocertifierade och som marknadsförs som naturkosmetiska produkter. Nu är det ju så att man inte kan gå ut i naturen och plocka dessa så kallade kosmetiska råvaror utan de måste förstås industritillverkas. Råmaterial som vete, silke, ris, majs och soja som från början faktiskt är helt naturliga, görs om till något som inte finns i naturen. Läs mer om proteiner och peptider.

Med tanke på att i princip alla tandkrämer innehåller sötningsmedel och speciellt då xylitol publicerar jag ett blogginlägg som rör just sötningsmedel. Inlägget berör förutom just xylitol även stevia och kokossocker. Läs mer här.

Relaterat innehåll från bloggen