Konsumenträttigheter

ANNONS

Konsumentlagstiftning

Konsumentlagstiftningen ger inte dig som konsument rätt att få veta något om de ingående kemikalierna i en naturlig, ekologisk eller miljövänlig hudvårdsprodukt. Näringsidkaren kan neka att lämna ut uppgifterna. (Källa: Kommunens konsumentvägledning).

Marknadsföring

Men enligt marknadsföringslagen gäller att en näringsidkare inte får använda felaktiga påståenden eller andra framställningar som är vilseledande, vilket särskilt gäller produktens ursprung. Skulle den aktuella produkten inte vara naturlig, ekologisk och miljövänlig anses uppgiften vara vilseledande och därmed otillbörlig om den påverkar eller sannolikt påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat beslut. (Källa: Kommunens konsumentvägledning).

Myndigheter

Myndigheter tillhandahåller inte något regelverk för ekologiska hudvårdsprodukter. Däremot finns det  både inom EU och i USA många olika frivilliga certifieringssystem för marknadsföring av sådana produkter. Läs mer om märkningar.

Djurprodukter

Att hitta ekoprodukter till våra fyrfota vänner kan vara svårare än vad man tror. Det är nämligen så att när det gäller pälsvårdsprodukter så märks de i stort sett enligt det regelsystem som används för många yrkesprodukter (oljor, rengöringsmedel, tatueringsfärg) och leksaker (t ex såpbubblor, slime, målarfärg). Man kan därför marknadsföra pälsvårdsprodukter som om att de enbart innehåller naturliga och ekologiska ingredienser trots att de inte gör det.

Tillsammans kan vi konsumenter göra skillnad och med kunskap kan vi istället välja produkter med ett innehåll som bättre stämmer överens med ord som ekologiskt och naturligt.

 

ANNONS

Ladda ner appen här

Har du också tröttnat på all grönmålning av hudvårdsprodukter som marknadsförs som ekologiska och naturliga? I appen hittar du t ex inga produkter med tensider eller oleokemikalier. Alltså, inga andra substitutkemikalier utöver vad som behövs för att man ska kunna tillverka till exempel tvål, deodorant, tandkräm, fotsalva eller ansiktskräm.

Med appen RekoKollen vill jag sätta fokus på produkter vars innehåll bättre stämmer överens med termer som naturligt och ekologiskt – reko produkter. Tanken är alltså att underlätta för dig som konsument att göra ett reko produktval. Appen är helt gratis både att ladda ner och att använda.

 

Relaterat innehåll på bloggen