Om Fusket på Ekohyllan

Carina Lagerstedt Nilsson

Fusket på Ekohyllan - för en mer medveten konsumtion

Fusket på ekohyllan är ett projekt som vuxit fram under flera års tid. Det som från början var ett irritationsmoment i vardagen och senare ett besvärande hinder i utvecklingen av mitt företag, har nu utvecklats till ett "hjälpa-andra" projekt. Jag kallar det en hjälp för dig som gillar medveten konsumtion.

Många med mig berättar historien om hur de blev mer medvetna den dag de själv fick barn. Jag tycker inte att det är särskilt konstigt alls; vi vill ju alla våra barns bästa. Själv började jag min resa med att botanisera på Apotekets hyllor. Jo, jag tror många med mig har varit där, men snart kommit underfund med att innehållet egentligen inte var så lockande trots allt. Nåväl, jag letade mig snart in på The Body Shops hyllor och där höll jag till, tills den dag då jag förstod att produkterna innehöll kemikalier som inte var i min smak. Sedermera blev de mer nischade små ekobutikerna mina favoriter, åtminstone tills jag fick en ännu större förståelse för vad produkterna egentligen innehöll.

Så småningom, efter en inte alltför spikrak resa mellan hyllmetrar av "eko"produkter, den ena med mer tilltalande och naturligt bländande logotyp än den andra, trillade polletten ner och känslan av att ha blivit lurad var påtaglig. Där och då förstod jag att så här kan vi konsumenter inte ha det och det var i ren frustration som jag såg mig tvungen att själv blir företagare. Här kan du läsa mer om mig.

Tanken på att vi konsumenter faktiskt kan göra skillnad känns lockande och jag tror på att det spelar roll vad du och jag handlar - eller inte. Med mina egna 12 års erfarenhet i ryggen (ja egentligen 18 om jag ska vara helt ärlig) så är det å ena sidan härligt att se en ekomarknad som växer, å andra sidan så blir det mer och mer uppenbart att ekosektorn drar åt fel håll. Det här blir tydligt, speciellt när stora företag försöker slå sig in på marknaden med ett produktinnehåll som istället tilltalar aktieägarna. När till och med certifieringsorganen ekocertifierar kemikalier som industrin tagit patent på, gör det mig bara ännu mer övertygad om hur viktigt det är att vi konsumenter istället väljer produkter med ett mer äkta innehåll, som liksom stämmer bättre överens med begreppen ekologiskt och naturligt.

För att du ska slippa göra en hel forskningsresa bland ekohyllorna på egen hand så skriver jag med jämna mellanrum här på bloggen om ekoindustrins senaste innovationer och granskar innehållet i dessa produkter. Jag har även sammanställt en lista med tips och råd, vilket kan vara en bra början. Dessutom har jag skapat appen RekoKollen som är helt gratis.

Genom att du berättar om detta för dina vänner och bekanta så hjälper du andra rådvilla konsumenter till en mer medveten konsumtion. Allt detta är sådant jag pysslar med på min fritid, så om du gillar det jag gör, kan du om du vill, donera en liten slant till en kopp kaffe.

Carina Lagerstedt Nilsson

Relaterat innehåll från bloggen