•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Märkningar och greenwashing

Myndigheter har noll koll

Det finns inget regelverk för kosmetiska produkter inom EU:s kosmetikadirektiv som reglerar begreppen ”ekologisk” och ”naturlig”. Hos Läkemedelsverket eller Kemikalieinspektionen hittar man inte heller några regler för just "ekologisk" eller "naturlig" kosmetika.

Det finns ingen tillsynsmyndighet för ekocertifiering av hudvårdsprodukter som marknadsförs som just ekologiska eller naturliga. Däremot finns det både inom EU och i USA många olika frivilliga certifieringssystem för marknadsföring av sådana produkter. Men inom dessa olika certifieringssystem förekommer det emellertid olika krav på råvarors ursprung och dokumentation. Ett sådant frivilligt system finns också för miljömärkta produkter.

Exempel på en miljömärkning är Svanen eller Bra Miljöval och några exempel på ekologisk märkning är Ecocert, Soil Association liksom USDA. Men det finns även andra märkningssystem som Rättvisemärkt och märkningar för naturkosmetika så som BIDH och NaTrue. Här kan du läsa mer om olika certifieringar och olika begrepp som används på ekohyllan.

KoHF - Kosmetik- och hygienföretagen

Svar från Läkemedelsverket gällande regelverk om ekologiska hudvårdsprodukter

Som sagt så har dessa märkningssystem olika definitioner och kriterier för vad som är naturligt/ekologiskt/bra för miljön eller inte. Visste du att det idag finns 456 olika certifieringar. Det är alltså helt förståeligt om vi konsumenter sätter vår tillit till märkningen, för hur i all sin dar ska vi själva kunna ha koll?

Greenwashing

Jag tycker att det förekommer mycket greenwashing på ekohyllan. Här är några exempel.

NIVEA hade en förklaring på vad de menar med naturliga ingredienser; "Ingredienser med ursprung från naturen som behållit mer än 50% av sin molekylstruktur (naturligt tillstånd) efter bearbetning, inklusive vatten." NIVEA tillverkas av det multinationella bolaget Beiersdorf som 2020 gjorde en vinst på 636 miljoner euro. Bara att fortsätta konsumera så att de tjänar ännu mer och kan producera ännu mer, eller? Njae, blir vår värld då så himla grön tro?

Barnängen hade en ekocertifierad produkt där 97 % av ingredienserna var av naturligt ursprung och 10 % av ingredienserna kommer från ekologiskt jordbruk. Alltså, när jag handlar en produkt som marknadsförs som ekologisk så vill jag jag att hela innehållet ska vara ekologiskt, inte bara 10 procent.

För ett tag sedan skrev jag om Ecoestic som går ut med att deras produkter är gjorda av 100 % naturliga och ekologiska ingredienser, men när jag kikade närmare på innehållet så såg jag många otrevliga kemikalier. Företaget stoltserade med att 5,5% av de totala ingredienserna kom från ekologiskt jordbruk och att 94% av de totala ingredienserna hade ett naturligt ursprung. Trots detta så skrev de alltså att produkterna var gjorda av 100 % naturliga och ekologiska ingredienser på sin sida.

Sen kan företag döpa sina varumärken till RAW eller I love eco essential för att liksom markera att deras produkter är ekologiska eller ”råa” trots att produkterna innehåller många industridesignade kemikalier.

Sara Nomberg på Organics by Sara har skrivit vad hon tycker om greenwashing; Geenwashing – Låt oss ta tillbaka begreppet “Ekologisk hudvård”

National Geographic har en bra artikel om just greenwashing; Is your favorite ‘green’ product as eco-friendly as it claims to be?

Å andra sidan skriver Aktuell Hållbarhet att ”Greenwashing-lag riskerar att bromsa klimatomställningen”