Solskyddskrämer – en liten jämförelse

Solskyddskrämer - en liten jämförelse

Inlägget innehåller annonslänkar

Solskyddskrämer och dess innehåll

Jag är nog inte ensam om att inte använda solskyddskräm, men jag gissar att det är ännu fler som använder sådana. Finns det egentligen sådana produkter som förutom sitt innehåll av just solskyddande substanser, innehåller enbart naturliga och ekologiska ämnen? Det kanske är all idé att ta reda på det tänker jag. Visst finns det en hel del solskyddsprodukter som är ekocertifierade, men det är inte det som är det intressanta. Det som roar mig mest är istället hur väl innehållet i dessa matchar begreppen ekologiskt och naturligt. För sakens skull tänkte jag därför att det ju kunde vara en god idé att ta fram en liten jämförelse mellan olika solskyddsprodukter som marknadsförs som just ekologiska och naturliga. Det innebär inte att alla är certifierade. Mer om ekocertifieringar kan du läsa här.

Solskydd utan nanopartiklar

Jag har tidigare skrivit om solskydd här, här och här, men enbart utifrån vilken sorts solskyddande filter produkten innehåller. Om jag bara utgår ifrån själva solskyddsfiltret så tycker jag att nedanstående solskydd är att rekommendera, eftersom att de inte innehåller nanopartiklar. I detta fall spelar det ingen roll i vilken ordning jag skriver upp dem, för just ur denna synvinkeln är alla bra.

 • Eco Cosmetics solskyddsprodukter innehåller titandioxid men inte nanopartiklar
 • Odylique Natural Sun Screen innehåller zinkoxid men inte nanopartiklar
 • Maria Åkerberg innehåller titandioxid men inte nanopartiklar
 • Wooden Spoon innehåller zinkoxid non-nano/obestrukna partiklar
 • Badger Balm (serien Active samt Sport) har solskydd som innehåller zinkoxid i non-nanoform/obestrukna partiklar
 • Naked Lips har cerat med titandioxid i non-nanoformat

Inte bara solskyddande ämnen

Emellertid tycker jag att ovanstående jämförelse kanske ter sig lite lam. Som medveten konsument skulle jag ju vilja ha tillgång till en solskyddsprodukt med inte enbart solskyddande ämnen utan även högsta möjliga innehåll av ekologiska/naturliga sådana. Den där idén om en liten jämförelse produkterna emellan ser då plötsligt lite annorlunda ut. De produkter som ligger på tredje och fjärde plats i min rangordning utgörs nämligen till hälften eller största delen av vad jag kallar för substitutkemikalier.

När ett ämne är helt förändrat identifieras det med dess kemikalienamn på latin (INCI) och inte det latinska växtnamnet. Då heter det exempelvis inte längre Cocos Nucifera Oil och på svenska heter det inte längre olivolja, palmolja etc. Utan istället kan det i INCI-förteckningen dyka upp namn som till exempel Coco-caprylate/caprate och Glyceryl Stearate. Det handlar alltså inte längre om simpla framställningsprocesser som kallpressning. Som medveten konsument tycker jag att det är viktigt att reflektera över innehållet på det här sättet istället för att bara förlita mig på den där gröna etikettens budskap.

Nåväl, antalet naturliga ämnen respektive de där andra kemikalierna är i min rangordning skrivet inom parentes efter varje produkt. Jag vill påpeka att det inte i alla innehållsförteckningar stod utsatt vilka ämnen som var certifierat ekologiska, så det jag gick på var därför den del av produktens innehåll (inklusive vattnet), som enligt min uppfattning bäst kan sägas motsvara vad begreppet naturligt står för.

Kräm/lotion/spray

 1. Wooden Spoon Baby & Family 50 SPF (5/7)/Badger Balm SPF 30 Kids Active (6/8), Badger Balm SPF 35 Sport (3/5)
 2. Odylique Natural Sun Screen (9/13)
 3. Eco Cosmetics baby solkräm 50+ Neutral (15/30)
 4. Lovea Moisturizing Sunscreen Spray för barn - SPF 50 (2/11)/Rosenserien (9/25)/Maria Åkerberg (8/20)

Och skulle jag gradera ceraten på samma sätt så skulle Badger Balm och Naked Lips komma på en delad förstaplats, Maria Åkerberg på en andraplats medans Eco Cosmetics hamnar på tredjeplatsen.

Cerat

 1. Badger Balm SPF 35 Kids Sport (7/9)/Naked Lips (9/11)
 2. Maria Åkerberg (10/15)
 3. Eco Cosmetics (10/18)

Bättre än konventionella solskydd

Nåväl, hur man än vänder och vrider på det så räknas alla produkterna som miljövänliga. Så egentligen handlar det om vad vi, som de medvetna konsumenter vi är, vill fokusera på - hur naturliga/ekologiska vi vill att de ska vara eller om det räcker med att de inte innehåller nanopartiklar.

Gör det själv eller köp naturliga oljor

Vill du hellre göra din egen solskyddskräm så har Organic Makers ett användbart recept.

Sen finns det naturligtvis även oljor som är rika på antioxidanter och antioxidanter skyddar mot de fria radikaler som bildas av UV-strålning från solen. Emellertid är det inte vetenskapligt bevisat att naturliga vegetabiliska oljor har någon solskyddsfaktor. Men just på grund av sitt antioxidantrika innehåll är oljorna jättebra att smörja sig med.

Några exempel

Jojobaolja, avokadoolja, havtornsolja, hallonfröolja, morotsolja

Men solsvedan då?

Ja, skulle man råka ut för solsveda så kan det ju vara bra att ha några passande produkter med ett schysst innehåll tillhands. Till exempel havtornsolja eller kokosolja. Naked Lips har ett after sun läppbalsam med ett vettigt innehåll, och Akamuti's Sheasmör går inte heller av för hackor när det gäller näringsinnehåll.

Intressant i det hela:

Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation

Efficacy Study of Sunscreens Containing Various Herbs for Pro­tecting Skin from UVA and UVB Sunrays

Dela

2 Kommentarer

 1. Jätte bra och viktig info om ”solskydd”! Kemikalierna letar sig in i alltfler ”eko”-produkter på alla plan – sorgligt. Keep up the good work!

Kommentera