Om ekoburken

ANNONS

Konsumenträttigheter

Konsumentlagstiftningen ger inte dig som konsument rätt att få veta något om de ingående kemikalierna i en naturlig, ekologisk eller miljövänlig hudvårdsprodukt. Näringsidkaren kan neka att lämna ut uppgifterna. Läs mer om dina konsumenträttigheter.

Vad får du för pengarna?

Jag har kontaktat tillverkare, certifieringsorgan och återförsäljare för att jag vill veta mer om innehållet i produkterna. Emellertid har väldigt många återförsäljare inte någon kunskap om hur innehållet tillverkas, utan man behöver bara lita till vad certifieringsorganen påstår. Tillverkaren å andra sidan behöver bara bedyra att produkterna är certifierade av ett visst certifieringsorgan så tycks saken vara ur världen. I praktiken betyder det här att jag som konsument inte får veta något om spårbarhet och ursprung. Läs mer under Vad får du för pengarna?.

Märkningar

Myndigheter tillhandahåller inte något regelverk för ekologiska hudvårdsprodukter. Däremot finns det  både inom EU och i USA många olika frivilliga certifieringssystem för marknadsföring av sådana produkter. Läs mer om märkningar.

Grönmålning

Att ett företag månar om sitt anseende är ganska självklart – man vill ju så att säga sälja. I en växande bransch är konsumentens tilltro ännu viktigare och det ligger naturligtvis rätt i tiden att på något vis marknadsföra hudvårdsprodukter med hjälp av gröna ord som ekologiskt eller naturligt. Man tar till allehanda knep för att locka oss till köp men tyvärr handlar det många gånger om grönmålning (greenwashing) och man försöker påskina att produkten är grönare än vad den i själva verket är. Läs mer om grönmålning.

Ekoindustrin

Ständigt utvecklar man nya kemikalier och det sker i rasande takt även inom ekoindustrin. Vill du veta vad som finns i ekoburken? Vad är det egentligen vi betalar för när vi köper en hudvårdsprodukt som marknadsförs som naturlig eller ekologisk och som eventuellt bär en certifieringslogotyp? Läs mer om ekoindustrin.

Relaterat innehåll på bloggen