INCI – vad är det?

ANNONS

Vad är INCI?

Kemikalier i hudvårdsprodukter har inga E-nummer så som livsmedelstillsatser och det är därför mycket mer problematiskt att identifiera råmaterial och framställningsmetod. Det är så många fler kemikalier som används inom kosmetikaindustrin än inom livsmedelsindustrin. Alla kosmetiska konsumentprodukter inom EU måste dock innehållsdeklareras enligt ett system som man kallar för INCI-systemet.

INCI är en förkortning för The International Nomenclature of Cosmetic Ingredients och tack vare INCI-systemet är det möjligt att identifiera de ämnen som ingår i produkten. Detta är viktigt inte bara för allergiker utan även för var och en som vill veta vilka ämnen man låter sin hud komma i kontakt med. Eftersom INCI-märkningen ska garantera att ingredienser skrivs på exakt samma sätt på alla produktetiketter i alla EU’s medlemsstater har man därför valt att använda latinska namn. Problemet med INCI-systemet är att ingredienserna oftast anges med latinska benämningar, termer som en vanlig konsument inte kan förstå. 

Enligt INCI-systemet måste ingredienserna på varje produkt anges i mängdordning. Det innebär att det ämne som produkten innehåller mest av skrivs ut först och sedan kommer alla ämnen efter varandra i fallande ordning. Således skrivs det ämne ut sist som produkten innehåller minst av. Om du nu skulle råka få för dig att kika på etiketten och ser att vatten står först så betyder det att produkten innehåller mest vatten. Skulle det tillika finnas en etikett på flaskan som deklarerar att produkten är 98 % ekologisk, bör du fundera över tillförlitligheten, då vatten inte kan räknas som ekologiskt.

Problemet med INCI

Tyvärr är det så att om man vill veta mer om en kemikalies ursprung så hjälper knappast INCI-namnet. I databasen CosIng står det inte heller något om ursprunget till kemikalien. Då måste man istället vända sig till produkttillverkaren, men till och med han måste vända sig till sin råvaruleverantör eftersom man som tillverkare bara köper in ett ämne som man tycker verkar bra. Vanligt är även att tillverkaren inte är särskilt intresserad av kemikaliens ursprung. Jo, man känner oftast till att råmaterialet är majs eller kokosolja, men själva produktionsprocessen har man för det mesta ingen kunskap om.

INCI-namnen ger dock oftast betydligt mer information än vad dess svenska motsvarighet ger. Ett exempel på detta är ämnet sockertensid. Låter väl naturligt, eller? Företag kan beskriva ämnet så här - "från majs och kokosfett". Jovisst börjar det med den där kokosnöten eller palmråvaran och den så naturliga majsen. Det som emellertid inte skrivs ut på etiketten är att kokosoljan extraheras, manipuleras till en fettalkohol i en process som enligt Shenet liknar härdning. Därefter låter man fettalkoholen reagera med glukos (druvsocker). Glukos i sin tur tillverkas av någon plantageodlad gröda, vars stärkelse man först måste bryta ner. Men man beskriver alltså den där sockertensiden som om den enbart vore tillverkad av majs och kokos. 

Relaterat innehåll på bloggen