Naturliga tuggummin och tuggkåda

Apropå det här med nyttiga tuggummin som innehåller sötningsmedel. Nyttigt är nog inte rätt ord. Man använder sötningsmedel producerat med hjälp av genteknik. Sötningsmedel som dessutom påstås vara naturligt för att råmaterialet en gång i tiden för längesedan var ett träd eller majs, men där majsen kan vara genmodifierad och trädet i själva verket är pappersmassa från pappersindustrin. Xylitol är ett mycket bearbetat ämne – raffinerat som det heter inom industrin. Man hittar ämnet i exempelvis tandkräm och tuggummin.

Om vi nu pratar tandhälsa så vad är det för fel med helt naturlig grankåda? Förresten så hittade jag tuggkåda hos Wilma Naturprodukter och så klart åkte ett mejl iväg till dem, med frågan om hur man renar kådan. Man svarar så här: ”Det är inte allt för avancerat tekniskt sett men kräver en del noggrannhet var gäller temperatur. För låg temp vid smältning/rening blir den för mjuk och för hög temp så blir den spröd som glas. Ugn, silnät och stora mängder grankåda är stort sätt allt som behövs.” Låter mycket bättre än gmo och redan kemikaliebearbetad trädmassa tycker jag!

Dessutom finns det ett KRAV-märkt tuggummi som heter Chicza. Det här tuggummit innehåller ekologisk pulveriserad torkad sockerrörsjuice, ekologisk naturgummibas, ekologisk glukos (från majs), ekologisk agavesaft, ekologisk mint, citron, grönmynta eller kanelsmak. Ett minus dock för glukosen som är ett raffinerat ämneSe gärna filmen om hur man tillverkar tuggummit på BBC.

Dela

Kommentera